Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 09 29

Rimantė Šalaševičiūtė: 72 valandų apmąstymų terminas prieš abortą bus įteisintas

Antradienį abortų priešininkai ir moterų teisių gynėjai aršiai ginčijosi dėl Sveikatos apsaugos ministerijos planų įteisinti medikamentinį abortą ir įvesti 72 valandų terminą nėštumą nutraukti norinčių moterų apmąstymams. Vieni teigė, kad medikamentinis abortas žaloja moterį, kiti aiškino, jog moteris turi teisę planuoti savo gyvenimą, todėl nereikia jai sudaryti papildomų kliūčių.
Rimantė Šalaševičiūtė
Rimantė Šalaševičiūtė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Sveikatos apsaugos ministrei Rimantei Šalaševičiūtei pirmadienį ministerijoje surengtoje diskusijoje buvo nelengva. Kai kurie jos dalyviai nesuvaldė emocijų, leidosi į ilgus išvedžiojimus apie Dievą, įsčiose esančio vaiko gyvybės išsaugojimo svarbą ir jo teises.

Moterų teisių gynėjos priekaištavo ministrei, kad ji esą palaiko kunigų poziciją. Viena moteris, pareiškusi, kad Bažnyčia yra ištvirkusi, pareikalavo R.Šalaševičiūtės paaiškinti, kada Bažnyčia pradės mokėti mokesčius.

„Žinokite, kad Dievas jus visus labai labai myli“, – pareiškė penkerių vaikų tėvu prisistatęs vyras, kuris agitavo pagalvoti, ar abortas nėra žmogžudystė.

„Aš tuoj išeisiu“, – klausydama šių kalbų į ausį šalia sėdėjusiai viceministrei Jadvygai Zinkevičiūtei tarstelėjo ministrė.

R.Šalaševičiūtė: apmąstymų terminas bus įteisintas

R.Šalaševičiūtė teigė, kad reikėjo parengti naują nėštumo nutraukimą reglamentuojantį teisės aktą, nes iki šiol šios procedūros atliekamos pagal 1994 metais patvirtintą sveikatos apsaugos ministro aprašą.

Ministrė aiškino, kad nepaisant moterų teisių aktyvisčių pasipiktinimo, 72 valandų terminas teisės akte liks.

Sveikatos paslaugos turi būti prieinamos visiems, o dabar bandoma sudaryti kliūtis, kad moterys šios paslaugos negautų.

SAM duomenimis, toks pat terminas numatytas Latvijoje, Vokietijoje prieš nėštumo nutraukimą moteris turi pateikti pažymą, kad mažiausiai prieš 3 dienas ji lankėsi konsultaciniame centre.

Prancūzijoje prieš abortą privalomos dvi medicininės konsultacijos, jas turi skirti savaitė, skirta apmąstymams. Italijoje nėštumas nutraukimas po savaitės apmąstymų.

Parlamentarė Marija Aušrinė Pavilionienė aiškino, kad trijų parų laikotarpis iki nėštumo nutraukimo apsunkins gyvenimą provincijos moterims: „Ką reikės daryti į kitą miestą atvažiavusiai moteriai išgirdus, kad ji turi atvykti po trijų dienų. Sveikatos paslaugos turi būti prieinamos visiems, o dabar bandoma sudaryti kliūtis, kad moterys šios paslaugos negautų.“

Šeimos planavimo ir seksualinės sveikatos asociacijos vadovė Esmeralda Kuliešytė teigė, kad SAM turi vadovautis žmogaus teisėmis, tuo metu 72 valandų terminas iki nėštumo nutraukimo operacijos tas teises pažeidžia: „Moteris ne pirmą dieną ateina pas medikus, iki tol ji mąsto, ką daryti, todėl ateina apsisprendusi.“

E.Kuliešytės teigimu, tokį terminą numačiusioje Vengrijoje vienetai moterų apsigalvoja, šioje šalyje moterų teisę ginančios organizacijos ragina terminą atšaukti: „Atimti teises iš moteris ir perduoti vaisiui – neregėtas dalykas.“

Abortus sukeliančio vaisto nenusipirks kas panorėjęs

Abortų priešininkai labiausiai piktinosi ketinimu įteisinti medikamentinį abortą, anot jų, tuomet jį darysis bet kas ir bet kada. Pirmadienį Lietuvos vyskupai pareiškė, kad pernai liepą Lietuvoje slapta buvo įregistruotas medikamentiniam abortui atlikti skirtas preparatas mifepristonas.  

Žinau atvejį, kur merginai po medikamentinio aborto vaikas iškrito transporto priemonėje. Jis iškrito gabaliukais. Ji bandė žudytis, pyksta ant viso pasaulio.

Pasak R.Šalaševčiūtės, Lietuvai nereikėjo atlikti šio vaisto veikimo ekspertizės, nes jis yra naudojamas Europos Sąjungos (ES) šalyse – daugiausiai Skandinavijoje, todėl jis buvo įregistruotas be jos.

„Triukšmauti, kad mes norime žudyti vaistais vaikus, nereikėtų. Pas mus neregistruotas kitas vaistas, kurį būtina vartoti su mifepristonu. Kol ir jis nebus registruotas, jo rinkoje nebus“, – pabrėžė ministrė.

A.Šalaševičiūtė sakė, kad medikamentinį abortą sukeliantis vaistas nebus laisvai parduodamas vaistinėse. „Atėjo paauglė su, kaip kartais sakoma, bėda ir vaistinėje nusipirko – taip tikrai nebus“, – ramino ji įsiaudrinusius diskusijos dalyvius.

R.Šalaševčiūtės teigimu, Lietuvoje šiuo medikamentu neprekiaujama.

Psichologė Audronė Zimblienė teigė, kad medikamentinis abortas gali smarkiai sužaloti moterį tiek fiziškai, tiek psichologiškai.

„Žinau atvejį, kur merginai po medikamentinio aborto vaikas iškrito transporto priemonėje. Jis iškrito gabaliukais. Ji bandė žudytis, pyksta ant viso pasaulio. Taip ne tik žudomi vaikai, bet ir moterys žudomos, tai atsiliepia psichinei ir fizinei sveikata“, – sakė ji.

Žinant verslininkų godumą, tai bus moterų naikinimo priemonė.

Parlamentarė konservatorė Vilija Aleknaitė Abramikienė abortų darymą sulygino su genocidu, ji teigė, jog į vaisių reikėtų žiūrėti kaip į žmogų.

Anot parlamentarės, medicininio aborto įteisinimas padarytų iš moters paslaugų teikėją.

„Mielos feministės, tai bus ne moters išlaisvinimas, o pavergimas. Vyras jai galės pasakyti, tu ką, nemoderni, nežinai, kad yra vaistų? Kiek žinau, prieš šimtą metų vyrai jautė atsakomybę už tuos dalykus, o dabar mes turėtume tapti indu nuleisti jų problemoms? Žinant verslininkų godumą, tai bus moterų naikinimo priemonė“, – kalbėjo konservatorė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius