Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 08 27

Rugsėjo 1-oji daugumoje Vilniaus mokyklų bus švenčiama rugsėjo 2-ąją

Šiemet pirmoji mokslo metų diena yra sekmadienį, todėl dauguma bent jau sostinės mokyklų nusprendė šventę perkelti į rugsėjo 2-ąją. Pirmąją rudens dieną savo mokinių lauks tik nedidelė dalis Vilniaus švietimo įstaigų. Mokykloms šiemet palikta teisė pačioms nuspręsti, kada jos pradeda naujuosius mokslo metus.
Rugsėjo 1-osios šventė M.Mažvydo progimnazijoje
Rugsėjo 1-osios šventė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Sekmadienį didžiojoje daugumoje Vilniaus mokyklų dar bus ramu ir tuščia. Sostinėje iš viso yra 125 švietimo įstaigos, kurios švęs mokslo metų pradžią, tačiau tik penkios iš jų – rugsėjo 1-ąją.

Tai trys gimnazijos: „Santaros“ ir „Juventos“ gimnazijos bei Abraomo Kulviečio klasikinė gimnazija. Bei dvi meninės pakraipos mokyklos – Balio Dvariono dešimtmetė muzikos mokykla ir „Ąžuoliuko“ muzikos mokykla.

Iš viso šiemet į sostinės mokyklas ateis apie 65 tūkst. moksleivių.

„Visur kitur šventė vyks pirmadienį, rugsėjo 2 d.“, – informavo Vilniaus miesto savivaldybė.

Iš viso šiemet į sostinės mokyklas ateis apie 65 tūkst. moksleivių. Ateinančios mokslo metais Vilniaus mokyklas baigs apie 4,2 tūkst. abiturientų, o į pirmas klases, planuojama, ateis net daugiau nei 2 tūkstančiais vaikų daugiau – apie 6,5 tūkst. pirmokų.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM) yra paskelbusi, kad Mokslo ir žinių dienai, Rugsėjo 1-osios šventei, sutapus su poilsio diena, ugdymo proceso pradžia mokyklos sprendimu gali būti nukeliama į artimiausią darbo dieną. Taigi, mokyklos šiemet gali pasirinkti, ar mokslo metų pradžios šventė vyks pirmadienį, rugsėjo 2 dieną, ar sekmadienį, rugsėjo 1 dieną.

„Pernai mokslo metų atidarymo šventė buvo nukelta į pirmadienį, tačiau mokyklos, suderinusios su savivaldybe ar kitais mokyklos savininkais, taip pat galėjo rinktis, kada rengti mokslo metų pradžios šventę. Kai kurios mokyklos, pvz., Druskininkų, Ukmergės miesto, Šiaulių rajono Voveriškių pagrindinė, buvo nusprendusios neperkelti mokslo metų pradžios, ir mokyklos bendruomenės į mokyklas rinkosi šeštadienį. Šiais metais mokslo metus sekmadienį pradėti planuoja, pvz., Visagino miesto mokyklos“, – pranešime spaudai informavo ŠMSM.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rugsėjo 1-osios šventė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rugsėjo 1-osios šventė

Ugdymo procesą pradėjus šeštadienį ar sekmadienį, mokytojams taikomas apmokėjimas kaip poilsio dieną. Darbo kodeksas nustato, kad už darbą poilsio dieną, kuri nenustatyta pagal darbo (pamainos) grafiką, darbuotojams mokama ne mažiau kaip dvigubai.

Šiemet į daugiau nei tūkstantį Lietuvos mokyklų susirinks apie 322 tūkst. mokinių, iš jų – apie 29 tūkst. pirmokų, 22 tūkst. – abiturientų.

Bendras mokinių skaičius bus panašus kaip pernai, numatomas tik pusės procento mažėjimas. 2018 m. mokėsi 323,6 tūkst. Praėjusių mokslo metų duomenimis, daugėja į Lietuvą grįžtančių vaikų. 2018 m. mokytis grįžo 1,8 tūkst. vaikų iki 15 metų, tai 40 proc. daugiau nei 2017 m. (1,3 tūkst.).

Šiemet Lietuvoje veiks 1009 valstybinės ir savivaldybių bendrojo ugdymo mokyklos, 2018 m. veikė 1023. Jose dirbs 27,3 tūkst. mokytojų, 2018 m. jų buvo 27,9 tūkst.

2019 m. veiks 60 profesinio mokymo įstaigų. Numatoma, kad šiemet jose amato mokysis 33,3 tūkst. mokinių, pernai – 34 tūkst.

Šį rudenį 41 Lietuvos aukštoje mokykloje turėtų studijuoti 105 tūkst. studentų, 2018 m. jų buvo 111 tūkst.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius