Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 06 17

Rūkančiųjų kontrolė – tik formalumas

Jau savaitę Šiaulių rūkaliai turėtų neberūkyti beveik visose viešose miesto vietose. Tačiau apie tokį draudimą gyventojai ko gero dar nežino, o ir patys valdininkai, panašu, kad sprendimą priėmė detaliai neišnagrinėję šio klausimo ir nepagalvoję apie įgyvendinimą. Kol kas viešose miesto vietose ir toliau rūksta dūmas, jokių įspėjamųjų ženklų apie draudimą rūkyti nėra, tad akivaizdu, jog baudos ar įspėjimai niekam negresia.
Rūkymas
Rūkymas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Nėra informacijos apie naujas nerūkymo zonas

Praėjusio mėnesio pabaigoje Šiaulių miesto savivaldybės taryba svarstė, ar reikia padidinti nerūkymo zonų skaičių Šiaulių mieste. Valdininkai atmetė siūlymą balsuoti dėl kiekvienos siūlomos vietos atskirai. Dauguma balsavusiųjų nusprendė, kad reikia uždrausti gyventojams rūkyti viešojo transporto keleivių įlaipinimo ir išlaipinimo stotelėse, Dainų pėsčiųjų tako atkarpoje nuo Tilžės iki Dainų gatvės, Vilniaus gatvėje nuo turgaus iki Šiaulių viešbučio (pėsčiųjų atkarpoje), taksi stovėjimo aikštelėse, kapinėse, miesto parkuose ir skveruose, viešosiose prekybos vietose, masinių renginių metu.

Šiaulių miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vyriausiasis specialistas Vygaudas Paliūnas tikino, kad kol kas apie rūkančiųjų kontrolę negalima net kalbėti, kadangi jokių įspėjamųjų ženklų minėtose vietose dar nėra. „Kaip mes bausim, jei žmonės nežino, nemato jokių įspėjamųjų ženklų? Kaip mes įrodysim, kad jie rūkė būtent nerūkymo zonoje? Pirmiausia turi būti sustatyti ženklai, kur yra nerūkymo zonos, rūkymo zonos ir pan.“, – sakė jis.

Kada baus „rūkalius“ – neaišku

Panašu, kad gyventojai, viešose vietose traukiantys dūmą, dar ilgokai dėl to galės nesukti galvos, kadangi už įspėjamųjų ženklų įrengimą nerūkymo zonose atsakingi valdininkai patys nežino, kada darbai bus atlikti. „Šiandien kaip tik nustatysim vietas, kuriose turės būti pastatyti ženklai, darysim schemas, bet kada juose atsiras įspėjamieji ženklai, net apytiksliai negaliu pasakyti“, – vakar „Šiaulių naujienoms“ sakė Šiaulių miesto savivaldybės Miesto infrastruktūros skyriaus vedėjo pavaduotojas Andrius Androsovas.

Netgi tada, kai informaciniai ženklai apie nerūkymo vietas jau bus pastatyti, valdininkai vargu ar atras pakankamai laiko gaudyti pažeidėjus. „Rūkorius gaudyti pavesta mūsų, Viešosios tvarkos skyriui, taip pat turėtų padėti policija. Tačiau nežinau, kaip seksis, kadangi mūsų užimtumas yra tikrai didelis, o nerūkymo zonų Šiaulių mieste gerokai padaugėjo. Matysim, kaip mes čia suspėsim. Bandysim organizuoti reidus“, – teigė Viešosios tvarkos skyriaus vyriausiasis specialistas V. Paliūnas.

Jei rūkantysis trauktų dūmą nerūkymo zonoje ir būtų pričiuptas, pagal įstatymus jam grėstų įspėjimas arba bauda nuo 20 iki 50 litų.

Patvirtino neaišku ką

Dar gegužės pabaigoje Tarybos posėdžio metu tarp valdininkų užvirė diskusijos šiuo klausimu. Valdžios atstovai svarstė, ar išginti iš viešų miesto vietų miestiečiai netrauks dūmo po daugiabučių langais, kaip reikės elgtis bulvare įsikūrusiems verslininkams, neaiškumų kėlė ir kai kurios sąvokos. Viena iš jų – viešoji prekybos vieta.

Pasak kai kurių politikų, teisininkai išaiškino, kad viešosios prekybos vieta yra valstybinėje žemėje esančios prekybos vietos. Pavyzdžiui, dalis centrinio turgaus prekyviečių yra ant valstybinės žemės, tačiau kita dalis turgaus priklauso privačiam asmeniui. „Taip išeina, kad valstybinėje žemės dalyje prekiaujantis asmuo rūkyti negalės, o šalia jo privačioje dalyje galės ir Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojai nieko negalės padaryti“, – posėdžio metu kalbėjo Tarybos narė Elena Mockuvienė, o jai pritariančiai galva linksėjo salėje sėdėjusi Savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėja Vitalija Pelenienė.

Klausimų kilo ir dėl sprendimo įsigaliojimo datos. Sprendimo projekte buvo numatyta, kad sprendimas įsigalioja nuo jo paskelbimo vietinėje spaudoje (t. y. birželio 6 dienos, kada buvo spausdinamos Savivaldybės žinios). Nors valdininkai suvokė, kad tokio trumpo laiko nepakaks, tačiau projektą dauguma dalyvavusių valdininkų patvirtino.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius