Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 03 03

Rolandas Paksas teismui apskundė jam kelią į rinkimus užkirtusį VRK sprendimą

Partijos „Tvarka ir teisingumas“ lyderis Rolandas Paksas Lietuvos vyriausiajam administraciniui teismui (LVAT) apskundė Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) sprendimą neregistruoti jo pretendentu prezidento rinkimuose.
Rolandas Paksas
Rolandas Paksas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

R.Paksas prašo LVAT panaikinti minėtą VRK sprendimą bei įpareigoti komisiją išduoti jam parašų rinkimo lapus. Kandidatais į prezidentus bus registruojami tie pretendentai, kurių kandidatavimą parašais parems ne mažiau kaip 20 tūkst. rinkėjų.

VRK šeštadienį balsų dauguma R.Paksui, anksčiau pašalintam iš prezidento posto apkaltos būdu, atsisakė išduoti parašų rinkimo lapus.

Šį sprendimą VRK grindė Prezidento rinkimų įstatymo nuostata, kad prezidentu negali būti renkamas šiurkščiai pažeidęs Konstituciją ar sulaužęs priesaiką asmuo, kurį Seimas apkaltos proceso tvarka pašalino iš einamų pareigų. R.Paksas iš prezidento pareigų buvo pašalintas per apkaltą 2004 metais.

Norint panaikinti draudimą kandidatuoti po apkaltos, reikia keisti Konstituciją. Seime buvo pradėta procedūra dėl atitinkamos Konstitucijos pataisos priėmimo, tačiau ji nebaigta.

Europos Žmogaus Teisių Teismas yra konstatavęs, kad dabartinis draudimas iki gyvos galvos dalyvauti Seimo rinkimuose iš prezidento pareigų atstatydintam R.Paksui yra neproporcingas.

R.Paksas 2004 metų balandį per apkaltos procedūrą buvo pašalintas iš prezidento pareigų. Konstitucinis Teismas pripažino, kad jis sulaužė priesaiką ir šiurkščiai pažeidė Konstituciją, kai išimties tvarka savo finansiniam rėmėjui Jurijui Borisovui suteikė Lietuvos pilietybę.

Prezidento rinkimai vyks gegužės 11 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius