-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 02 28

Rinkimai baigėsi, prasideda politiniai žaidimai

Savaitgalį įvykę savivaldos rinkimai artėja prie finišo tiesiosios. Partijos baigia išsidalyti mandatus ir jau pradėjo matuotis mero postus. Tačiau, anot kai kurių politologų, pasibaigę rinkimai tėra netrukus prasidėsiančių politinių žaidimų etapas.
Pinigai
Pinigai / Gedimino Savickio/BFL nuotr.

„Naujosios savivaldybių tarybos dirbti pradės tik balandį. Dabar prasidės partiniai, užkulisiniai žaidimai, dėl kurių piliečiai kaskart pasijaučia negalį turėti jokios įtakos politikai, negalintys nieko nulemti“, – 15min.lt sakė politologas Vytautas Dumbliauskas.

Jo įsitikinimu, matuotis mero postą dar taip pat kol kas pernelyg anksti. „Tai tarsi dalytis miške lakstantį, nenušautą briedį“, – sakė V.Dumbliauskas, komentuodamas visuomeninio judėjimo TAIP lyderio Artūro Zuoko ir Valdemaro Tomaševskio bloko pareiškimus apie ketinimus siekti sostinės mero posto. „Šiuo metu net negalima atmesti tikimybės, kad kuri nors iš šių jėgų atsidurs opozicijoje“, – tvirtino politologas.

Tai tarsi dalytis miške lakstantį, nenušautą briedį.15min.lt primena, kad daugiausiai mandatų Vilniaus miesto taryboje atiteko A.Zuoko judėjimui TAIP, gavusiam 12 mandatų. Antroji, su 11 mandatų, liko Lenkų rinkimų akcijos ir Rusų Aljanso koalicija, treti, gavę dešimt mandatų – Tėvynės Sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, ketvirti, gavę aštuonis mandatus, liko Darbo partijos atstovai, penkta – Lietuvos socialdemokratų partija su penkiais mandatais ir šešta, taip pat su penkiais mandatais – partija „Tvarka ir teisingumas“.

„Šiuo metu valdančiosios koalicijos variantų yra ne vienas. Norint įsivaizduoti, kas visgi sudarys koaliciją, reikia žinoti kiekvienos iš į tarybą patekusios jėgos interesus“, – sakė V.Dumbliauskas.

Tiek A.Zuokas, tiek Lenkų rinkimų akcijos ir Rusų Aljanso koalicijos lyderis Valdemaras Tomaševskis pirmadienį žurnalistams tvirtino neturintys politinių „preferencijų“ ir esantys atviri „plačiam partijų spektrui“. Savo ruožtu Darbo partijos lyderis Viktoras Uspaskichas pirmadienį žurnalistams tvirtino matąs galimą savo partijos dalyvavimą sudarant koaliciją su A.Zuoko ir V.Tomaševskio atstovais. Jis taip pat pridūrė sostinės mero poste matantis A.Zuoką. Šių trijų jėgų susivienijimas užtikrintų 31 iš 51 mandato.

Pavyks susitarti

Politologas Lauras Bielinis įsitikinęs, kad A.Zuoko judėjimui ir V.Tomaševskio blokui pavyks pasiekti politinį susitarimą. „Mero postas yra derybų klausimas, bet manau, kad jie gali susitarti, nes yra politikai“, – sakė politologas.

Jo nuomone, dar mažesnė tikimybė, kad šios politinės jėgos liks opozicijoje. „Galbūt tai ir įmanoma, tačiau sudėtinga. Be to, jei tiek A.Tomaševskio blokas, tiek A.Zuoko judėjimas būtų palikti opozicijoje, jie sudarytų savotišką minimalią valdančiąją daugumą, kuri itin apsunkintų tarybos pozicijos darbą. Be to, manau, kad šioms jėgoms bus paprasčiau susitarti su „darbiečiais“ ir socialdemokratais, nei konservatoriams“, – svarstė L.Bielinis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius