-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 01 22

Rolando Pakso prezidentinė svajonė: palaiko pozicija ir opozicija, bet balsų greičiausiai pritrūks

Nors atverti duris į prezidento rinkimus partijos „Tvarka ir teisingumas“ lyderiui Rolandui Paksui žada parlamentarai iš įvairių frakcijų, jo perspektyvos nėra tokios šviesios, kaip gali atrodyti iš pirmo žvilgsnio. Palaikančiųjų R.Paksą yra tiek pozicijoje, tiek opozicijoje, tačiau labai tikėtina, kad reikiamų balsų pritrūks.
Rolandas Paksas
Rolandas Paksas / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Į neeilinę sesiją susirinkęs Seimas balsuos dėl Konstitucijos pataisų, kurios leistų R.Paksui siekti prezidento posto. 

Konstitucijos 74 straipsnio papildymu partijos „Tvarka ir teisingumas“ lyderiui būtų leista kandidatuoti prezidento rinkimuose. Ši pataisa numatytų, kad kandidatavimo po apkaltos sąlygos apibrėžiamos atskiru įstatymu.

Be to, Seimas balsuos dėl Konstitucijos 74 straipsnio įgyvendinimo konstitucinio įstatymo. Jis numato, kad į prezidentus ir Seimo narius negalima kandidatuoti aštuonerius metus nuo pašalinimo per apkaltą.

Konservatorius Naglis Puteikis portalui LRT.lt teigė, kad rinkėjai turėtų spręsti, kas gali būti jų atstovu. „Todėl aš balsuosiu, kad R.Paksas galėtų kandidatuoti“, – žadėjo parlamentaras. Tikėtina, kad tarp konservatorių gali būti ir daugiau palaikančiųjų R Paksą, mat per pirmąjį balsavimą jų buvo 13.

Tikrai palaikyti „Tvarkos ir teisingumo“ lyderį žada ir „Drąsos kelio“ partijos frakcija Seime ar bent jau didžioji jos dalis. „Manau, bus palaikymas frakcijoje, nebent kuris nors balsuos ir kitaip“, – tvirtino Seimo „Drąsos kelio“ partijos frakcijos narys Jonas Varkala.

Pozicijos šiuo klausimu neturėtų pakeisti ir valdančiosios koalicijos partneriai „darbiečiai“. Darbo partijos frakcijos Seime narė Virginija Baltraitienė portalui LRT.lt teigė, kad R.Paksas iš jų sulauks palaikymo. „Apie tai dar nekalbėjome, bet mes ir pirmame balsavime R.Paksą palaikėme, todėl, manau, mūsų pozicija lieka tokia pati“, – sakė politikė.

Savo ruožtu politikos apžvalgininkas Vytautas Bruveris portalui LRT.lt teigė, kad, nepaisant lyderių konkurencijos tarp „tvarkiečių“, bendražygiai greičiausiai drausmingai balsuos dėl R.Pakso. V.Bruverio manymu, solidarumą šiuo klausimu turėtų išreikšti „darbiečiai“ bei Lietuvos lenkų rinkimų akcija.

„Įdomiausia, kaip balsuos socialdemokratai ir konservatoriai. Pastarieji greičiausiai rodys politinį nuoseklumą, dauguma balsuos „prieš“. Socdemai turi savo kandidatą į prezidentus Zigmantą Balčytį, kuris šiuo metu yra mažiau populiarus už R.Paksą, todėl jie yra nusiteikę nevienareikšmiškai“, – pažymi V.Bruveris.

Oficialiai socialdemokratai lyg ir palaiko šią iniciatyvą, tačiau neoficialiai kalbama, kad daugelis jų balsavime Seime gali paprasčiausiai nepasirodyti.

Tam, kad Seimas pakeistų Konstituciją ir leistų R.Paksui kandidatuoti rinkimuose, reikia mažiausiai 94 balsų (valdančiąją koaliciją sudaro 84, – aut. past.).

Per pirmąjį balsavimą R.Paksą palaikė 101 parlamentaras.

Savo ruožtu „tvarkietis“ V.Mazuronis LRT.lt teigė, kad stebima, kaip išsispręs šis klausimas. Esą jei R.Paksui bus leista dalyvauti rinkimuose, „Tvarkos ir teisingumo“ lyderis juose dalyvaus. „Partija turi kelti kandidatą ir kels. Jei nebus leista kandidatuoti R.Paksui, mes tikrai rasime ir iškelsime kitą kandidatą“, – tvirtino V.Mazuronis.

Prezidento rinkimai vyks šių metų gegužės 11 dieną. Jei reikės antrojo turo, jis vyks gegužės 25-ąją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius