-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 09 09

Rinkimai 2020: Kartų solidarumas-Santalka Lietuvai eina su žinia – „Lietuva yra čia“

Filosofo Arvydo Juozaičio vadovaujama Kartų solidarumo sąjunga-Santalka Lietuvai į Seimo rinkimus eina su žinia – „Lietuva yra čia“.
Partijos Kartų solidarumo sąjunga-Santalka Lietuvai priešrinkiminė spaudos konferencija
Partijos Kartų solidarumo sąjunga-Santalka Lietuvai priešrinkiminė spaudos konferencija / Valdo Kopūsto / 15min nuotr.

Partija orientuojasi į tautinę valstybę, žada mažinti socialinę nelygybę ir skurdą per būtiniausių prekių pridėtinės vertės mokesčio (PVM) mažinimą, didesnį mokesčių progresyvumą, kapitalo apmokestinimą, siūlo keisti politinę sistemą mažinant Seimo narių skaičių, bet kartu steigiant Senatą, iki dviejų riboti renkamų politikų kadencijas bei įtvirtinti galimybę rinkėjams juos atšaukti.

BNS pristato visų rinkimų dalyvių programines nuostatas, paskelbtas visuomenei naujienų agentūros BNS ir Vyriausiosios rinkimų komisijos surengtame spaudos konferencijų cikle.

Pagrindinė žinia. „Mūsų programos išskirtinis bruožas, kad ji skirta žmogui, šeimai, bendruomenei, tautai ir valstybei. Mūsų pagrindinis sekis yra ginti, puoselėti solidarią bendro gėrio tautinę valstybę ir jos piliečių interesus. Jei bus piliečiai apginti, gyvens saugiai – bus ką ginti ir išliks Lietuvos valstybė. Globalios Lietuvos nėra, Lietuva yra čia“, – sako partijos pirmininko pavaduotojas Saulius Lapėnas.

Politinė reforma. Kartų solidarumo sąjunga-Santalka Lietuvai siūlo nuo dabartinių 141 iki 101 mažinti Seimo narių skaičių, tačiau steigti 40 atstovų Senatą, nuo 100 tūkst. iki 50 tūkst. mažinti referendumui inicijuoti būtiną piliečių parašų skaičių, iki dviejų apriboti renkamų politikų kadencijų skaičių, sudaryti galimybę išrinktus politikus atšaukti iš pareigų. „Seimo narų skaičių tikslinga sumažinti iki 101 nario, o likusį narių skaičių panaudoti, kad būtų sukurtas Senatas, kuris galėtų užsiimti, kuo Seimas ganėtinai vangiai užsiima – parlamentine kontrole“, – sako partijos pirmininko pavaduotojas S.Lapėnas.

Ekonominė ir socialinė politika. Partija žada mažinti gyventojų skurdą ir pajamų nelygybę,didinti gyventojų perkamąją galią. Tam būtų mažinamas PVM pirmo būtinumo prekėms, didinamas kapitalo apmokestinimas, didinamas mokesčių pogresyvumas, šeimoms siūlomos beprocentės būsto paskolos, skolą mažinant už kiekvieną gimusį vaiką. Taip pat siūlomas pensijų indeksavimas, deklaruojama, kad pensijos turintiems visą darbo stažą turėtų siekti 60 proc. vidutinio atlyginimo. „Mes stengiamės pasiekti, kad žmonėms liktų mėnesio gale pinigų jų kitiems poreikiams patenkinti, nėra tikslas imti ir padalinti, bet yra tikslas padėti žmonėms sutaupyti, PVM mažinimas būtiniausioms priemonėms padės sumažinti kainas, taip pat regioninio verslo ir ypač socialinio verslo plėtra“, – teigia partijos prezidiumo narys Dalius Serafinas.

Švietimas. Partija žada didesnį finansavimą švietimui, kad mokytojams būtų užtikrintas ne mažiau kaip 1,5 vidutinio darbo užmokesčio dydžio atlyginimas. „Turi būti didesnis finansavimas švietimu, ugdymui, kad mokytojo darbo užmokestis būtų ne mažesnis nei 1,5 vidutinio darbo užmokesčio Lietuvoje“, – tvirtina S.Lapėnas.

Teisingumas. Kartų solidarumo sąjunga-Santalka Lietuvai siūlo netaikyti senaties termino „nusikaltimams prieš valstybę“, taikyti asmeninę pareigūnų ir politikų atsakomybę už valstybei padarytą žalą. „Mes siūlome didesnį teisingumą valstybėje, pažabojant biurokratizmą, korupcijos įtaką Seimui, nepriklausomai nuo senaties terminų taikyti atsakomybę nusikaltimams prieš valstybę ir taikant asmeninę pareigūnų ir politikų atsakomybę už valstybei padarytą žalą“, – sako S.Lapėnas.

Urėdijų reforma. Partija kritikuoja valdančiųjų įgyvendintą miškų urėdijų reformą centralizuojant jų valdymą ir siūlo grįžti prie senosios tvarkos, kuomet urėdijos buvo savarankiškos. „Valdantieji Seime savo programoj buvo parašę labai puikią miškų valdymo programą, bet de facto buvo visiškai nueita į priešingą pusę, išdraskyta šimtmečiais veikusi urėdijos sistema, gal buvo vienas kitas kreivas medis, bet jį buvo galima tiesiu pakeisti. Mes pasiruošę tą sistemą grąžint, nes ji pasitvirtino šimtmečiais“, – sako „valstiečių“ frakcijai Seime priklausantis Seimo Aplinkos komiteto vadovas Juozas Imbrasas.

Šešėlinis ministrų kabinetas ir siūlomas premjeras. Partija deklaruoja, kad į premjerus būtų siūlomas partijos pirmininko pavaduotojas J.Imbrasas.

Rinkimų šūkis. „Lietuva yra čia“.

Tikisi gauti mandatų. Kartų solidarumo sąjungos-Santalkos Lietuvai pirmininko pavaduotojas S.Lapėnas teigia, jog partijos tikslas yra patekti į Seimą ir su artimomis politinėmis jėgomis dalyvauti sudarant bendrą koalicinę frakciją, konkretaus mandatų skaičiaus, nei galimų partnerių neįvardija. „Burti iš kavos tirščių net neišgėrus kavos nesiimam, bet žinome, kad tiems pokyčiams, kuriuos siūlome, reikalinga kritinė masė Seimo narių. Tikimės, kad Seime lems ne vienos frakcijos gauti balsai, o galimybė sudaryti bendrą koalicinę frakciją, o partnerių matome daug“, – teigia S.Lapėnas.

Kartų solidarumo sąjunga-Santalka Lietuvai yra buvusi Pensininkų partija, kuri metų pradžioje pakeitė pavadinimą prisijungus buvusio kandidato į prezidentus, filosofo A.Juozaičio vadovaujamo visuomeninio judėjimo nariams. A.Juozaitis išrinktas naujosios partijos pirmininku.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius