Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 08 09

Rukloje vyks NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinės grupės vadų pasikeitimo ceremonija

Tarnybą Lietuvoje pradeda dvyliktoji NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinės grupės rotacija. Rugpjūčio 10 d. 14 val. Didžiojo Lietuvos etmono Jonušo Radvilos mokomajame pulke Rukloje vyks iškilminga NATO pajėgų Lietuvoje rotacijos ir vadovybės pasikeitimo ceremonija, rašoma ministerijos pranešime spaudai.
A.Anušauskas susitiko su Ch. Lambrecht
Rukla / Erikas Ovčarenko/BNS

Ceremonijos metu išvykstančiai rotacijai padėkos ir naujai į Lietuvą atvykusius karius pasveikins krašto apsaugos viceministras Žilvinas Tomkus, Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Valdemaras Rupšys, batalionui karius skiriančių šalių ambasadoriai ir gynybos atašė, Jonavos rajono savivaldybės atstovai.

Daugiausiai karių kovinei grupei skiria jai vadovaujanti Vokietija, o savo karius naujai rotacijai taip pat skyrė Nyderlandai, Belgija, Norvegija, Čekija ir Liuksemburgas. Kaip ir ankstesnioji, ši rotacija dėl dabartinės saugumo situacijos bus sustiprinta – Rukloje tarnaus apie 1,6 tūkst. sąjungininkų karių, kurie į Lietuvą atvyko su tokia karine technika kaip tankai „Leopard“, pėstininkų kovos mašinos „CV90“, „Marder“ ir „Boxer“.

Naujajai karių rotacijai vadovaus Vokietijos kariuomenės pulkininkas leitenantas pulkininkas leitenantas Marco Maulbeckeris, kuris pakeis nuo vasario kovinės grupės vienuoliktajai rotacijai vadovavusį kitą Vokietijos kariuomenės pulkininką leitenantą Danielį Andrä.

Sprendimą dislokuoti NATO priešakinių pajėgų bataliono dydžio kovines grupes Baltijos šalyse ir Lenkijoje visų NATO valstybių vadovai priėmė 2016 m. liepą NATO viršūnių susitikime Varšuvoje. Šie aukštos parengties daugianacionaliniai koviniai pajėgumai yra reikšmingas ir ilgalaikis sąjungininkų indėlis į regiono saugumo sustiprinimą.

Į Lietuvos kariuomenės Mechanizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ sudėtį integruotos kovinės grupės Lietuvoje kariai nuolat aktyviai treniruojasi, dalyvauja visose svarbiausiose Lietuvoje vykstančiose pratybose ir taip gerina sąveiką su Lietuvos kariuomene.

Nuo dislokavimo pradžios rotuodamiesi kas pusmetį NATO kovinėje grupėje jau yra treniravęsi per 16 tūkst. karių iš devynių NATO valstybių. Karius ir personalą į Lietuvą yra siuntusios Vokietija, Nyderlandai, Norvegija, Belgija, Čekija, Prancūzija, Kroatija, Liuksemburgas ir Islandija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius