-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 06 11

Rimtautas Černiauskas: dešimtadalis valstybės įstaigų tinklalapių yra pažeidžiami

Apie 10 proc. valstybinių įstaigų tinklalapių yra pažeidžiami, tarp jų – Lietuvos kariuomenės jungtinio štabo svetainė, į kurią buvo įsilaužta trečiadienį, sako Nacionalinio kibernetinio saugumo centro vadovas Rimtautas Černiauskas.
Rimtautas Černiauskas
Rimtautas Černiauskas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Kažkur apie pusvalandį vakar buvo patalpintas turinys, kol suradome, kas teikia informacijos talpinimo paslaugas, ir paprašėme pašalinti informaciją. Įvykių žurnalai yra, jie nesugadinti. Manau, kad rasime (įsilaužėlius), tik klausimas, ar turės po to Lietuva teisinės pagalbos sutartį“, – BNS sakė R.Černiauskas.

Anot jo, Kibernetinio saugumo centro ekspertai šiuo metu aiškinasi, iš kur įsilaužimas vykdytas, ir dar šiandien tikisi pateikti išsamesnę informaciją kariuomenės Jungtiniam štabui, kuris turėtų kreiptis į policiją dėl ikiteisminio tyrimo.

Jungtinis štabas kaip tik vykdė tinklalapio atnaujinimo darbus, jis turėjo būti atnaujintas šį arba kitą mėnesį – anot specialisto, tai galbūt būtų padėję išvengti tokios atakos.

„Yra gerai apsaugotų tinklalapių, yra apie 10 proc. turbūt tokių, kaip šis atvejis“, – pripažino centro vadovas.

Pateikta išraipyta lietuvių kalba

Melaginga informacija apie pratybas „Kardo kirtis“, kurių tikslas yra neva pasirengti Rusijos Karaliaučiaus srities aneksijai, kariuomenės Jungtinio štabo tinklalapyje pateikta iškraipyta lietuvių kalba. Manoma, kad provokacijos vykdytojų gimtoji kalba nėra lietuvių.

Kadras iš jungtinisstabas.lt/Pranešimas Jungtinio štabo interneto svetainėje
Kadras iš jungtinisstabas.lt/Pranešimas Jungtinio štabo interneto svetainėje

R.Černiauskas neabejojo, kad tai – Rusijos vykdomo informacinio karo dalis, kurio tikslas yra „skelbti klaidinančią informaciją tinkamomis progomis“.

„Galūnės netaisyklingai parašytos, sakinių konstrukcija nelietuviška, bet greičiausiai ir ne su „google“ vertėju versta“, – patvirtino specialistas.

Problemos – dėl ydingos viešųjų pirkimų tvarkos

Kaip esminę mūsų šalies valstybinio sektoriaus kibernetinio saugumo problemą jis nurodė ydingą viešųjų pirkimų tvarką, kai institucijos priverstos rinktis paslaugų tiekėjus už mažiausią kainą, neatsižvelgiant į kokybę. Kad situacija pasikeistų, jo teigimu, turi pasibaigti šiuo metu galiojančios paslaugų sutartys ir sudarytos naujos, akcentuojant ne kainą, o saugumą.

„Iš tiesų, galime pamatyti, kad kartais ir už 15 litų teikia paslaugas prieglobos teikėjai. Kadangi Viešųjų pirkimų įstatyme mažiausia kaina yra lemiantis kriterijus, kai nežinai, ko reikalauti, be mūsų patarimų taip ir nutinka, kad ta apsauga būna nepakankamai gera“, – tvirtino specialistas.

Trečiadienio vakarą įsilaužus į Lietuvos kariuomenės Jungtinio štabo interneto puslapį netaisyklinga lietuvių kalba patalpinta melaginga informacija apie tai, kad pratybų „Karo kirtis“ vienas iš tikslų neva yra pasirengti Rusijos Kaliningrado srities aneksiją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius