Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 02 29 /12:31

Rolandą Paksą klampinančioje korupcijos byloje figūruoja Gedvydas Vainauskas ir „Norfa“

Valdančiosios „Tvarkos ir teisingumo“ partijos pirmininkas Rolandas Paksas pirmadienį apklaustas kaip specialusis liudytojas Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) atliekamame naujame tyrime dėl prekybos poveikiu. Kaip specialieji liudytojai apklausiami asmenys, kai yra duomenų apie jų padarytą nusikaltimą, bet šių duomenų nepakanka įtarimams pareikšti.

Po apklausos R.Paksas 15min patvirtino, kad buvo apklaustas apie prekybos tinklą „Norfa“. Kokia tyrimo esmė, pasak politiko, jis nežino, bet tvirtino, kad STT peržengė visas demokratijos ribas. Pasak jo, tai yra politinis susidorojimas. Politikas įvardijo, kad STT agentus domino „Lietuvos ryto“ žiniasklaidos grupės vienas savininkų Gedvydas Vainauskas, taip pat – prekybos tinklas „Norfa“.

R.Pakso advokatas Rimas Andrikis patikslino, kad STT domėjosi neįvardijamomis „Norfos“ problemomis ir tuo, ar R.Paksas galėjo prisidėti prie jų sprendimo.

„Lietuvoje nustojo galioti demokratija. Kai 9 val. ryto keturi agentai iš STT atvyksta į valdančios politinės partijos pirmininko kabinetą ir po kiek laiko aš jų kabinete atsakau gal į keturis klausimus. Ar aš pažįstu [Gedvydą] Vainauską. Ar aš pažįstu „Norfos“ direktorių. Ar aš pažįstu viceministrą (Algirdą Genevičių, – aut. past.). Ir po to pasibaigia apklausa ir suteikiamas garbingas – aš dar jo neturėjau iki šiol – specialiojo liudytojo statusas. Aš manau, kad Lietuvoje demokratija šiandien pasibaigė“, – kalbėjo R.Paksas. R.Paksas tikina neturintis žalio supratimo, kuo jis ar jo partijos žmonės gali būti įtariami. Dabartinę STT veiklą politikas vadina tęstinės kampanijos prieš jo partiją dalimi.

„Manau, kad tas politinis žaidimas prieš vienintelę partiją, kuri dar gina nacionalinius interesus, tęsis. Ir jeigu paskelbus juridinius kaltinimus [partijai], matyt, nieko nebuvo, ką būtų galima iškelti į dienos šviesą, reikėjo sugalvoti naujus. Štai, kaip aš galvoju apie šitą bylą“, – piktinosi R.Paksas.

„Tvarkiečių“ lyderis patvirtino pažįstantis tiek G.Vainauską, tiek „Norfos“ vadovybę, tiek Aplinkos ministerijos vadovus. Tačiau ką įtaria STT, politikas tikino taip ir nesupratęs.

Paklaustas, ar apribota jo judėjimo laisvė, R.Paksas teigė galintis „ir išskristi, ir išvykti, ir išplaukti“ iš Lietuvos.

Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Gedvydas Vainauskas
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Gedvydas Vainauskas

Advokatas: domėjosi „Norfos“ problemomis

R.Pakso advokatas Rimas Andrikis patikslino, kad STT domėjosi neįvardijamomis „Norfos“ problemomis ir tai, ar R.Paksas galėjo prisidėti prie jų sprendimo.

„Vadinasi, byla yra apie tų asmenų kažkokią veiklą, kuri galbūt yra nusikalstama“, – sakė R.Andrikis, kalbėdamas apie asmenis, apie kuriuos R.Pakso klausinėjo STT pareigūnai.

Pasak jo, apklausa buvo trumpa ir su visomis procedūromis truko vos apie valandą. 

„Manau, kad prezidento atsakymų apimtis yra trumpesnė už suformuluotų klausimų apimtį“, – svarstė R.Andrikis.

Jis taip pat atskleidė, kad apklausos metu klausta, ar R.Paksas „tarėsi su kuo nors dėl „Norfos“ kažkokių tai problemų“.

„Prezidentas atsakė, kad negali atsakyti. Jam nežinomos problemos“, – apklausą nupasakojo R.Andrikis.

Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Rimas Andrikis
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Rimas Andrikis

Išsivedė iš būstinės

Vienas „Tvarkos ir teisingumo“ partijos lyderių Kęstas Komskis 15min teigė, kad R.Paksą STT agentai pirmadienį ryte pasitiko partijos būstinėje. 

„Žinau, kad [jis] yra apklausiamas – ir viskas. Turbūt kai grįš, padarys oficialų pranešimą. (...) Ryte buvo pasitarimas, kai jie atėjo. Būstinėje buvo pasitarimas, kai atėjo STT darbuotojai“, – sakė K.Komskis.

G.Vainauskas nieko nežino

G.Vainauskas sakė nieko nežinantis apie STT tyrimą.

„Pirmą kartą apie tai girdžiu. Čia yra nesąmonės“, – BNS pirmadienį sakė G.Vainauskas.

Apklaustas ir viceministras

Aplinkos viceministras Algirdas Genevičius BNS patvirtino, jog praėjusią savaitę buvo apklaustas byloje kaip liudytojas, tačiau jis atsisakė atsakyti į klausimus, apie ką buvo apklausa ir apie patį tyrimą.

„Tikrai nežinau, nes ten kažkokie nereikšmingi dalykai, kuriuos man sunku dabar atsiminti“, – kalbėjo A.Genevičius.

Aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas BNS sakė, jog nėra informuotas apie A.Genevičiaus apklausą.

Purtoma teisėsaugos

R.Pakso vadovaujama partija „Tvarka ir teisingumas“ jau senokai purtoma teisėsaugos. 2015 m. pabaigoje STT Vilniaus valdybos pareigūnai partijai kaip juridiniam asmeniui pateikė įtarimus dėl prekybos poveikiu ir pinigų plovimo. Įtarimai politinei partijai, kaip juridiniam asmeniui, pateikti atliekant 2014 m. pabaigoje pradėtą didelės apimties ikiteisminį tyrimą dėl prekybos poveikiu.

Įtariama, kad iš viso už pažadus ir susitarimus dėl poveikio, vykdant skirtingus viešuosius pirkimus, partijos „Tvarka ir teisingumas“ naudai priimta didesnė nei 1,3 mln. litų (apie 377 tūkst. eurų) kyšių suma.

Minimas ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas kilus įtarimų, jog privačios bendrovės padengė dalį  147 000 litų (beveik 43 tūkst. eurų) vertės partijos „Tvarka ir teisingumas“ remiamo renginio „Pirk dramblį“ sąnaudų. Anot STT, taip buvo siekiama, kad Vidaus reikalų ministerijos tarnautojai, kuriems turėjo įtakos ši partija, vykdydami viešuosius pirkimus veiktų suinteresuotų bendrovių naudai.

R.Paksas buvo renginio „Pirk dramblį“ globėjas. Jis apklaustas kaip liudytojas.

Šioje byloje įtarimai pareikšti Seimo nariui, partijos „Tvarka ir teisingumas“ atsakingajam sekretoriui Rimui Antanui Ručiui, televizijos prodiuseriui Rolandui Skaisgiriui ir kitiems su šia partija susijusiems valdininkams bei verslininkams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius