Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 09 24 /16:57

Rolando Pakso teisių atstatymo komisija siūlo perrašyti istoriją ir panaikinti apkaltą

Pusketvirto mėnesio dirbusi Seimo laikinoji komisija dėl Rolando Pakso politinių teisių atstatymo siūlo apkaltą R.Paksui atšaukti balsavimu Seime. Pasak komisijos pirmininko, R.Pakso kolegos partijoje „Tvarka ir teisingumas“, Kęsto Komskio, komisija nustatė, kad apkalta nušalintam prezidentui buvo laužta iš piršto, todėl ją reikia iš viso panaikinti.
Rolandas Paksas
Rolandas Paksas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Iš komisijos išvadų šiandien aišku, kad R.Pakso apkalta yra visiškai išlaužta iš piršto. Mūsų išvados yra visiška apeliacija, reabilitacija R.Pakso, nes mes konstatuojame, kad jam apkaltą rengti išvis nebuvo dėl ko“, – pristatydamas komisijos išvadas pareiškė K.Komskis.

Jis tvirtino, kad komisija išsiaiškino, jog kaltinimai R.Paksui dėl pilietybės suteikimo išimties tvarka savo finansiniam rėmėjui Jurijui Borisovui yra nepagrįsti, nes atsakomybė už dekretą dėl pilietybės suteikimo neva tenka ne prezidentui, o jį kontrasignavusiam vidaus reikalų ministrui.

Paklaustas, ar komisija nesvarstė ir galimybės R.Paksą paskelbti šventuoju, K.Komskis be šypsenos atsakė, kad tai gali būti ateities klausimas.

Šventuoju jau ne mūsų komisijos darbas skelbti, – į ironišką klausimą be šypsenos atsakė K.Komskis.

„Šventuoju jau ne mūsų komisijos darbas skelbti. Šventuoju yra tam tikra tvarka pripažįstama. Ne mūsų ta užduotis buvo, bet aš manyčiau, kad šitie dalykai sudėlioja istoriją į savo vietas“, – kalbėjo jis.

Todėl komisija siūlo Konstitucijoje numatyti įpareigojimą Konstituciniam Teismui peržiūrėti savo sprendimus, o Seimo Statute įteisinti galimybę apskritai atšaukti apkaltą. Numatoma, kad apkaltą atšaukiama turėtų trijų penktadalių Seimo narių dauguma – t.y. 85 balsais arba dešimčia balsų mažiau, nei jų reikia Konstitucijai pakeisti.

Išvadose nurodoma, kad tai turi būti padaryta iki kitų metų sausio 31 d.

„Mums nebėra kur trauktis ir tas turi būti artimiausiomis dienomis padaryta, nes jau ir Europos Žmogaus teisių teismo atstovas viešėdamas Lietuvoje, kai susitiko su mūsų prezidente, apie tai kalbėjo, kad Lietuvai negrėstų išmetimas iš Jungtinių Tautų ir kitos sankcijos“, – teigė K.Komskis.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Kęstas Komskis
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Kęstas Komskis

Konstitucinį Teismą siūlo „pastatyti į vietą“

Be to, komisija išvadose skelbia, kad Seimas turėtų apskritai peržiūrėti Konstitucinio Teismo įgaliojimus, nes, anot išvadų, šiuo metu jam įtaką daro politikai ir teismas priiminėja ne teisinius, o politinius sprendimus.

„Seimas turi persvarstyti Konstitucinio Teismo įstatymo nuostatas ir teisės aktais iš naujo apibrėžti šios institucijos vietą valstybės valdžios sistemoje“, – teigiama komisijos išvadose.

Iš komisijos išvadų šiandien aišku, kad R.Pakso apkalta yra visiškai išlaužta iš piršto. Mūsų išvados yra visiška apeliacija, reabilitacija R.Pakso, nes mes konstatuojame, kad jam apkaltą rengti išvis nebuvo dėl ko, – aiškino K.Komskis.

K.Komskis patikslino, kad, komisijos nuomone, šiandien Konstitucinis Teismas turi prisiėmęs per daug galių, kurios tikrai jam nepriklauso.

Kažkodėl R.Pakso politinių teisių atstatymo komisija išvadose paliko ir ne kartą iki šiol bandytą kelią R.Paksui galimybę dalyvauti rinkimuose į Seimą, siekti prezidento ar ministro posto grąžinti keičiant Konstituciją. Tiesa, iki šiol Seimui to padaryti nepavyko, o paskutinį kartą balsavimą dėl Konstitucijos pataisos, matydami, kad pakankamo palaikymo nebus, sužlugdė patys „tvarkiečiai“.

Ekspertai – R.Pakso bendražygiai

K.Komskis tvirtino, kad komisija išvadas priėmė septynių Seimo narių balsais.  Už išvadą balsavo Remigijus Ačas, Bronius Bradauskas, Povilas Gylys, Kęstas Komskis, Albinas Mitrulevičius, Jaroslavas Narkevičius ir Mečislovas Zasčiurinskas.Du komisijos nariai balsavime išvis nedalyvavo.

Komisija ekspertais dirbti kvietė ir keletą žmonių iš šalies. Tačiau buvęs Konstitucinio Teismo teisėjas Vytautas Sinkevičius komisijos darbe dalyvauti atsisakė iškart. Po pirmojo posėdžio, išplatinusi pranešimą, kad tokiame R.Pakso reabilitavimo farse nedalyvaus iš jos darbo, pateikusi nuomonę raštu, pasitraukė ir Žmogaus teisių instituto atstovė Dovilė Šakalienė.  

Todėl komisijoje liko dirbti tik trys „ekspertai“. Visi jie artimai susiję su R.Paksu.

Komisijoje dirbti buvo pakviestas Rolando Pakso advokatas Gytis Kaminskas, jau dvejus metus atstovaujantis politikui įvairiose bylose.

Gytis Kaminskas
Gytis Kaminskas

Taip pat joje dirbo 2011 m. partijos „Tvarka ir teisingumas“ suburtos teisininkų grupės dėl Strasbūro teismo sprendimo įgyvendinimo nariai teisės profesoriai Saulius Arlauskas ir Alfonsas Vaišvila.

BFL nuotr./Saulius Arlauskas
BFL nuotr./Saulius Arlauskas

Šiai grupei už išvadas „tvarkiečiai“ tuomet sumokėjo 90 tūkst. litų, o teisininkai parengė išvadą, kad reikia naikinti visus apribojimus Seimo rinkimų įstatyme ir paskelbti Konstitucinio Teismo nutarimą negaliojančiu.

BFL nuotr./Alfonsas Vaišvila
BFL nuotr./Alfonsas Vaišvila

Seimo komisijos išvadas dar turės balsavimu patvirtinti Seimas.

Teisininkai vadina utopija

Kad mintis numatyti Seimo Statute galimybę atšaukti apkaltą komisijos nariams kyla, 15min.lt rašė dar birželį. Tuomet teisininkai patikino, kad siūlymas yra utopinis.

Visi šitie svarstymai yra bandymas apeiti Konstituciją, – įsitikinęs V.Sinkevičius.

Buvęs Konstitucinio Teismo teisėjas, Mykolo Romerio universiteto profesorius Vytautas Sinkevičius sakė, kad tokios komisijos idėjos prasilenkia su Lietuvos Konstitucija, o jas siūlantys Seimo nariai gudrauja.

„Visi šitie svarstymai yra bandymas apeiti Konstituciją. Bandymas paneigti Konstitucinio Teismo išvadas ir dar vienas bandymas pažeisti Konstituciją. Šitos kalbos neturi jokio konstitucinio pagrindo“, – teigė jis.

V.Sinkevičius pabrėžė, kad Konstitucinis Teismas jau triskart yra pasakęs, kad Europos žmogaus teisių teismo sprendimas gali būti įvykdytas tik Konstitucijos pataisa, kuri gali būti padaroma Seime arba referendumu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius