Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 08 06

Rusakalbiai iš Palangos nedingo – ekskursijos po miestą organizuojamos visų pirma jiems

Kalbos, kad Palanga liko be rusų turistų, atrodo, yra gerokai perdėtos. Kurorto gatvėse nuolat girdi kalbant rusiškai, pagrindinėje J.Basanavičiaus gatvėje tebeskamba rusiškos dainos, o ir Palangos turizmo informacijos centro organizuojamos ekskursijos vyksta beveik visada rusų kalba. Tačiau vietos verslininkai pripažįsta, kad atvykėlių iš pačios Rusijos išties yra mažiau, juos pakeitė rusakalbiai iš Baltarusijos bei Ukrainos.
Karšta diena Palangoje
Karšta diena Palangoje / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Geri orai, atrodo, atviliojo į pajūrį pusę Lietuvos. Jau pirmadienį susidarė spūstys prie kelto į Kuršių neriją, antradienį priešpiet nebuvo lengva įvažiuoti į Palangą. Lietuvos pajūrio kurortuose pasidarė sunku rasti nakvynę, jeigu vieta neužsakyta iš anksto.

Iš Rusijos – mažiau

Tačiau Palangoje gausu turistų ne tik iš Lietuvos. Yra vokiečių, skandinavų, lenkų, latvių, tačiau dažniausiai miesto gatvėse išgirsi kalbant rusiškai.

Palangos restoranų ir viešbučių asociacijos pirmininkas Darius Miklovas tik nusišypso, išgirdęs klausimą, ar mieste visiškai nebėra poilsiautojų iš Rusijos. Esą tai tebuvęs kažkoks keistas gandas.

„Visą laiką rusakalbių buvo. Sumažėjimas jaučiasi, bet nėra taip, kad visiškai nieko nebūtų. Gal daugiau baltarusių, ukrainiečių atvyksta, gal mažiau iš pačios Rusijos svečių“, – sakė D.Miklovas.

Pasak asociacijos pirmininko, šie poilsiautojai atvyksta į Palangą ne tik pasideginti, o ir pamatyti patį miestą, pajūrį, visą Lietuvą. „Jie mielai leidžia laiką, vyksta į ekskursijas, pamato gamtą, kokia šalis yra Lietuva. O kai išlenda saulė, visi puola prie jūros ir mėgaujasi ja“, – kalbėjo pirmininkas.

Ekskursijomis labiau domisi ne lietuviai

Jie mielai leidžia laiką, vyksta į ekskursijas, pamato gamtą, kokia šalis yra Lietuva. O kai išlenda saulė, visi puola prie jūros ir mėgaujasi ja, – kalbėjo D.Miklovas.

Palangos turizmo informacijos centras organizuoja nemokamas ekskursijas kiekvieną trečiadienį, 17 valandą. Maždaug valandos trukmės pasivaikščiojimų su gidu metu dalyviai supažindinami su kurorto istorija, žymiausiais objektais, lankytinomis vietomis. Kadangi ekskursijos šiemet tarp poilsiautojų itin populiarios, jų rengiama ne po vieną per savaitę, o dažniau.

„Ekskursijos būna ir lietuvių kalba“, – toks Turizmo informacijos centro darbuotojo sakinys priverčia suklusti – tai kokia gi kalba jos vyksta nuolat? Pasirodo, rusų, nes būtent daugiausia rusakalbiai mėgsta tokią pramogą, domisi miestu, mielai eina pasivaikščioti su gidu.

Šią savaitę suplanuota ne viena, o bent trys nemokamos ekskursijos. Viena – antradienį, dvi – trečiadienį. 15 val. gidas apie Palangą pasakos lietuviškai, 17 val. – rusiškai. Į vieną tokią ekskursiją paprastai surenkama iki 30 dalyvių, tačiau norinčiųjų yra dar daugiau.

Į rusų kalba vedamas ekskursijas renkasi svečiai iš Rusijos, Baltarusijos.

Banko „Swedbank“ vyriausias ekonomistas Nerijus Mačiulis yra siūlęs Palangai ir kitiems Lietuvos pajūrio kurortams aktyviau vystyti infrastruktūrą, kuri leistų privilioti atostogautojus ne tik vasarą.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Karšta diena Palangoje
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Karšta diena Palangoje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius