Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 01 10

Rusas prisikėlė iš mirusiųjų: penkerius metus klajojanti interneto legenda

Vieni dažniausių internetinio folkloro veikėjų: britų mokslininkai, Floridos gyventojai ir įkaušę rusai. Pasakojimai apie šiuos personažus kartais itin spalvingi, nes yra išgalvoti.
Alkoholis
Alkoholis / 123RF.com nuotr.

„Įmanoma tik Rusijoje: lavoninėje atsigavęs vyras grįžo toliau gerti“, – ketvirtadienį skelbė tinklalapis kaisiadorieciams.lt. Publikacija socialiniuose tinkluose pasidalino bemaž 100 feisbuko vartotojų, o bendras su nuoroda atliktų veiksmų skaičius siekia 560.

15min nuotr./Skelbiamos publikacijos antraštė
15min nuotr./Skelbiamos publikacijos antraštė

Straipsnyje pasakojama istorija apie Rusijos Chasano kaime mirtinai prisigėrusį vyrą. Esą naujųjų naktį vykusių išgertuvių metu vyras neteko sąmonės, o atvykę medikai konstatavo mirtį. Tačiau morge atsidūręs vyras stebuklingai prisikėlė, o užuot ėjęs namo grįžo lėbauti su draugais.

Naujiena apie iš mirusiųjų prisikėlusį rusą pirmą kartą skelbta buvo 2015 m. gruodžio 30 d. Tuomet informacija buvo publikuota ne tik Rusijos, tačiau ir užsienio žiniasklaidoje. Naujiena pasirodė „New York Post“, „Foxnews“, „Huffingtonpost“, „The Sun“ ir kitų žiniasklaidos priemonių tinklalapiuose.

Žinią išplatino tinklalapis primorye24.ru, kuriame pagrindiniu informacijos šaltiniu nurodomas regioninis leidinys „Khasankiye Vesti“. Žinia buvo paskelbta pastarojo leidinio socialinio tinklo ok.ru paskyroje.

15min nuotr./„Khasankiye Vesti“ pranešimas socialiniame tinkle ok.ru
15min nuotr./„Khasankiye Vesti“ pranešimas socialiniame tinkle ok.ru

Tiesa, paskutinę naujųjų dieną „Khasankiye Vesti“ išplatino žinią, kad istorija apie iš mirusiųjų prisikėlusį taurelės mėgėją – netikra. Šią leidiniui atsiuntė vietinė policija, siekdama žaismingai perspėti gyventojus vengti besaikio alkoholio vartojimo.

„Dėmesio skaitytojai! Istoriją apie „atsibudusį morge“ pasakojo policija, taip norėdama perspėti apie besaikį alkoholio vartojimą švenčių metu“, – 2015 m. gruodžio 31 d. socialinio tinklo paskyroje rašė „Khasankiye Vesti“.

Tačiau melaginga informacija lekia it ugnis šienu, o bandymai paneigti neretai lieka nepastebėti. Dėl to naujiena apie iš morgo į vakarėlį patraukusį rusą pasaulio žiniasklaidoje pasirodo kone kasmet. Neretai naujiena yra iškraipoma, pavyzdžiui, vietoj ruso „prisikelia“ lenkas.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“ programa, kuria siekiama stabdyti melagingų naujienų plitimą socialiniame tinkle.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius