-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2011 07 25

Rimantas Mikaitis: „Nuogas po Kauną nevaikščiosiu“

Prieš daugiau kaip tris mėnesius Kauno miesto meru netikėtai tapusio liberalo Rimanto Mikaičio pozicijos gana greitai ėmė svyruoti. Tiesa, didelių priekaištų jam neturi nei koalicijos partneriai, nei opozicija.
Iš A.Kupčinsko (dešinėje) mero kėdę atėmęs R.Mikaitis mano, kad neišdavė Kauno.
Iš A.Kupčinsko (dešinėje) mero kėdę atėmęs R.Mikaitis mano, kad neišdavė Kauno. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Į savivaldos politikos viršūnę jis iškopė palengva, be ryškių skandalų. „15min“ pabandė atskleisti šio politiko portretą jo paties lūpomis.

– Tą dieną, kai buvote išrinktas meru, Andrius Kupčinskas priekaištavo sakydamas, esą nesitikėjo tokio žingsnio iš jūsų, artimo buvusios koalicijos partnerio. Ar jautėtės tuomet darantis kompromisą su sąžine dėl politinių interesų?

– Jei jau kalbėti apie sąžinės dalykus, tai šioje istorijoje svarbiausia – ne dviejų ar trijų politikų tarpusavio santykiai, o miesto interesai. Manau, kad Kauno ir kauniečių aš neišdaviau.

– Ar turite kokią nors Kauno perspektyvos viziją, įsivaizdavimą, koks turėtų būti miestas?

– Kauną įsivaizduoju kaip miestą, kuriame gerbiamos tradicijos ir gimsta modernios idėjos. Kas yra Kaunas? Pirmiausia – tai išskirtinė bendruomenė, kuri nepalūžta net per didžiausius sunkmečius. Kauniečiai – orūs, bendruomeniški, pilietiški, verslūs, kūrybingi žmonės. Ir tai yra didžiausia miesto vertybė.

Ilgalaikė strategija – svarbi, tačiau ne mažiau svarbūs ir einamieji darbai, kurių kauniečiai seniai laukia. Kaunas smarkiai nusidėvėjęs, jam reikia didelių investicijų. Pirmiausia turime sutvarkyti gatves, tiltus, apleistus pastatus. Tai nėra taip paprasta, kaip atrodo iš pirmo žvilgsnio.

– Pastebėta, kad jūs vengiate efektingų viešųjų ryšių akcijų. Ar nebijote prarasti politinio kapitalo blizgučius itin mėgstančioje mūsų visuomenėje?

– Politikui svarbu būti žinomam, pastebimam, jam reikia tribūnos savo idėjoms skleisti ir šalininkams telkti.

Tačiau žinomumas ir patikimumas yra netapatūs dalykai. Todėl dėl reklamos nuogas po Laisvės alėją nevaikščiosiu ir į eketę nešoksiu. Politinio šoumeno perspektyva manęs nežavi.

– Papasakokite keletą faktų iš savo biografijos.

– Taip jau atsitiko, kad tėvai mane pradėjo tremtyje, o gimiau jau Lietuvoje. 1957 metais Buriatijoje mano tėvai susituokė, o 1959-aisias suteikė man galimybę išvysti šį pasaulį.

Mano senelis iš motinos pusės Marijonas Vežikauskas tarnavo laive „Antanas Smetona“. Sovietų okupantai jo žmoną, mano močiutę, ir mamos seserį nužudė.

Su žmona Giedre susipažinome sportuodami. Abu esame orientacinio sporto meistrai, daugkartiniai Lietuvos čempionai.

Auginame du vaikus. 11-metis Marijonas – būsimasis Jėzuitų gimnazijos penktokas. 23-ejų Rasa mokosi Kauno technologijos universiteto Ekonomikos ir vadybos fakultete, taip pat dirba „Viči-Aisčių“ moterų krepšinio klubo vadybininke.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius