-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 06 10

Rukla per pratybas „Kardo kirtis“: „Norfa“ klesti, miestelėnai giria NATO, nes jaučiasi saugesni, tik baro užsieniečiai dar neatrado

Ruklos gyventojai teigė, kad nors jau yra įpratę prie uniformuotų vyrų, bet dabar jiems jau tikrai akivaizdu, kad esame NATO nariais ir galime jaustis saugūs. Rukloje antradienį prasideda tarptautinės NATO pratybos „Kardo kritis“. Miestelyje jau nuo ryto iš kareivinių į poligoną nuolat važinėjo karo technika, vaikštinėjo būriai įvairių šalių karių.
Gyvenimas Ruklos miestelyje
Gyvenimas Ruklos miestelyje / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Kariams nieko netrūksta

Užkalbintas būrelis danų karių sakė turintys laisvo laiko, todėl nusprendė jį išnaudoti apsipirkimui ir apžiūrėti miestelį. „Apsilankėme prekybos centre. Radome visko, ko norėjome, pirkome vaisvandenių, gaiviųjų gėrimų, maisto produktų. Viskas čia kaip ir pas mus parduotuvėse: panašios prekės, nematome didelio skirtumo“, – teigė danai.

„Jaukus ir gražus miestelis. Mums jis paliko labai gerą įspūdį“, – kalbėjo kariai.

Jie gyrė ir Ruklą, sutvarkytą jos aplinką. „Jaukus ir gražus miestelis. Mums jis paliko labai gerą įspūdį“, – kalbėjo kariai.

Danai tvirtino mažame miestelyje nepasigendantys pramogų. „Oi ne, pratybos kaip ir karas, visada privalome būti pasirengę. Jokių restoranų, barų, išgertuvių“, – vienas per kitą tikino kariai.

Baras ir krautuvėlės užsieniečių nesulaukia

„Arno“ baro savininkas Arnoldas Linkevičius teigė, kad tarp jo klientų būna daug karininkų, bet pratybų dalyviai ten neužsuka. „Klientų nepagausėjo, nesulaukėme nė vieno užsieniečio. Nemažai jų vakarais išvažiuoja į Vilnių ir Kauną, kiti gal nežino, kad yra toks baras“, – svarstė A.Linkevičius.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Gyvenimas Ruklos miestelyje
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Mažoje Ruklos krautuvėlėje

Neužsuka užsienio kariai ir į mažąsias maisto prekių krautuvėles. „Nemačiau nė vieno užsieniečio, dauguma mūsų klientų ir toliau yra tik Lietuvos kariuomenės karininkai, kariai, vietos gyventojai“, – teigė mažos, neturinčios pavadinimo parduotuvės pardavėja.

Tą patį kalbėjo ir kitos krautuvėles darbuotoja: „Visi eina į didelę parduotuvę. Ji geriau matoma.“

„Norfa“ klesti

Tuo tarpu su parduotuvės „Norfa“ logotipu pažymėtais krepšiais gatvėmis vaikščiojo būriai NATO karių.

„Norfos“ atstovas spaudai Darius Ryliškis tvirtino, kad karių pagausėjimas Rukloje stipriai padidino „Norfos“ parduotuvės apyvartą. „Ji išaugo maždaug 40 proc. ir yra tokia, kokia pernai buvo prieš didžiąsias metų šventes“, – teigė D.Ryliškis.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Gyvenimas Ruklos miestelyje
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Gyvenimas Ruklos miestelyje

Apsipirkti atėję kariai parduotuvėje išleidžia nemažai pinigų, nuperka daug prekių. „Papildomai prireikė kokakolos, kitų energinių gėrimų, vaisvandenių, brangių šaltai rūkytų dešrų, šokolado, vaisių, daržovių ir riešutų, taip pat lietuviško alaus. Žodžiu, prekyba klesti“, – sakė D.Ryliškis.

Rukliečiai gyrė karius

Atvykus į Ruklą į akis krinta daug šluojančių gatves, pjaunančių žolynus socialiai remtinų žmonių. Todėl Rukla yra švari, visur žydi gėlės.

„Mūsų miestelis visada toks tvarkingas ir tai tikrai ne dėl noro pasirodyti prieš užsieniečius“, – tvirtino šluojanti pėsčiųjų taką Vitalija. Ji šį darbą dirba, kad gautų socialinę pašalpą. „Čia nuolatinių darbų beveik nėra, visų juk į kariuomenę nepriima“, – nusijuokė moteris.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Gyvenimas Ruklos miestelyje
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Vitalija

Ji sakė, kad jai džiugu matyti užsienio karius. „Tai nėra didelė naujiena Ruklos gyventojams – uniformuotų vyrų, karo technikos čia visada daug. Bet matome, kad esme tikrai saugūs, ne vieni“, – kalbėjo Vitalija.

Prie parduotuvės užkalbintas apsipirkti iš netolimo Bučionių kaimo atvykęs Henrikas Matašiūnas taip pat džiaugėsi matydamas būrius karių. „Štai pravažiavo tanketės su JAV vėliavomis ir iškart aišku, kad esme ne tik formalūs, bet visateisiai NATO nariai“, – pastebėjo jis.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Gyvenimas Ruklos miestelyje
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./H.Matašiūnas

Prie naujos vaikų žaidimų aikštelės sutikta Asta Sapanavičiūtė, laikinai darbo biržos įdarbinta prižiūrėti pagal viešųjų darbų programą dirbančius žmones, ir seniūnijos darbuotoja Asta Černeckienė mano, kad užsienio kariai labai pagyvina miestelį.

„Jie dalyvavo vaikų gynimo dieną surengtoje šventėje. Man paliko įspūdį, kad visi kariai labai mandagūs, nešiukšlina. Ateinantį savaitgalį vėl bus šventė, rodoma karių technika“, – džiaugėsi A.Sapanavičiūtė.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Gyvenimas Ruklos miestelyje
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./A.Sapanavičiūtė ir A.Černeckienė
 

Masiškiausios pratybos Lietuvoje

„Kardo kirtis“ (angl. Saber Strike) – kasmetinės Jungtinių Amerikos Valstijų Sausumos pajėgų Europoje organizuojamos tarptautinės pratybos Baltijos šalyse. Šios serijos pratybos Baltijos šalyse šiemet vyks jau ketvirtąjį kartą. Jomis siekiama treniruoti NATO jungtinių karinių vienetų sąveiką, veiksmų suderinamumą bei pasirengimą vykdyti gynybines ir puolamąsias operacijas.

Pratybos „Kardo kirtis“ kasmet auga ir jungia vis daugiau NATO ir partnerių šalių karių. Šiemet pratybose dalyvaus rekordinis skaičius – daugiau nei 4,8 tūkst. karių iš dešimties NATO ir partnerių šalių – Danijos, Estijos, JAV, Jungtinės Karalystės, Kanados, Latvijos, Lenkijos, Lietuvos, Norvegijos ir Suomijos. Keli šimtai jų treniruosis Estijoje, apie 2 tūkst. Latvijoje ir apie 2,6 tūkst. Lietuvoje. Tai bus didžiausios tarptautinės pratybos Lietuvoje nuo įstojimo į NATO.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius