Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 08 04

Rūkaliams pajūryje siūlomos nemokamos peleninės

Nuorūkų numetimas po kojomis arba užkasimas smėlyje jau seniai nieko nestebina. Tačiau poilsis tarp nuorūkų kalnų vienodai piktina ir nerūkančius ir rūkorius. Paprastą ir pigų sprendimą – kaip ilsėtis švariai ir be pykčio, pasiūlė Ekologų Klubas „Žalioji Žemė“, kuris Klaipėdos bei Palangos paplūdimių poilsiautojams pristatė nemokamas ypatingos konstrukcijos vienkartines pelenines (DASD).
Vienkartinė peleninė gali tarnauti visą dieną. Išeinant iš paplūdimio ją reikia tiesiog išmesti.
Vienkartinė peleninė gali tarnauti visą dieną. Išeinant iš paplūdimio ją reikia tiesiog išmesti. / Ekologinio klubo nuotr.
Temos: 2 Pajūris Peleninė

Genialumas visada yra paprastume. Pristatyta nemokama vienkartinė peleninė – tai paprastas būdas, padėsiantis spręsti labai rimtą nuorūkų rinkimo ir utilizavimo problemą. Vienkartinės peleninės naudojimas nereikalauja poilsio įpročių keitimo, neeikvoja brangaus laiko. Reikia trupučio atsakingumo ir noro gyventi gražiau, – tvirtina  „Išgelbėkime mūsų paplūdimius 2010“ idėjos autorius ir Ekologų Klubo „Žalioji Žemė“ vadovas Martin Daukantas.

Paplūdimų valymo nuo nuorūkų problemos aktualumą praėjusiais metais dar kartą priminė Smiltynės paplūdimys.

Dėl „didelio nuorūkų kiekio smėlyje“ šis paplūdimys 2009-aisiais prarado Mėlynosios vėliavos statusą. Turimos paplūdimių valymo mašinos (vienos kaina per 350 tūkst. Lt) nepateisino lūkesčių. Jomis renkant nuorūkas pažeidžiama paplūdimių struktūra ir flora. Todėl šiuo metu taikomas pigiausias paplūdimių priežiūros būdas – jie nevalomi nuo nuorūkų.

Lietuvos statistikos departamento duomenimis 2007 metais Lietuvoje parduota tabako gaminių už 772,1 milijonų Lt (t.y. apie 2 milijardai nuorūkų). Dalis nuorūkų nusėda paplūdimiuose, miestų gatvėse, parkuose.  Mokslinių tyrimų duomenimis nuorūkos paplūdimio smėlyje išyra per 1–5 metus, o medvilninis filtras – net per 20–30 metų.

Pristatytos ypatingos konstrukcijos vienkartinės peleninės (DASD) skirtos spręsti nuorūkų surinkimo ir utilizavimo problemą iš esmės, t.y. maksimaliai mažinti į smėlį patenkančių nuorūkų kiekį. Peleninės pagamintos iš gamtai giminingų medžiagų. Konstrukcija ir veikimo principas ypač paprasti: į indelį su specialiu intarpu  įpilama bet kokio nedegaus skysčio ir peleninė paruošta naudojimui. Surūkius cigaretę, nuorūką belieka įmesti pro kiaurymę intarpe ir puodelį uždengti. Ypatingos konstrukcijos vienkartines pelenines (DASD)  galima panaudoti dar ir dar kartą, nes peleninei apsivertus, jos turinys lieka viduje. Panaudotą peleninę belieka išmesti į šiukšlių konteinerį.

„Peleninių gamyba ir platinimas buvo  finansuojami iš rėmėjų lėšų. Praėjusią vasarą vykdėme akciją „Išgelbėkime mūsų paplūdimius 2009“, kurios metu tikėjomės pritraukti Klaipėdos savivaldybės darbuotojus šios problemos sprendimui. Nuo praėjusių metų buvo dėta daug pastangų atkreipti Klaipėdos miesto valdininkų dėmesį; bet valdžia pasirinko lengvesnį (bet ne pigesnį) ir visiškai neefektyvų sprendimo būdą – uždraudė rūkyti paplūdimiuose ir jų prieigose. Labai liūdna, jog mūsų atstovai valdžioje vis dar gyvena įsivaizduojamame pasaulyje, o ilsėtis važiuoja ne į jų pačių tvarkomus paplūdimius, o daug toliau nuo Tėviškės,“ – šypsodamasis sakė Ekologų Klubo lyderis Martinas Daukantas.

„Išgelbėkime mūsų paplūdimius 2010“ akcija prasidėjo rugpjūčio 1-ąją Klaipėdoje ir Palangoje. Akcijos metu paplūdimių kavinėse įrengti informaciniai stendai, prie kurių visi norintys gali gauti ypatingos konstrukcijos vienkartinę peleninę (DASD) nemokomai. Akcija vyks iki vasaros sezono pabaigos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius