-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 01 06

Rusija didina karinį aktyvumą šalia Lietuvos sienų, Baltijos regione reikalingas aktyvesnis JAV vaidmuo

Krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė ketvirtadienį Čikagoje (JAV) dalyvavo apskritojo stalo diskusijoje su Čikagos tarybos pasauliniams reikalams nariais, susitiko su Čikagos lietuvių bendruomene, pagerbė gen. P. Plechavičiaus kapą, lakūnų S. Dariaus ir S. Girėno atminimą.
Rasa Juknevičienė
Rasa Juknevičienė / Alfredo Pliadžio nuotr.

NATO – esminis Lietuvos saugumo garantas

Kalbėdamasi su Čikagos tarybos pasauliniams reikalams nariais ministrė  teigė, kad nepaisant esminių pokyčių NATO per pastaruosius 20 metų, Aljansas išlieka esminiu garantu Lietuvos saugumui.

„Lietuvai bus ypač svarbus NATO valstybių vadovų susitikimas, vyksiantis šių metų gegužę Čikagoje. Lietuva tikisi, kad joje bus priimti sprendimai dėl oro policijos tęstinumo, energetinio saugumo centro akreditacijos ir NATO priešraketinės gynybos sistemos“, – sakė ji.

R. Juknevičienė taip pat pažymėjo, kad dėl specifinės regioninio saugumo aplinkos ji tikisi dar aktyvesnio JAV ir NATO vaidmens Baltijos regione.

„Rusija nuolat didina karinį aktyvumą šalia Lietuvos sienų, vykdo karinę reformą, daugiau pratybų,  militarizuoja Kaliningrado sritį, – sakė krašto apsaugos ministrė. – Kaimynystėje turime vis labiau autokratinį, oligarchinį režimą.“

Ministrė pažymėjo, kad Čikagoje priimti sprendimai turi sustiprinti NATO pajėgumus užtikrinti aljanso šalių teritorijos gynybą. R.Juknevičienė taip pat pabrėžė, kad praktinis bendradarbiavimas tarp Šiaurės Baltijos  šalių yra svarbus būdas kartu siekti pajėgumų, taip taupant turimas lėšas.

„Saugus Šiaurės Baltijos regionas yra ir JAV interesas“, –  teigė krašto apsaugos ministrė.

Be to, ji kalbėjo apie energetinio saugumo problemas, NATO oro policijos misijos bei jos tęstinumo svarbą Baltijos šalims.

Susitiko su Čikagos lietuvių bendruomene

R. Juknevičienė taip pat susitiko su Čikagos lietuvių bendruomenės atstovais, aplankė generolo Povilo Plechavičiaus kapą Čikagos lietuvių kapinėse bei kartu su kongresmenu Danieliu Lipinski pagerbė lakūnų S. Dariaus ir S. Girėno atminimą prie jų skrydžiui per Atlantą atminti pastatyto paminklo Market parke. Kongresmenas D.Lipinski atstovauja Ilinojaus valstijos trečiajai apygardai, į kurią įeina ir seniausia lietuvių emigrantų Marquette Park bendruomenė, bei yra pagrindinis Amerikos lenkų atstovas JAV kongrese.

Vėliau ministrė vyko į Čikagos Jaunimo centrą, kur dalyvavo Lietuvos Šaulių Sąjungos Išeivijoje surengtoje žuvusiųjų už Lietuvos laisvę 1991 m. sausio 13 d. pagerbimo ceremonijoje. R.Juknevičienė apžiūrėjo koplyčią, kurioje iki šiol laikomos mišios, vyksta pamaldos, bendravo su Šaulių Sąjungos atstovais.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius