-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 12 21

Užklupus žiemai problemų kelia šalčio neatlaikanti technika

Atėjus žiemai pasitaiko nemažai atvejų, kai rūpesčių sukelia šalčio neatlaikanti technika. Spėjama, kad sekmadienio vakarą TV3 projekto „Lietuvos talentai“ transliaciją iš Ūkio banko teatro arenos nutraukė būtent šalčio sukeltas gedimas. Tuo tarpu policijos pareigūnai ir apsaugos tarnybų darbuotojai pastebi, kad žvarbus oras kartais sutrikdo signalizacijos sistemų darbą.
Dažniausiai gyventojai namų apsauga susirūpina tik įvykus vagystei arba sužinoję apie įsilaužimą į kaimynų namus.
Policijos pareigūnams ir apsaugos tarnybų darbuotojams kartais tenka vykti į objektus, kuriuose suveikia nuo šalčio „kvailiojančios“ signalizacijos. / Sauliaus Žiūros/BFL nuotr.

Sekmadienio vakarą TV3 projekto „Lietuvos talentai“ transliaciją iš Ūkio banko teatro arenos nutraukė dingusi elektra. Įtariama, kad jos tiekimą sutrikdė šaltis. „Miestą aptarnaujančiuose elektros tinkluose įvyko avarija ir dingo elektra visoje Ūkio banko teatro arenoje“, – pirmadienio pavakarę TV3 išplatintame pranešime cituojamas projekto prodiuseris Saulius Urbonavičius-Samas.

Tačiau elektros tiekimu sostinėje besirūpinančios bendrovės Rytų skirstomieji tinklai (RST) atstovė spaudai Edita Sirutienė 15min.lt patikino, kad TV3 transliacija nutrūko ne dėl RST kaltės. „Tai galėjo būti Ūkio banko teatro arenos arba technikos problema“, – sakė E.Sirutienė ir turimą informaciją patarė pasitikslinti su televizijos kanalo atstovais.

Tačiau S.Urbonavičius-Samas negalėjo išsamiau paaiškinti situacijos ir patarė kreiptis į Ūkio banko teatro areną. Tačiau jos vadovas Valdas Petreikis pirmadienį ryte 15min.lt elektroniniu paštu informavęs, kad kol kas aiškinamasi, dėl ko nutrūko transliacija, vakare nieko daugiau pakomentuoti negalėjo.

Kaip sakė E.Sirutienė, RST aptarnaujamoje teritorijoje, užklupus šalčiams apskritai buvo tik pora smulkių kabelių gedimų. O kita Lietuvoje veikianti elektros tiekimo bendrovė – Vakarų skirstomieji tinklai (VST) – taip pat užtikrino, kad dėl šalčių nesklandumų dar nepatyrė. „Dėl savaitgalio šalčių akcinės bendrovės „VST“ aptarnaujamoje teritorijoje ypatingų elektros energijos tiekimo sutrikimų neužfiksuota“, – sakė VST dispečerinio valdymo departamento vadovas Mindaugas Papečkys.

Signalizacijos skelbia netikrą pavojų

Policijos pareigūnai ir saugos tarnybų darbuotojai pastebi, kad šaltis kartais sutrikdo signalizacijos sistemų veikimą. Jiems tenka vykti į objektus, kuriuose suveikia nuo šalčio „kvailiojančios“ signalizacijos. Kaip 15min.lt aiškino saugos tarnybos „Ekskomisarų biuras“ rinkodaros skyriaus vadovas Antanas Sakalauskas, be reikalo signalizacija suveikia tada, kai signalizacijos davikliai yra pritaikyti būti viduje, šildomoje patalpoje, o joje būna šalta.

„Taip nutinka, pavyzdžiui, ten, kur nebaigtos statybos“, – kalbėjo jis ir pridėjo, kad be reikalo signalizacija gali suveikti ir tada, kai joje įmontuota mikroschema gauna drėgmės. „Technika bijo šalčio“, – aiškino A.Sakalauskas. Tokie atvejai, pasak jo, šiemet nėra masiški, bet vienas kitas pasitaiko. Taip nutikus, anot pašnekovo, yra susisiekiama su klientu ir mažinamas daviklių jautrumas.

Viešosios policijos apsaugos tarnybos viršininko pavaduotojas Algis Iljeitis, kalbėdamas su 15min.lt pabrėžė, kad jei signalizacija tvarkinga, deramai sumontuota, jos veikimui nei šaltis, nei šiluma neturėtų daryti įtakos. Tačiau pašnekovas pastebėjo, kad signalizacijos kartais be reikalo suveikia dėl „žmogiškojo faktoriaus“.

Esą pasitaiko atvejų, kad įvairių kontorų darbuotojai, pamiršta uždaryti orlaides. Žiemą pro jas pliūpteli šalto oro gūsis, susidaro skersvėjis, kuris priverčia kaukti signalizaciją. „Neišjungus šildymo, pasitaiko karšto oro bangų. Nuo jų, pavyzdžiui, parduotuvėje sujuda iškabinta reklama ir signalizacija suveikia“, – apie bereikalingus pareigūnų iškvietimus, suveikus signalizacijai, pasakojo A.Iljeitis.

Internetas lietuviškos žiemos nebijo?

Atšalus orams į naujienų portalą 15min.lt kreipėsi dėl šalčio sutrikusiu interneto veikimu pasipiktinę gyventojai. Tačiau 15min.lt kalbintų interneto paslaugas teikiančių bendrovių atstovai tikino sutrikimų nepastebėję.

Bendrovės „TEO LT“ atstovas spaudai Antanas Bubnelis sakė, kad įranga, kurią naudoja bendrovė, yra pritaikyta Lietuvos klimatui. Todėl pastaruoju metu žymesnių interneto tiekimo sutrikimų nebuvo.

A.Bubneliui antrino bendrovės „Bitė Lietuva“ atstovė ryšiams su visuomene Raminta Rimkienė. „Kaip sakė technikos darbuotojai, naudojama įranga pritaikyta lietuviškoms žiemoms. Bet jeigu būtų 50 laipsnių šalčio, tai interneto veikimas galėtų sutrikti“, – pastebėjo R.Rimkienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius