Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 08 30

Rinkimų debatai: liberalus norėta pašalinti iš jų pačių inicijuotos grupės

Daliai dabartinės valdančiosios koalicijos atstovų praėjusią savaitę buvo kilusi mintis, jog po vadinamojo korupcijos skandalo derėtų atsisakyti bendrų rinkiminių TV debatų su Liberalų sąjūdžiu, kurių buvusį vadovą Eligijų Masiulį teisėsauga įtaria kyšininkavus. Todėl buvo siūloma, kad debatuose vietoj liberalų dalyvautų, pavyzdžiui, buvusio Vilniaus mero Artūro Zuoko vadovaujama Lietuvos laisvės sąjunga.
Eugenijus Gentvilas
Eugenijus Gentvilas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pavasarį penkios didžiosios parlamentinės partijos – konservatoriai, liberalai, socialdemokratai, „darbiečiai“ ir „valstiečiai“ – sutarė televizijos eteryje diskutuoti tarpusavyje. Šį susitarimą inicijavo būtent Liberalų sąjūdis.

Tačiau rugpjūtį kilo idėja sąrašą pakoreguoti. Kaip kalbama Seimo kuluaruose, iš pradžių „valstiečių“, „darbiečių“ ir socialdemokratų atstovai su tokiu pasiūlymu sutikę, tačiau konservatoriai kategoriškai pasipriešino, kad šioje debatų grupėje neliktų liberalų. Po tokio konservatorių sprendimo savo poziciją pakeitė ir „valstiečiai“, todėl naujasis debatų dalyvių sąrašas sugriuvo.

Konservatoriams liberalai netrukdo

Konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis teigė girdėjęs, jog būta pasvarstymų dėl debatų dalyvių sąrašo, iš kurio būtų išbraukti liberalai.

„Atrodo, socialdemokratai inicijavo, kad iš debatų sąrašo reikėtų išbraukti liberalus, bet gal tokias kalbas lėmė jų vidinės diskusijos. Mums liberalai netrukdo“, – teigė G.Landsbergis.

Paklaustas, ar jo vadovaujamos partijos neglumina liberalus sukrėtęs vadinamasis kyšininkavimo skandalas, jis sakė, jog tai neturi nieko bendro su rinkimų debatais.

Susitarimą inicijavo buvęs liberalų vedlys

Kaip LRT.lt teigė Darbo partijos vadovas Valentinas Mazuronis, susitarimą dėl debatų dalyvių dar balandžio mėnesį, prieš patekdamas į skandalą, inicijavo buvęs liberalų lyderis E.Masiulis.

„Jis pasiūlė penkioms partijoms pasirašyti susitarimą, kas dalyvautų debatuose, ir mes tam neprieštaravome. Ir to susitarimo laikomės. Girdėjau kalbas, kad gal reikėtų vietoj liberalų į debatų sąrašą įrašyti kokios nors kitos partijos atstovus, bet nutarėme, kad geriau likti prie buvusių susitarimų, nes, kai imama derėtis, kas kam nepatinka, tuomet atsitinka taip, kaip išrankiam jaunikiui, kuris niekaip negali nuspręsti, ką vesti, ir galiausiai lieka senbernis“, – sakė V.Mazuronis.

Mes tokiomis kalbomis buvome patikėję ir buvome besutinką pasirašyti naują sąrašą, bet, kai sužinojome, kad tebegalioja senasis, savo sprendimą atšaukėme, – teigė R.Karbauskis.

„Valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis pasakojo, esą jam buvo pasakyta, jog buvęs partijų susitarimas dėl debatų nebegalioja ir neva reikia sudaryti naują.

„Mes tokiomis kalbomis buvome patikėję ir buvome besutinką pasirašyti naują sąrašą, bet, kai sužinojome, kad tebegalioja senasis, savo sprendimą atšaukėme“, – teigė R.Karbauskis.

Jis taip pat patvirtino, jog tebegalioja jo vadovaujamos partijos nuostata neiti į valdančiąją koaliciją, jei joje dalyvautų „darbiečiai“ bei partijos „Tvarka ir teisingumas“ atstovai.

Tačiau liberalų R.Karbauskis kol pas prie šių partijų nepriskiria: „E.Masiulio neįmanoma sulyginti su visa liberalų partija, nes jai juk nepareikšti įtarimai dėl kyšininkavimo, o, kaip esu ir anksčiau sakęs, jokiose būsimos valdžios koalicijose su „darbiečiais“ ir „tvarkiečiais“ mes nedalyvausime, nes šioms partijoms buvo pareikšti įtarimai.“

V.Mazuronis į tokius R.Karbauskio žodžius atsakė irgi kategoriškai: „Valstiečiai“ turi teisę pasirinkti, bet tokiu atveju (jei neis į koaliciją su Darbo partija – LRT.lt) jie apskritai neturi šansų patekti į valdžią.“

Socialdemokratams svarbu reitingai

Socialdemokratų partijos atstovas, teisingumo ministras Juozas Bernatonis teigė, jog, jo žiniomis, sudarant debatų dalyvių sąrašą, buvo kreipiamas dėmesys į partijų reitingus.

Kadangi, remiantis liepos mėnesio sociologinėmis apklausomis, partijos rikiuojasi taip – socialdemokratai, „valstiečiai“, konservatoriai, „darbiečiai“, liberalai ir „tvarkiečiai“, tai ir kilusi diskusija, ar nederėtų vietoj liberalų į debatų grupę pakviesti kokios nors kitos partijos, neturi pagrindo.

„Bandymus mus išbraukti iš jau anksčiau priimto susitarimo dėl partijų debatų grupės vertinu kaip politines intrigas. Mano galva, VRK turėtų nustatyti aiškius kriterijus, kokių partijų politiniai debatai yra finansuojami iš valstybės biudžeto. To dabar nėra, todėl ir kyla įvairios tarppartinės diskusijos ir intrigos“, – teigė liberalų sąrašo lyderis E.Gentvilas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius