Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 03 06

Rinkimų nugalėtojai ir pralaimėtojai: penkios išvados

Savivaldos rinkimai pritraukė rekordiškai daug rinkėjų – lietuviai buvo pasiilgę rinkimų, o konkurencinga kampanija sostinėje Vilniuje davė toną ir kai kurioms kitoms savivaldybėms. Nacionaliniu mastu pergalę skelbia socialdemokratai, o Vilniaus ir Klaipėdos laukia intensyvus antrasis turas. 15min išskiria penkis svarbiausius rinkimų akcentus.
Valdas Benkunskas, Visvaldas Matijošaitis, Artūras Zuokas
Valdas Benkunskas, Visvaldas Matijošaitis, Artūras Zuokas / BNS nuotr.

Socialdemokratų paraiška

Nacionaliniu mastu tvirtą pamatą kitų metų Seimo rinkimams pasidėjo socialdemokratai, užtikrintai surinkę daugiausia mandatų. Partija turi tvirtą atramą regionuose. Didžiuosiuose miestuose jos kandidatai į merus pasirodė silpnai, bet po pertraukos socdemai bus atstovaujami visų didžiųjų miestų tarybose.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Mindaugas Sinkevičius, Vilija Blinkevičiūtė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Mindaugas Sinkevičius, Vilija Blinkevičiūtė

Konservatoriai nacionaliniu mastu gali turėti panašias ar šiek tiek prastesnes pozicijas, tačiau įgavo naują kvėpavimą didmiesčiuose Vilniuje ir Klaipėdoje, kur išėjo į antrąjį turą.

Liberalų sąjūdis išsaugojo pozicijas regionuose, o Laisvės partijai rinkimai nenusisekė – prarado mero postą Vilniuje, šalyje gavo vos 3,5 proc. balsų.

Sauliaus Skvernelio partija pasidėjo neblogą pamatą kurdama struktūrą, o Darbo partija vėl patvirtino, kad be Viktoro Uspaskicho surinkti paramą jai sudėtinga.

Bendrai opozicinės partijos gavo dukart daugiau balsų nei valdantieji, bet jų fragmentacija, ypač Sauliaus Skvernelio ir Ramūno Karbauskio priešprieša, neleidžia skubėti su išvadomis dėl kitos valdžios po parlamento rinkimų.

Intriga Vilniuje ir Klaipėdoje

Vilniuje rinkimų favoritu tapo konservatorius Valdas Benkunskas, jis antrame ture susirungs su Artūru Zuoku.

Rinkimai nenusisekė Mykolui Majauskui, kuris artėjant balsavimui prarado pagreitį, ir Tomui Vytautui Raskevičiui, kuris gavo net mažiau balsų nei Laisvės partija.

15min nuotr./Artūras Zuokas ir Valdas Benkunskas
15min nuotr./Artūras Zuokas ir Valdas Benkunskas

Klaipėdoje lyderio pozicijas turi buvęs uosto vadovas Arvydas Vaitkus, jam iššūkį mes konservatorius Audrius Petrošius. Klaipėdiečiai parodė visišką nusivylimą partiją pakeitusiu dabartiniu meru Vytautu Grubliausku.

Stabilumas Kaune

Kaunas užtikrintai perrinko Visvaldą Matijošaitį. Visgi gausios kritikos dėl verslo Rusijoje fone jo pozicijos kiek susilpnėjo – savivaldybės taryba bus margesnė, o jo paties gauti balsai sumažėjo nuo beveik 80 proc. iki 59 proc.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Visvaldas Matijošaitis išrinktas Kauno miesto meru.
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Visvaldas Matijošaitis išrinktas Kauno miesto meru.

Partijų kandidatai Kaune parodė, kad jos su pralaimėjimu susitaikė dar prieš rinkimus. Konservatorius Vytautas Juozapaitis neįtikino net ištikimų šios partijos rinkėjų – daugiau nei trečdalis už TS-LKD sąrašą balsavusių kauniečių nepalaikė Seimo nario.

Dalis konservatorių rinkėjų balsuodami už šios partijos sąrašą mero rinkimuose balsą galbūt atidavė Aurelijui Verygai, kuris liko antras ir patempė „valstiečių“ sąrašą laikinojoje sostinėje.

Perrinkti merai

Per pirmąjį merų rinkimų turą sekmadienį pergalę iškovojo 26 kandidatai – visi jie dabar eina šias pareigas. Ilgamečiai savivaldybių vadovai beveik visur išsaugojo pozicijas. Vienintelis iš daugiau nei 15 metų savivaldybei vadovaujančių merų, kandidatavusių dar vienai kadencijai, šiuose rinkimuose krito socialdemokratas Alvydas Katinas.

15min nuotr./Artūras Visockas
15min nuotr./Artūras Visockas

Tai rodo, kad naujiems politikams savivaldoje įsitvirtinti sunku, tiek dėl menko matomumo, tiek dėl administracinių resursų.

Komitetų įtaka

Rinkimų komitetų įtaka aptrupėjo, bet visai neišnyko. Nacionaliniu mastu jie prarado apie pusę pozicijų, bet Kaune, Šiauliuose ir Panevėžyje jų atstovai šventė užtikrintas pergales.

Tai lėmė sugriežtinti reikalavimai komitetams – dėl jų komitetai iškėlė mažiau kandidatų, o dalis politikų užuovėją vėl rado partijose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius