Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 07 26 /20:54

Rūdninkų poligone blokuotas patekimas į teritoriją, kur apgyvendins migrantus: žmonių daugėja

Šalčininkų rajone, Rūdninkų poligone ruošiantis apgyvendinti nelegaliai į Lietuvą patekusius migrantus, keliasdešimt žmonių pirmadienį pavakare susirinko į protestą teritorijos prieigose. Kaip pasakoja vietoje dirbantis 15min fotografas, jie nesiskirsto ir apie 21 val., aiškindami, kad neleis apgyvendinti migrantų.
Rūdninkų poligone ruošiantis apgyvendinti migrantus, blokuojamas patekimas į teritoriją
Rūdninkų poligone ruošiantis apgyvendinti migrantus, blokuojamas patekimas į teritoriją / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

15min fotografas Žygimantas Gedvila prieš 21 valandą pasakojo, kad pareigūnai nustūmė nuo kelią užtvėrusius žmones.

Į poligono teritoriją įvažiavo sunkvežimis, kuriam buvo blokuojamas kelias.

„Atvažiavo riaušių policija su šalmais, išstumdė, įvežė tą furgoną. Dabar stop juosta aptvėrė kelią, kad ant jo niekas nestovėtų“, – sakė jis.

VIDEO: Nufilmavo, kaip pareigūnai grumiasi su žmonėmis, užtvėrusiais kelią prie Rūdninkų poligono

Pastatytos kelios palapinės

Ž.Gedvila greta Rūdninkų poligono atvyko po 19 val. Jis pasakojo, kad ant kelio stovi sunkvežimis į poligono teritoriją gabenantis palapines ir kitus migrantams apgyvendinti reikalingus dalykus.

Jam kelią užtvėrė keliasdešimt žmonių. Ž.Gedvilos skaičiavimais, jų šiuo metu gali būti apie 50-70. Kaip pastebėjo fotografas, nuo jo atvykimo besibūriuojančių prie poligono kiek padaugėjo.

Taip pat jis matė keliasdešimt automobilių. Kai kurie jų apklijuoti Didžiojo šeimos gynimo maršo lipdukais. Į vietą yra atvykę ir keletas policijos ekipažų.

„Prieš pareigūnus pasitraukė žmonės, viskas tvarkoje. Bet sustabdė sunkvežimį ir čia dabar pareigūnų kokios gal penkios mašinos. Pareigūnai keli vaikšto. (...) Žmonės stoviniuoja, būriuojasi, šneka, bet niekas nevyksta. Žmonės sakė, niekas nesitrauks, nes esą nesąmones čia daro. Neramumų nevyksta“, – iš Rūdninkų pasakojo Ž.Gedvila.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rūdninkų poligone ruošiantis apgyvendinti migrantus, blokuojamas patekimas į teritoriją
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rūdninkų poligone ruošiantis apgyvendinti migrantus, blokuojamas patekimas į teritoriją

Poligono teritorijoje, pasak 15min fotografo, matyti, kad ruošiamasi migrantų apgyvendinimui. Esą jau yra pora pastatytų palapinių, kitas, panašu, rengiamasi statyti.

„Dar vienas pilietis čia pasakojo, kad bijo, jog iš to poligono per Merkį pabėgs žmonės. Sako: „Jeigu Izraelyje perbrenda upę, tai čia irgi perbris ir bijom, kad ateis čia pas mus“, – teigė Ž.Gedvila.

Aiškina, kad jausis nesaugiai

Kaip pavakarę rašė naujienų agentūra BNS, žmonės sustatė automobilius iš abiejų siauro keliuko pusių, apsunkindami technikos, į poligoną vežančios migrantų stovyklai įrengti reikalingas priemones, judėjimą, o patys susėdo ant privažiavimo.

Keli policijos pareigūnų ekipažai atvyko stebėti šios akcijos, bendrauja su susirinkusiaisiais.

Protestuotojai BNS sakė šalia migrantų besijausiantys nesaugiai ir nesuprantantys, kodėl Lietuva turi priimti atvykėlius.

„Mūsų valstybė kažkodėl jiems (migrantams) kažkodėl nori duoti prieglobstį, nors jie yra pažeidę mūsų Konstituciją, nors jie yra neteisėtai atėję į Lietuvą“, – BNS sakė 28-ių protestuotojas Darius.

„Čia kaip ir yra baudžiamoji atsakomybė, o kodėl mūsų ponai taip išskėstomis rankomis juos priima, aš nežinau“, – pridūrė jis.

Anksčiau akcijos dalyviai blokavo tiltą per Merkio upę, BNS teigė Viešojo saugumo tarnybos vadas Ričardas Pocius, palyginęs, protestą su įvykiais Šalčininkų rajone įsikūrusiose Dieveniškėse.

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė anksčiau pirmadienį sakė, kad Rūdninkų poligone, palapinių miestelyje bus apgyvendinti 1,5 tūkst. migrantų, neteisėtai į Lietuvą atvykusių iš Baltarusijos.

Lietuva pastaraisiais mėnesiais susiduria su ženkliai išaugusia neteisėta migracija. Per Baltarusiją į šalį jau bandė patekti daugiau nei 2,7 tūkst. neteisėtų migrantų.

Dėl neteisėtų migrantų antplūdžio Lietuva yra paskelbusi ekstremalią situaciją.

Šalies pareigūnai laikosi pozicijos, jog išaugę migracijos srautai yra organizuota Minsko režimo akcija prieš Lietuvą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius