-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2009 07 28

Rugpjūtį – du prezidentės vizitai

Prezidentė Dalia Grybauskaitė jau suplanavo artimiausius darbo vizitus į užsienį. Lietuvą aplankysiančių garbingų svečių mūsų krašto vadovei dar teks palaukti.
D.Grybauskaitė
D.Grybauskaitė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Rugpjūčio mėnesį D.Grybauskaitė į užsienį turėtų išvykti du kartus. Su darbo vizitu prezidentė ketina apsilankyti gretimoje Lenkijoje. Valstybės vadovės maršrutas nusidrieks ir į Briuselį, kur įsikūrusios Europos Sąjungos (ES) svarbiausios institucijos. Belgijos sostinėje eidama eurokomisarės pareigas D.Grybauskaitė gyveno penkerius metus.

Paskutinėmis rugpjūčio dienomis D.Grybauskaitė planuoja apsilankyti Varšuvoje. Per vienos dienos viešnagę prezidentė turėtų susitikti su Lenkijos prezidentu Lechu Kaczynskiu ir premjeru Donaldu Tusku. Prezidentės patarėjas užsienio politikos klausimais Darius Semaška LŽ pasakojo, kad dėl kelionės į Lenkiją sutarta abiejų šalių iniciatyva. „Su kaimynais reikia palaikyti gerus santykius“, –trumpai paaiškino jis.

Rugpjūčio pabaigoje D.Grybauskaitė vyks ir į Briuselį. Čia ji turėtų susitikti su buvusiu kolega Europos Komisijos pirmininku Jose Manueliu Barroso ir su netrukus pareigas pradėsiančiu eiti naujuoju NATO generaliniu sekretoriumi Andersu Foghu Rasmussenu.

Artimiausiais mėnesiais Lietuvoje veikiausiai neišvysime užsienio valstybių vadovų. D.Semaška tikino, kad keli tokie vizitai planuojami, tačiau kol vyksta derybos, jis nenorėjo atskleisti, kokių šalių lyderių galėtume sulaukti.

Prieš penkerius metus antrą kadenciją pradėjusiam prezidentui Valdui Adamkui pirmųjų aukštų svečių iš užsienio teko laukti keturis mėnesius. 2004-ųjų spalį aukščiausio rango valstybinio vizito atvyko tuometis Estijos prezidentas Arnoldas Ruutelis. Po kelių dienų Lietuvoje su oficialiu vizitu apsilankė Gruzijos prezidentas Michailas Saakašvilis.

Pirmojo darbo vizito į užsienį D.Grybauskaitė buvo išvykusi prieš dvi savaites. Prezidentė lankėsi ES šį pusmetį pirmininkaujančioje Švedijoje ir Latvijoje. Stokholme D.Grybauskaitė susitiko su Švedijos parlamento pirmininku Peru Westerbergu ir Švedijos premjeru Fredriku Reinfeldtu. Ekonominę situaciją ir verslo sąlygas mūsų šalyje prezidentė aptarė ir su didžiausių Švedijos bankų grupių „Swedbank“ bei SEB vadovais.

Latvijos kurorte Jūrmaloje D.Grybauskaitė susitiko su šalies prezidentu Valdžiu Zatleru, o sostinėje Rygoje – su Seimo ir Vyriausybės vadovais Gundaru Daudze bei Valdžiu Dombrovskiu. Šių susitikimų metu sutarta stiprinti dvišalį ir regioninį Šiaurės bei Baltijos šalių bendradarbiavimą, efektyviau koordinuoti užsienio politikos klausimus.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius