Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 12 30

Rokiškio rajone į aplinką galėjo išsilieti daugiau kaip 500 tonų dyzelino

Per avariją Rokiškio rajone, Juodupės seniūnijos Bryzgių kaime, į aplinką pateko mažiausiai 500 tonų dyzelino, BNS sakė Aplinkos apsaugos agentūros direktorius Raimondas Sakalauskas.
Įvykio vietoje
Įvykio vietoje / Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento nuotr.

„Mano vertinimu, išsiliejo mažiausiai 500 tonų. Tiksliau pasakyti sunku, nes avarijos likvidavimo darbai tik įpusėjo“, – ketvirtadienį BNS R.Sakalauskas.

Jis su kitais aplinkosaugininkais ketvirtadienį apsilankė avarijos vietoje.

Juodupės seniūnijoje paskelbta ekstremali padėtis.

Išsiliejęs dyzelinas užteršė daugiau kaip pusės hektaro teritoriją, taip pat melioracijos sistemą ir dalį melioracijos griovio.

Iki ketvirtadienio pietų surinkta per 160 kubinių metrų teršalų. Jie supilti į geležinkelio cisternas. Pasirengta ir tam atvejui, jeigu melioracijos griovyje labai pakiltų vanduo, – žemiau šių pylimų suformuotas grunto pylimas su sifonine pralaida, pranešė Aplinkos ministerija.

R.Sakalauskas teigė, kad teršalai iš aplinkos renkami nepakankamai greitai, todėl ketvirtadienį Rokiškio ekstremalių situacijų valdymo komisija nusprendė kreiptis į Krašto apsaugos ministeriją ir prašyti papildomos pagalbos avarijos padariniams likviduoti.

„Darbai galėtų vykti greičiau. Oro temperatūra, technika paveda, reikia ieškoti papildomų pajėgumų. Esant dabartiniam tempui, dyzelinas dar bus renkamas penkias dienas“, – sakė Aplinkos apsaugos agentūras vadovas.

Iš viso ekogeologiniai tyrimai, dirvožemio valymas užtruks pusmetį.

Anot R.Sakalausko, pasisekė, kad teršalai susikaupė lomoje, dirbamoje žemėje, ir nepateko į jokį vandens telkinį.

„Todėl tikimės, kad pavyks surinkti daugiau teršalų“, – sakė jis.

Apie žalos dydį aplinkosaugininkai kol kas nekalba.

R.Sakalausko vertinimu, antradienio naktį Lenkijos kapitalo naftos bendrovės „Orlen Lietuva“ prižiūrimame magistraliniame produktotiekyje „Polockas–Ventspilis“ įvykusi avarija yra gerokai didesnė nei nutikusi pernai kovą, kai taip pat buvo paskelbta ekstremali padėtis. Tačiau šįkart, anot aplinkosaugininko, žalos turėtų būti padaryta mažiau.

Dėl pernai kovą įvykusios ekologinės nelaimės, kai vagims savavališkai prisijungus prie produktotiekio į aplinką išsiliejo 100–110 tonų teršalų, aplinkosaugininkai „Orlen Lietuva“ pateikė 9 mln. litų ieškinį.

R.Sakalausko teigimu, šįkart avarija greičiausiai įvyko ne dėl vagystės. Pirminiais duomenimis, dyzelinas ištekėjo trūkus vamzdžiui. Tikslesnes jos priežastis nustatys Energetikos inspekcijos sudaryta specialistų komisija.

Avarijos padariniams likviduoti suformuoti pylimai ir iškastos tranšėjos lauke, kuriame išsiliejo gazolinas. Taip pat buvo nutraukta drenažo sistemos atšaka ir per likusią drenažo sistemą teršalai nukreipti į melioracijos griovį, kuriame gelbėjimo tarnybų darbuotojai supylė du grunto pylimus be pralaidų. Prieš juos susikaupiantys teršalai surenkami mobiliaisiais siurbliais į specialias talpas.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius