-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2010 04 21

R.Šukys: daugelis vaistinių vaistams taiko per didelius antkainius

Anot sveikatos apsaugos ministro (SAM) Raimondo Šukio, daugelis šalies vaistinių nevykdo teisės aktų ir vaistams taiko per didelius antkainius.
Raimondas Šukys
Raimondas Šukys / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Kaip teigiama SAM pranešime, Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba (VVKT) balandžio mėnesį patikrino 36 vaistines (iš jų – 17 vaistinių tinklams nepriklausančių) Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje. Tyrimas atskleidė, kad dauguma vaistinių nevykdo LR teisės aktų – ne tik nesumažino vaistų antkainių, o juos dar net padidino.

„VVKT nustatė mažmeninių prekybos antkainių taikymo pažeidimų net 30 iš 36 tikrintų vaistinių (iš jų 17 tinklinių ir 13 tinklams nepriklausančių vaistinių). Apmaudžiausia, kad šios vaistinės ne tik nesumažino vaistų antkainių, kaip vaistines tai įpareigoja padaryti įstatymai ir Vyriausybės nutarimai, o antkainius dar padidino. Ministerija su tuo nesitaikstys ir pažeidėjams taikys griežčiausias nuobaudas – iki vaistinių veiklos licencijų sustabdymo“, – teigia sveikatos apsaugos ministras R.Šukys.

VVKT tikrino 30 pavadinimų nekompensuojamųjų vaistinių preparatų (po 15 receptinių ir nereceptinių vaistų), parinktų iš 100 populiariausių nekompensuojamųjų vaistinių preparatų sąrašo. Daugiausia pažeidimų ir labiausiai pakelti prekybos antkainiai buvo nustatyti bendrovėje „Tamro vaistinė“ (prekių ženklas „Šeimos vaistinė“), kuri įsikūrusi Vilniuje, Didlaukio gatvėje. Čia 97 procentams (28 iš 29) tikrintų vaistinių preparatų buvo taikyti didesni mažmeninės prekybos antkainiai, negu leidžia Vyriausybės nutarimas.

Visoms vaistinėms VVKT nurodė trūkumus pašalinti per 5 dienas. Jeigu vaistinėse ir po 5 dienų nebus taikomi teisės aktų nustatyti mažmeninės prekybos antkainiai, VVKT, vadovaudamasi Farmacijos įstatymu, žada stabdyti vaistinių veiklos licencijų galiojimą.

VVKT praneša atlikusi palyginamuosius tyrimus sausio ir balandžio mėnesiais. Iš jų paaiškėjo, kad 22 vaistinių preparatų (iš pasirinktų tikrinti 30 vaistų) vidutinės kainos sumažėjo, o 7 vaistinių preparatų net padidėjo. VVKT patikra parodė, kad vidutiniškai vaistai vaistinėse atpigo tik 2,84 procento. 

VVKT pabrėžė, kad atliks papildomus palyginamuosius vaistų kainų tyrimus ir, jei vaistų brangimas nebus motyvuotas, Sveikatos apsaugos ministerija apie tokį neetišką vaistų gamintojų elgesį informuos vaistų gamintojų šalių ambasadas, Europos Sąjungos priežiūros institucijas bei visuomenę. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius