-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 05 08

Rinkimuose balsavęs R.Karbauskis prašė vieno kandidato pasitraukti iš rinkiminės kovos

Ankstų trečiadienio rytą Kauno miesto savivaldybėje iš anksto balsą prezidento rinkimuose atidavė valdančiosios daugumos lyderis, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis. „Akivaizdu, kad balsavau už Saulių Skvernelį“, – po balsavimo žurnalistams sakė jis, prisipažinęs, kad buvo derėtasi su vienu iš kandidatų, jog šis pasitrauktų iš kovos S.Skvernelio naudai.
Ramūnas Karbauskis
Ramūnas Karbauskis / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

„Žmonės pasirinks. Visuomenei galiu pasakyti aiškiai. Mes tikrai nesiekėme vienaip ar kitaip spausti rinkėjų. Nutarėm, kad šie rinkimai mums svarbūs tam, kad suprastume, kaip žmonės vertina tuos darbus, kurie yra padaryti. Tai geras laikas pasitikrinti, ar tie 2,5 metų darbų yra vertinami visuomenės. Mes tikrai neblefuojam. Kas taip sako, nesupranta pažado, žodžio reikšmės. Jei S.Skvernelis nepatektų į antrąjį turą, mes premjero daugiau šioje kadencijoje Seime nebeteiksime. Nes turėsime visišką Landsbergių valdžią.

Tai nėra manipuliavimas. Tai labiau oponentų manipuliavimas, kurie sako, kad tai yra nesąžininga. Sąžininga visuomet pasiklausti rinkėjų. Tai yra demokratiniai rinkimai, kurių metu žmonės pasako, ką labiau gerbia. Jei turėtume normalią opoziciją, tokio klausimo paprasčiausiai nebūtų. Jei nekartotų kasdien, kad viskas, ką mes darome, yra blogai, viską nori panaikinti. Tai kiekviename interviu skamba iš Gabrieliaus Landsbergio. Lieka paklausti: jei žmonės nepalaikys S.Skvernelio, tai reikš, kad mes išties darome kažką blogai. Kam toliau daryt klaidas, kurių tauta nenori“, – atidavęs balsą teigė R.Karbauskis.

Kartu su prezidento rinkimų pirmuoju turu vyksta ir du referendumai: dėl dvigubos pilietybės ir Seimo narių mažinimo.

R.Karbauskis sakė, kad dalyvavo referendume tiek dėl dvigubos pilietybės, tiek dėl Seimo narių skaičiaus mažinimo.

„Pirmiausiai, balsavau referendumuose. Nedariau to, ką siūlė konservatoriai, ką vakar padarė prezidentė. Išreiškiau savo nuomonę. Juk galimybė dalyvauti referendumuose – vertybė. Referendumų ne tiek daug ir buvo.

VIDEO: Ramūnas Karbauskis balsavo Lietuvos Prezidento rinkimuose

Primenu, 2014 m. klausimą dėl Seimo narių sumažinimo iki 101 kėlė ir siūlė pakeisti Konstituciją būtent konservatoriai. Dabar tie patys konservatoriai siūlo neimti biuletenių. Apgavystė. Tokių bandymų keisti per Seimo kadencijas buvo 6. Vienas iš siūlytojų – Vytautas Landsbergis. Siūlė dar 1992 metais. Dabar visa tai pamiršta. Dabar žmonės gali nuspręsti. Ko nesugebėjome padaryti Seime“, – patikino R.Karbauskis.

Jis priminė, kad artėja „Brexitas“: gali būti, kad keliems šimtams Lietuvos piliečių reiks apsispręsti dėl pilietybės, jei jie norės turėti socialines garantijas, kitas galimybes Didžiojoje Britanijoje.

Paklaustas, ar yra kalbėjęs su kuo iš kandidatų į prezidentus apie galimybę pasitraukti iš rinkiminės kovos S.Skvernelio naudai, R.Karbauskis atsakė atvirai: „Esu. Negaliu pasakyti, su kuo. Teko kalbėtis su vienu iš kandidatų. Ar jis tai padarys, nežinau. Tai žmogaus apsisprendimo reikalas. Kas jam už tai siūloma? Nieko. Kiekvienas žmogus, kuris galvoja apie valstybę, galvoja apie tuos padarinius, kuriuos turės kiekvieno žmogaus žingsnis. Gali būti, kad rezultatą rinkimuose nulems keli šimtai balsų. Jei to žmogaus apsisprendimas padės apsispręsti keliems šimtams žmonių, turėsime tęstinumą savo darbų.“

Pasak R.Karbauskio, kiekvienas kandidatas, kuris paklius į antrą turą, bus vertas jame būti.

„Nepatekimas į antrą turą būtų laikomas pralaimėjimu. Tai reiškia, kad mūsų kandidatas nesurinktų nė 20 proc. Ar balsuočiau antrajame ture, jei S.Skvernelio jame nebūtų? Jei patektų abu konservatorių kandidatai, tai reikštų sunkius padarinius Lietuvai. Rinkimuose dalyvaučiau, bet nežinau, ką daryčiau. Abu išbraukčiau gal. Dalyvauti mes visi turime“, – teigė „valstiečių“ lyderis.

Jis nemano, kad šiuo metu šalyje vyrauja politinė krizė. Visa tai – tik politinė kampanija, kuri – pakankamai aktyvi.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

Paklaustas, ar nėra tokios galimybės, kad S.Skverneliui nepapuolus į antrąjį turą, jis, su jį palaikančiais, atskils nuo LVŽS ir įkurs savąją, R.Karbauskis griežtai patikino: „Ne, nėra. Vakar tai išgirdote iš jo paties“.

Pasak jo, politikai, kurie ateina dirbti į Vyriausybę, turi žinoti, kad ateina dirbti tik tam tikram laikotarpiui, tad baimės dėl suirutės ministerijose, pasikeitus valdžiai, neturėtų būti.

„Suirutė yra vienintelėje ministerijoje – Žemės ūkio, kuri yra keliama į Kauną“, – teigė R.Karbauskis.

Paklaustas, ko tikisi iš būsimo šalies vadovo, „valstiečių“ lyderis sakė, jog tikisi to, kad prezidentas dirbtų ne kažkokios vienos politinės grupės interesams, o visos Lietuvos žmonėms.

„Tikiuosi, kad turės visai kitą darbotvarkę ir stilių negu dabartinė prezidentė, kuri praktiškai nebendravo su Lietuvos žmonėmis tiesiogiai ir rinkosi keistoką retoriką“, – teigė R.Karbauskis.

15min primena, kad neseniai R.Karbauskis pareiškė, kad pralaimėjimo Europos Parlamento ir Prezidento rinkimuose atveju „valstiečiai“ trauksis iš valdžios. Pasak jo, akivaizdu, kad jei prezidente bus išrinkta konservatorių kandidatė Ingrida Šimonytė, „mes aukščiausiame valstybės poste, de fakto, turėsime Vytautą Landsbergį“. Jis taip pat tikina, kad nepriklausomas kandidatas Gitanas Nausėda turi bankų ir stambaus verslo užnugarį.

R.Karbauskis teigia, kad „balsavimas už bet kurį kitą kandidatą, o ne S.Skvernelį, reiškia, kad konservatoriai laimės Prezidento rinkimus“. Taip pat jis patikino, kad jei S.Skvernelis pralaimės rinkimus, premjeru nebus. Tad artėjančius rinkimus „valstiečių“ lyderis suvokia kaip pasitikėjimo valdančiaisiais pasitikrinimą.

„Neįsivaizduoju, kaip reiks dirbti dar pusantrų metų, jeigu konservatorių bus prezidentas arba prezidentė [...]. Bus rinkiminis karas“, – paaiškino R.Karbauskis.

Prezidento rinkimai Lietuvoje vyks gegužės 12 dieną. Apklausų duomenimis, rinkimuose piliečiai labiausiai palaiko ekonomistą G.Nausėdą, antrą ir trečią vietas atitinkamai dalijasi Seimo narė I.Šimonytė bei premjeras S.Skvernelis.

Naujo prezidento inauguracija bus surengta liepos 12 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius