Ir vasarą naujienų netrūksta. 3 mėn. prenumerata vos už 1,49 Eur!
Išbandyti
2021 02 02

Rietavo, kur jau šešias paras nefiksuotas COVID-19, gyventojai: „Nusipelnėme daugiau laisvės“

Rietavo savivaldybėje per savaitę buvo fiksuotas tik vienas COVID-19 atvejis: sausio 27-ąją. Nedidelės savivaldybės, pagal sergamumą atsidūrusios paskutinėje vietoje tarp visų šalies savivaldybių, gyventojai įsitikinę esantys nusipelnę gyventi turėdami kur kas mažiau suvaržymų. Čia sergamumas 100 tūkst. gyventojų per pastarąsias 14 dienų siekia 110. Visos šalies rodiklis yra 431.
Rietavas
Rietavas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Naujausiais duomenimis, žemiausiais sergamumas COVID-19 fiksuojamas Rietavo savivadybėje.

Šiame Žemaitijos miestelyje serga dešimt kartų mažiau žmonių nei kitame Lietuvos gale esančiame Visagine.

Rietavo savivaldybėje, kur gyvena per 7 tūkst. gyventojų, paskutinis koronaviruso atvejis nustatytas sausio 27-ąją.

Statistikos departamento duomenimis, šiuo metu dar serga 30 šios savivaldybės gyventojai. Per visą laikotarpį mirė 8 asmenys.

Rietavo savivaldybės meras Antanas Černeckis patikslino – daugiausiai iš šių aštuonių mirčių fiksuota parapijos senelių globos namuose.

Vienu metu koronavirusinė infekcija šiuose namuose buvo gerokai įsisukusi.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Antanas Černeckis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Antanas Černeckis

Žmonių akyse – nuovargis

„Dabar matome, kad situacija tikrai pasikeitusi. Esame paskutiniai. Bet šį kartą didžiuojamės, esame šioje pozicijoje. Diskutuojame, kad galbūt būtų galima mūsų savivaldybėje taikyti ir mažiau ribojimų. Ypač atlaisvinimų laukia vietos smulkieji verslininkai. Dirbti regione ir taip nėra lengva, o kai dar karantinas – iš viso sudėtinga. Taigi klausimas: ar ir toliau mokėti žmonėms išmokas, ar leisti patiems užsidirbti“, – svarstė dvidešimt metų savivaldybei vadovaujantis A.Černeckis.

Meras jau sulaukia klausimų iš vietos verslininkų, paslaugų tiekėjų, kada bus galima pradėti dirbti.

„Jeigu ir toliau bus ribojamos kelionės iš vienos savivaldybės į kitą, mes tikrai galėtume savo savivaldybės ribose turėti laisvesnes sąlygas. Tačiau yra kitas reikalas – nemažai žmonių dirba kituose miestuose, kaip Klaipėda, iki kurios vos 50 kilometrų. Tai kelia tam tikrą rūpestį“, – 15min teigė A.Černeckis.

Pasak jo, esant tokiam žemam užsikrėtimo koronaviruso rodikliui, vietos gyventojai pageidauja ir moksleiviams atviros mokyklos.

Kiek anksčiau sveikatos reikalų ministras Arūnas Dulkys įvardijo, kad esant žemesniam nei 150 rodikliui į klases galėtų grįžti abiturientai. Rietave toks rodiklis jau pasiektas.

Karantino pažeidimų nenuslėpsi

„Dabar, kaip aš sakau, mieste savotiškas „apgulties metas“: žmonės kantriai tveria, ir visi kaukes dėvi, bet akyse matome nuovargį“, – teigė Rietavo meras.

Anot jo, mažose savivaldybėse karantino laikytis yra netgi lengviau: žmonės vieni kitus pažįsta. Žino, kuris serga, su kuo bendravo, kas dar galėjo užsikrėsti.

Jei sergantis asmuo pasirodytų gatvėje – bemat būtų pastebėtas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rietavas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rietavas

Matoma ir kas sulaukęs svečių, kas pats išėjęs.

„Ypač pavasarinio karantino metu tai jautėme. Žmonės buvo aktyvūs. Jei būta kokio pažeidimo, tai jau kitą dieną visi viską žinojo. Žmonės buvo labiau išsigandę, mažai žinojo apie virusą. Dabar jau prisitaikė, išmoko su juo gyventi“, – pasakojo A.Černeckis.

Kirpėjos jau sudaro eiles

Grožio salono Rietave „Gytaima“ viena iš šeimininkių Gytė Mažeikienė pasakojo, kad jau dabar skambina klientai, sudaromas sąrašas.

„Laukiame signalų, kada galėsime dirbti. Dabar tos logikos mažoka: turime sėdėti užsidarę ir laukti, kol ir kituose miestuose sergamumas mažės. Laikomės reikalavimų ir pagal saugumą nė kiek nenusileidžiame stomatologams. Žinome sąlygas, mes jas pasiruošę įgyvendinti. Klientus jau registruojame ir tik laukiame, kada bus duotas signalas atsiverti“, – teigė rietaviškė.

Anot jos, nedideliame mieste, kur visi visus pažįsta, nebuvo nė minties, kad būtų galima dirbti ir pažeisti draudimus.

15min pakalbintas Rietave gyvenantis Andrius teigė, kad gyvenimas uždarytoje savivaldybėje, kai ji tokia maža, turi savo kainą: prekybos centrų parduotuvėse galima įsigyti tik maisto, neretai prireikus netgi kojinių tenka pasukti galvą. Sąsiuvinių vaikams taip pat prireikus nenusipirksi. „Visi tie juokeliai, kad nuėjęs į maisto parduotuvę gali ir padangų gaut, mums negalioja. Parduotuvės Rietave – nedidelės, ten realiai tik viena kita pramoninė prekė“, – teigė jaunas vyras.

Rietave gyvenanti trijų vaikų mama teigė, kad labiausiai laukia, kada į mokyklą galės grįžti vaikai. Ir ne tik pradinukai.

„Norėtųsi, kad į mokyklą galėtų grįžti ir vyresnių klasių vaikai. Galbūt ne visi išsyk, gal pamainomis“, – svarstė moteris.

Savivaldybės meras A.Černeckis teigė, kad skiepai pedagogams, ypač vyresnio amžiaus, gana aktuali problema.

„Laukiam mes tų skiepelių, laukiam“, – žemaičiavo meras.

Šiuo metu yra paskiepyti 72 savivaldybės gyventojai: medikai, slaugos namų darbuotojai. Tai sudaro tik vos 1 proc. gyventojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Energetikos ekspertas: elektros sistema be smegenų – tarsi primityvus organizmas, nesiorientuojantis aplinkoje
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius