Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 08 04

Rokiškio skaidrumo pamokos – vadovus renka svetimi

Rokiškio savivaldybė pirmoji šalyje pradėjo taikyti naują konkursų į savivaldybės įstaigų ir įmonių vadovus tvarką. Konkursų komisijos formuojamos iš kitų savivaldybių specialistų. Rokiškio administracijos direktorės teigimu, taip nuspręsta siekiant maksimalaus tokių konkursų skaidrumo. Senoji konkurso tvarka pakeista šių metų pavasarį, pasikeitus Rokiškio savivaldybės valdančiajai daugumai.
Rokiškis
Rokiškis / Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr.

Vietiniai politikai tarpusavyje atvirai kalba, kad Rokiškio rajone, ilgą laiką vadovavus vienai politinei jėgai, daugybėje vadovaujančių postų pareigas užima būtent tai partijai lojalūs arba palankūs asmenys. Kaip išrinkti naujus vadovus, kad senasis šleifas jų nepaveiktų neigiamai.

Yra skaičiavimų, kad tarp visų vadovų – mokyklų, vaikų darželių, bibliotekų direktorių, seniūnų, jų pavaduotojų – asmenų, palankių „Tvarkos ir teisingumo“ partijai, rajone vadovavusiai maždaug 14 metų, yra apie 40 procentų. Šioje taryboje TT partija turi 4 mandatus.

Apie 40 procentų mokyklų, vaikų darželių, bibliotekų vadovų, seniūnų ir jų pavaduotojų yra palankūs partijai asmenys.

Rokiškio savivaldybės administracijos direktorė Nataša Aleksiejeva teigė, kad dėl pasibaigusių vadovų kadencijų prireikus konkursų, ieškota būdų, kaip juos padaryti kuo objektyvesnius.

„Specialiai nekeičiame nė vieno mums pavaldžios įstaigos ar įmonės vadovo. Dviejų įstaigų vadovų kadencijos baigėsi, o trečio konkurso prireikė baigiamam statyti baseinui. Ieškoti sprendimo paskatino ir tai, kad į Pirminės asmens sveikatos priežiūros centro direktoriaus pareigas konkurse pretendavo ir mano pavaduotoja.

Natūralu, kad jeigu komisijoje būtų dalyvavę savivaldybės administracijos darbuotojai, keistai atrodytų – žmonės būtų turėję vertinti vieną iš savo vadovų. Todėl nusprendėme komisijas formuoti iš kitų rajonų“, – pasakoja Rokiškio savivaldybės administracijos direktorė.

Taryboje sutarta, kad visuose konkursuose turi būti maksimali – 5 asmenų komisija, anksčiau nemažai konkursų dalyvaudavo tik 3 nariai.

„Mes vieni kitus pažįstame ir beveik visi esame kaip nors susiję – galime būti kaimynai, buvę bendramoksliai, ar vaikus vesti į vieną klasę ir panašiai. Taip pat svarbus ir dar vienas niuansas – konkurse dėl baseino vadovo mes norėjome profesionalaus kandidato vertinimo. Tačiau Rokiškyje nėra baseinų administravimo patirties. Todėl pagalbos paprašėme tų savivaldybių, kurios jau turi baseinus ir žino, kokių kompetencijų reikia vadovui, kad toks objektas veiktų efektyviai“, – argumentus dėstė N.Aleksiejeva.

Jau vykusiuose konkursuose dalyvavo specialistai iš 9 savivaldybių iš skirtingų Lietuvos rajonų.

Komisijos narių pati N.Aleksiejeva nerenka. Ji kreipiasi į savivaldybių vadovus su prašymu skirti komisijos narius.

Kodėl? Direktorė paaiškina – prašydami skirti komisijos narius, Rokiškio politikai ir administracijos darbuotojai nežino, kas jie tokie bus. Taip pat prašoma, kad paskirtieji specialistai pasiruoštų klausimus remiantis teisės aktais. Tų klausimų taip pat nežino niekas, tik atvažiuojantys žmonės komisijos nariai.

Naujosios Rokiškio valdančiosios daugumos atstovas, tarybos narys Irmantas Tarvydis viliasi, kad naujoji konkursų tvarka padės į Rokiškį parvilioti daugiau specialistų ir jaunimo

„Ne paslaptis, kad Lietuvoje vyrauja nuomonė, jog savivaldybių konkursuose be užnugario geriau nedalyvauti, kad neva visų konkursų nugalėtojai būna aiškūs iš anksto. Natūralu, kad tai atbaido dalyvauti konkurse, ypač, jeigu esi ne vietinis. Manome, kad komisijų formavimas iš kitų rajonų yra vienas skaidriausių“, – teigė politikas.

Naujoji konkursų tvarka įvesta jau po to, kai buvo paskelbti konkursai ir gautos pretendentų paraiškos. Į baseino vadovus pretendavo tik 2 žmonės. Rokiškėnai mano, kad tam įtakos galėjo turėti ydingi buvę konkursai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius