-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2015 09 28

Rimantas Šadžius tikisi, kad pavyks susitarti dėl kitų metų biudžeto

Finansų ministras Rimantas Šadžius viliasi, kad dėl kitų metų biudžeto pavyks rasti sutarimą tarp koalicijos partnerių. Anot jo, kitų metų biudžetas išskirtinis tuo, kad turi būti išlaikytas šalies finansų stabilumas ir neaugtų jos skola.
Rimantas Šadžius
Rimantas Šadžius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Pagrindinė taisyklė yra ta, kad turime išlaikyti nustatytuose rėmuose mūsų viešųjų finansų struktūrinį balansą ir jis turi neviršyti 1 proc. deficito. Antra taisyklė, kad yra ribotas viešojo sektoriaus augimas, palyginti su praėjusiais metais. Procentas yra apskaičiuojamas pagal tai, kaip šalies bendrasis vidaus produktas augo pastaruosius 5 metus.

Šios dvi taisyklės yra tam, kad būtų išlaikytas konkrečios Europos Sąjungos šalies finansų stabilumas ir kad nekontruoliuojamai neišaugtų valstybės skola“, – pirmadienį po Vyriausybės pasitarimo žurnalistams teigė R.Šadžius.

Anot jo, pirmadienį Vyriausybė nesvarstė konkrečių skaičių, pristatytos tik pagrindinės taisyklės, kuriomis remiantis parengti valstybės, savivaldybių ir „Sodros“ biudžetai.

„Projektas, kuris šiandien yra paskelbtas, jis tikrai nėra galutinis. Tas biudžetas, kuris keliaus į Seimą, bus kitoks. Neabejoju, kad svarstant Seime bus nagrinėjami įvairūs pasiūlymai ir šitie projektai pasikeis. (...) Viliuosi, kad pavyks surasti kompromisus visais klausimais, pavyks nepriimti neįvykdomų arba rizikingų sprendimų ir gruodžio mėnesį turėsime biudžetus, su kuriais Lietuva galės gyventi“, – kalbėjo finansų ministras.

Pagal Finansų ministerijos parengtą 2016 metų valstybės biudžeto projektą biudžeto pajamos kitąmet, palyginti su šių metų planu, mažėja 1,2 proc. (96 mln. eurų) iki 7,893 mlrd. eurų, tuo metu išlaidos auga 1 proc. (88 mln. eurų) iki 8,485 mlrd. eurų.

R.Šadžiaus teigimu, pajamos mažėja, nes kitąmet bus panaudota mažiau ES paramos.

R.Šadžiaus teigimu, pajamos mažėja, nes kitąmet bus panaudota mažiau ES paramos.

„Baigėsi 2007-2013 metų finansinis laikotarpis ir eina galutinis sąskaitų apmokėjimas. Kitąmet vykdysime tik tuos projektus, kurie bus vykdomi iš naujo finansinio laikotarpio“, – aiškino finansų ministras.

Planuojamas struktūrinis valdžios sektoriaus deficitas kitąmet sudarys 1,1 proc. BVP, o išlaidos augs 4,1 proc. Šie rodikliai pagal ES reikalavimus negali būti didesni, jų bus laikomasi, bet labai įtemptai, nurodo Finansų ministerija.

Valstybės biudžeto deficitas kitąmet turėtų siekti 592 mln. eurų – 45,1 proc. (184 mln. eurų) daugiau nei numatyta šiemet (408 mln. eurų).

2016 metų valstybės biudžeto projektas iki spalio 15 dienos turi būti pateiktas Europos Komisijai (EK), kuri savo pirminę išvadą pateiktų iki spalio pabaigos. Jeigu Komisija pareikalaus patikslintį projektą, atnaujintas jo variantas turi būti pateiktas iki lapkričio 21 dienos, o oficiali galutinė EK išvada paaiškės iki lapkričio 30 dienos.

Iki spalio 17 dienos projektas turi būti pateiktas Seimui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius