-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 10 09

Rinkimai Varėnoje ir Eišiškėse: skiria vos 30 km, bet nuotaikos – visiškai kitokios

Sekmadienį į Seimo rinkimus dviejų pietryčių Lietuvos miestų – Varėnos ir Eišiškių – gyventojai ėjo nusiteikę skirtingai. Daugelio Varėnos ir miesto apylinkių gyventojų balsuose, net kai šie kritikavo valdžią, skambėjo viltis: galbūt šįkart išsirinksime sąžiningą Seimą. Tuo tarpu 15min matyti Eišiškių gyventojai neatrodė tikintys, kad kažkas gali pasikeisti.
Rinkimai Senojoje Varėnoje
Rinkimai Varėnoje ir Senojoje Varėnoje / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

15min sekmadienį keliavo po Varėną ir po Eišiškes – dvi vos per 30 km viena nuo kitos nutolusias vietoves. Varėna ir aplinkinės teritorijos priklauso Varėnos-Trakų, Eišiškės – Šalčininkų-Vilniaus rinkiminėms apygardoms.

Senoji Varėna: daugiau jaunimo

Pirmiausia 15min žurnalistai užsuko į Senąją Varėną. Čia žmonių apie 11 valandą dienos nebuvo daug. Vis dėlto Senosios Varėnos apylinkės rinkimų komisijos atstovai teigė, kad žmonės balsuoja aktyviau negu per praėjusius rinkimus.

„Anksčiau tik močiutės prieš ir po mišių ateidavo. O dabar ir jaunesni pradėjo domėtis“, – sake rinkimų komisijos narė. Ji taip pat pastebėjo, kad daugelis žmonių atrodo nusiteikę gerai ir džiaugiasi galėdami atiduoti savo balsą.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Rinkimai Varėnoje ir Senojoje Varėnoje
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Rinkimai Senojoje Varėnoje

„Balsavome biškį už permainas, biškį už dabartinius. Skirtingai vienmandatėje ir daugiamandatėje. Man nepatiko vienmandatės kandidatas. Reikia duoti kitiems, naujiems pasireikšti. Užsisėdi paskui, jiems labai ten šilta viskas, gerai, jie užmiršta žmones“, – sakė pensininkė Marija.

Jos vyras Jonas teigia dabartinę valdžią vertinantis „100 proc. geriau“ negu Andriaus Kubiliaus.

„Mes ne prieš asmenis, o prieš politiką. Negalima skriausti jaunų šeimų, negalima skriausti pensininkų. Valdžia turi galvoti, kad pinigų būtų“, – sakė Marija.

„Negalima skriausti valdžios, o visus kitus galima“, – papokštavo pro šalį ėjęs kitas rinkėjas, sukėlęs aplinkinių juoką.

Marija sakė mananti, kad šiemet žmonės aktyvesni. „Vieni nenori, kad ateitų Kubilius, kiti nori, kad Butkevičius išeitų. Patys matot, miestelis nedidelis, bet žmonės eina ir eina“, – teigė ji.

Taip pat Senojoje Varėnoje sutiktas Vytautas sakė neigiamai vertinantis visas pagrindines partijas. „Kaip valdžią galima vertinti? Jie ne valdžia, jie vagys. Kam jie reikalingi? Balsuoti už naujus reikia. O jeigu dar konservatoriai sugrįš, tai viskas, Lietuvos nėra“, – kalbėjo Vytautas. Vis dėlto su tuo, kad balsuoti svarbu, jis sutiko.

Varėna: dėl stringančių sistemų susidarė eilės

Toliau 15min žurnalistų kelias vedė pro Varėną. Jei Senojoje Varėnoje rinkimų apylinkės nariai daug darbo neturėjo, čia pasitiko visiškai kitoks vaizdas: maždaug 20 žmonių eilė, nusidriekusi iki pat apylinkės pastato durų. Paaiškėjo, kad dėl eilės kaltas ne tik didesnis rinkėjų aktyvumas, bet ir nelaiku užstrigusi kompiuterinė VRK sistema, apsunkinusi komisijos darbą.

Eilėje stovėję žmonės tuo pernelyg nesidžiaugė. „Ragina balsuoti, bet nesugeba tinkamai organizuoti rinkimų“, – skundėsi vienas vyriškis. Vis dėlto kai kurie kiti rinkėjai su šia nuomone nesutiko: jų nuomone, kompiuterinės sistemos gali užstrigti bet kada, tačiau reikia džiaugtis, kad rinkėjai yra aktyvūs.

Daugiausia eilėje buvo vidutinio amžiaus žmonių, taip pat ateidavo ir pensininkai. Neblaivių rinkėjų nebuvo: pasak balsavimo komisijos pirmininkės, balsuoti tądien nebuvo leista tik vienam neblaiviam asmeniui.

„Ar mes norime stagnacijos? Tikrai ne. Balsavome už permainas. Tačiau nenorime, kad visiškai naujos jėgos, dar valdžios nemačiusios, į ją ateitų. Kaži ar būtų geriau. Linkdavom anksčiau pasitikėti naujom jėgom, bet patirtis parodė, kad nieko gero dažniausiai iš jų nebūna. Pas mus visada aktyvūs žmonės, visais laikais į rinkimus eina“, – sakė iš balsavimo apylinkės išėjusi Ona.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Rinkimai Varėnoje ir Senojoje Varėnoje
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Rinkimai Varėnoje

Albinas, netrukus po Onos palikęs apylinkę, džiaugėsi rinkėjų aktyvumu. Anot jo, tokių eilių jis dar nėra matęs. „Kokį pusę valandos užtrukom“, – skaičiavo jis.

Taip pat Albinas buvo vienas nedaugelio, sutikęs atskleisti, už ką balsavo.

„Norime, kad ateities kartos geriau gyventų. Atvirai pasakysiu – aš už konservatorius. Nuo pat pradžios man jie patiko. Ir visą perversmą organizavo. Gal Landsbergis ir nelabai gerai kolūkius pertvarkė, bet praktikos gi neturėjo, suprantama viskas. Bet iš pradžių viską darė kaip reikia“, – sakė Albinas.

Teigiamai Albinas vertino ir naujas į Seimą einančias jėgas. „Man tas Skvernelis atrodo teisingas ir tvarkingas žmogus. Gal ir sugebės tvarkytis. Vis tiek viena partija valdžios nepaims, gal koaliciją darys. Toks pirmininkas gal ir nieko bus visai“, – sakė Albinas.

„Permainos visą laiką gerai. Dabartinę koaliciją irgi vertinu normaliai. Visi klaidų padaro. Bet norisi kažko naujo. Visi šneka gražiai, bet matysim, kaip bus. Tam ir yra balsavimas“, – optimistiškai nusiteikęs buvo užkalbintas Vytautas. Jo draugas Stanislovas į situaciją žiūrėjo skeptiškiau.

„Nelabai patenkinti tų, kur dabar valdžioje darbais, bet yra kaip yra. Jaunimo reikia, bet kad jaunimo vienas kitas irgi nieko nepakeis. Reikia visko iš naujo, taip manau. Naujos jėgos daug žada, bet bijau, kad nieko nepakeis“, – sakė Stanislovas.

Palaukti, kol balsavimo apylinkę paliks jaunesnis negu 30 metų žmogus, teko apie dešimt minučių. Vis dėlto pagaliau sutiktas jaunuolis – studentas Edgaras – 15min sakė, kad jaunimas šiemet apskritai balsuoja aktyviau.

„Aš nemanau, kad kai buvo krizė, to meto valdžia blogai su ja susitvarkė. Bet po to per praėjusius rinkimus išsirinkom blogiau. Ir labai gerai, kad dabar žymūs žmonės internete skatina balsuoti. Aš manau, kad reikia jaunesnės kartos politikoje. Manau, kad daug jaunų politikų tikrai gali pagerinti padėtį Lietuvoje“, – sakė Edgaras.

Vydeniai: žmonės nusiteikę gerai

Vydeniuose – kaime dešimt kilometrų už Varėnos – nepaisydami merkiančio lietaus daugelis į rinkimus ėjusių žmonių buvo nusiteikę gana linksmai ir mielai dalinosi mintimis su žurnalistais.

Tiesa, didelio pasitikėjimo valdžia jie nedemonstravo: paklausti apie lūkesčius iš naujosios valdžios daugelis teigė, kad „svarbiausia – jog kuo mažiau vogtų“. Tačiau bent keli apklaustieji pastebėjo savo regione matantys kandidatų, kuriais kaip žmonėmis pasitiki ir kurie galėtų sėkmingai juos atstovauti ir Seime.

VRK sistemos strigo ir čia. Bet šio kaimo apylinkės komisijos pirmininkė sakė didelės problemos nematanti: suprantanti, kad balsuoti eina daug žmonių ir kad gedimų būna.

„Atėjo balsuoti daugiau negu anksčiau. Ir linksmesni. Tie maži lipdukai su užrašu „Aš balsavau“, kuriuos daliname žmonėms, išties jiems nuotaiką pakelia. Tas dėmesys daug ką padaro“, – sakė pirmininkė.

„Iš politikų tikiuosi permainų. Kad į Seimą rimtesni žmonės ateitų. Nustotų vogti, kaip su tais šaukštais. Kad tokių dalykų nebūtų. Pats esu dirbęs teisėtvarkoje, matau, kad ten bardakas, baigia komisariatus išparceliuoti“, – išsakė savo lūkesčius prie apylinkės sutiktas Jonas.

Tuo pat metu apylinkę palikusios Galina ir Irena sakėsi atidavusios balsą už jaunimą, kuris, jos tikisi, bus sąžiningesnis.

„Už jaunus žmones balsavome. Matau kandidatų, kurie man kelia pasitikėjimą. Reikia tikėti. Balsavimas yra pareiga, visada balsuoju. Noriu vienybės valdžioje, tada visiems bus gerai. Kad nejuokintų žmonių ir dirbtų. To ir tikimės iš naujo Seimo, gal susirinks rimtesni, jauni, gal kitaip dirbs, negu dirbo iki šiol“, – sakė Irena.

„Nenoriu nusivilti politika. Tikiuosi, kad bus geriau, sąžiningiau. Sąžinės reikia daugiau ir politikos, ir visiems. Ir nemeluoti. Ir aš savo vaikus mokinau, kad nemeluotų“, – pridūrė jos draugė Galina.

Pakalbinus dar keletą Vydeniuose balsavusių gyventojų, jau buvo galima susidaryti tam tikrą bendrą įspūdį: apskritai valdžios kaimo gyventojai nevertina pernelyg gerai, bet dar nėra praradę vilčių. Ne vienas apylinkės balsuotojas išsakė teigiamą žodį jaunimui ir sakė būtent iš jaunų kandidatų laukiantis permainų, kurių, pasak jų, reikia Lietuvai. Klausiami apie konkrečius dalykus, kurių tikisi iš naujo Seimo, gyventojai dažniausiai minėjo atlyginimų kėlimą ir pensijų didinimą. Taip pat kalbėta apie tai, kad naujas Seimas turi „nejuokinti žmonių“: tai išvysti galite šiame vaizdo klipe.

VIDEO: Rinkimai kaime: balsavusios senolės nori, kad naujas Seimas nejuokintų žmonių

Eišiškės: permainų žmonės nesitiki

Visiškai kitokia nuotaika negu Varėnoje ir Varėnos rajone tvyrojo Eišiškėse. Išoriškai, tiesa, viskas atrodė panašiai: buvo dalinami lipdukai, sienas puošė netylėti išvydus balsavimo pažeidimus raginantys plakatai, komisijų nariai šypsojosi ir elgėsi draugiškai, o balsuoti besirenkantys žmonės taip pat buvo pasipuošę ir atrodė it einantys į šventę.

Tačiau skirtingai negu varėniškiai, kurie mielai dalinosi savo mintimis, beveik visi Eišiškių gyventojai noro bendrauti su žiniasklaida, tik sužinoję, kad tektų kalbėti apie rinkimus, nerodė: atrodė, kad politika nėra jų mėgstama pokalbių tema. Į žurnalisto klausimus jie arba apskritai neatsakinėjo, sakydami, kad nenori kalbėti lietuviškai, arba atsakinėjo tik trumpai ir, atrodo, stengdamiesi netyčia nepasakyti per daug.

„Nebuvo sunku apsispręsti, už ką balsuoti. Žinojau iš anksto. Savo kandidatu visiškai pasitikiu. Viso gero“, – nebuvo linkusi atvirauti prie Jurzdikos apylinkės sutikta moteris. „Sunku buvo nuspręsti. Nežinau, ką galiu pasakyti, gal nieko nesakysiu“, – taip atsakė kita moteriškė, paklausta, ko tikisi iš naujosios valdžios. Ir ji nebuvo vienintelė.

Valdemaro Antropiko nuotr./Eišiškėse baltais dažais apipiltas atminimo kryžius
Valdemaro Antropiko nuotr./Eišiškėse baltais dažais apipiltas atminimo kryžius

„Ko jūs tikitės iš naujojo Seimo?“ „Nežinau“. „Kokios yra didžiausios jūsų bendruomenės problemos?“ „Neturiu problemų.“ „Kaip apsisprendėte, už ką balsuoti?“ „Nežinau“.Taip į j klausimus atsakė vidutinio amžiaus vyriškis, atėjęs balsuoti. Tokius ir panašius atsakymus žurnalistui teko išgirsti ne kartą. Visi eišiškiečių atsakymai skambėjo panašiai: palikite mus ramybėje.

Dar keli rinkėjai nebendravimą su žurnalistu teisino nemokėjimu kalbėti lietuviškai. Tiesa, pasisveikinti lietuviškai jiems neiškildavo problemų: nemokantys kalbos jie prisimindavo tik tada, kai žurnalistas užduodavo klausimą.

Tiesa, Eišiškių apylinkės rinkimų komisijos pirmininkė tvirtino, kad rinkimai vyksta „neblogai“. Anot jos, aktyvumas panašus kaip ir anksčiau, rinkimų pažeidimų neužfiksuota, o balsuoti ateina įvairaus amžiaus žmonės. „Rinkimai, sekmadienis, kaip ir šventė. Daugiausia atėjo po bažnyčios, po mišių – ir jaunas, ir senas“, sakė ji. Naujų tendencijų ji sakė nepastebėjusi.

Vienintelė dviejose aplankytose Eišiškių apylinkėse noriai su 15min žurnalistu bendravusi maždaug 25 metų amžiaus mergina Kristina tvirtino, kad apsispręsti jai nebuvo sunku. Ji tvirtino žiūrėjusi debatus, atidžiai vertinusi kandidatus ir apsisprendusi kitaip negu praėjusį kartą.

„Norėčiau, kad valdžia nemeluotų žmonėms ir siektų gėrio“, – sakė ji.

Čia į pokalbį įsiterpė merginos tėvas. „26 metus valdžia netarnauja žmonėms. Arba konservatoriai, arba socdemai. Arba komunistai, arba nekomunistai. Šitą tvarką reikia išardyti. Ką jie padarė? Kad 30 proc. tautos išvažiavo? Čia blogiau negu Stalinas. Reikia šaudyti“, – emocingai kalbėjo tėvas. Po šių žodžių mergina pradėjo jį raminti.

Paklausta, ar Eišiškėse balsuoja ir jaunimas, Kristina tik liūdnai pastebėjo: „Ai, pas mus žmonės tokie... Pavyzdžiui, jaunimui tikrai dzin, kas darosi. Galvoja, ai, vakar gėriau, tai šiandien neisiu“.

Atmosfera Eišiškėse iš esmės buvo kitokia negu Varėnoje ar greta Varėnos, nors šias vietoves skiria vos 30 km. Varėniškių balsuose girdėjosi tikėjimas: galbūt dabartinė valdžia nėra labai gera, reikia eiti balsuoti, nes situacija gali pasikeisti. Tuo tarpu eišiškiečiai atrodo pernelyg didelių vilčių į permainas nededantys. Kodėl jie balsuoja? Tai klausimas, į kurį jie nelabai norėjo atsakyti. Ir nežinia, ar patys turi atsakymą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius