Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
02 13 /16:03

Rusija paskelbė kultūros ministro S.Kairio ir dar kelių dešimčių Lietuvos politikų paiešką: kas sąraše?

Lietuvos kultūros ministrą Simoną Kairį Rusijos vidaus reikalų ministerija įtraukė į ieškomų asmenų sąrašą dėl paminklų sovietų kariams naikinimo. Taip pat į šį sąrašą įtraukta ir Estijos premjerė Kaja Kallas. Vietos sąraše nusipelnė ir dabartinis bei buvęs Klaipėdos merai bei buvęs Vilniaus meras.
Simonas Kairys
Simonas Kairys / BNS nuotr.

„Kairys Simonas. Ieškomas pagal Rusijos Federacijos baudžiamojo kodekso straipsnį“, – teigiama ministerijos paieškos duomenų bazėje. Kartu joje nenurodoma, pagal kokį straipsnį vykdoma paieška.

Teisėsaugos institucijose Rusijos valstybinė naujienų agentūra TASS esą sužinojo, kad S.Kairiui iškelta ir tiriama byla dėl paminklų sovietų kariams sunaikinimo ir sugadinimo. „Jis ieškomas pagal šią bylą“, – sakė agentūros pašnekovas.

Rusijos nepriklausoma naujienų svetainė „Mediazona“ pranešė, kad Rusija paskelbė ne tik S.Kairio, bet ir Klaipėdos mero Arvydo Vaitkaus bei dar kelių dešimčių Lietuvos politikų paiešką.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Dviračių tako atidarymas
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Dviračių tako atidarymas

„Mediazona“ apie tai skelbia iš Rusijos vidaus reikalų ministerijos parsisiuntusi viešai prieinamą informaciją apie ieškomus asmenis – beveik 100 tūkstančių kortelių.

Portalo duomenimis, iš viso ieškomi 25 Lietuvos pareigūnai, įskaitant S.Kairį, A.Vaitkų, savivaldybių tarybų narius, du istorikus, pasisakiusius už sovietinių paminklų nugriovimą Lietuvoje.

Sąrašas ilgas

Ieškomų politikų sąrašas – netrumpas: jame Vilniaus ir Klaipėdos esami ir buvę vadovai, tarybų nariai. Taip pat – teisėjai, prokuroras. Ir tai tik viena iš skilčių tarp ieškomųjų Rusijos teisėsaugos, įvardinta kaip Vakarų politikai ir valdininkai.

Tiesa, duomenys apie šių žmonių pareigas nėra tikslūs. Bent dalis jų, nors ieškomi kaip dabar dirbantys tarybose, jau kuris laikas tarybų nariais nėra.

Tad Rusijos Vidaus reikalų ministerijos sąraše tarp ieškomų yra įrašyti šie dabartiniai ir buvę Klaipėdos tarybos nariai: Arūnas Andziulis, Arūnas Barbšys, Saulius Budinas, Alina Velykienė, Vytautas Grubliauskas (buvęs meras), Aidas Kaveckis, Edmundas Kvederis, Andrius Petraitis, Artūras Razbadauskas, vicemerė Vaida Raugelė, Arvydas Cesiulis, Kazys Bagdonas, Rimantas Didžiokas, Vidmantas Plečkaitis, Lina Skrupskelienė, Alvydas Šimkus, Laima Juknienė.

Vilniaus tarybos nariai irgi dabartiniai bei buvę – Violeta Podolskaitė, Mantas Stulgaitis, Kamilė Šeraitė (apie jos paiešką 15min jau rašė), Vytautas Kašėta bei Žilvinas Šilgalis. Šiame sąraše atsidūrė ir buvęs meras Remigijus Šimašius.

Taip pat – Mažosios Lietuvos muziejaus vadovas Jonas Genys, Klaipėdos kultūros paveldo inspektorius Laisvūnas Kavaliauskas, Klaipėdos universiteto istorikai Silva Pocytė ir Vasilijus Safronovas.

Tame pačiame sąraše galima rasti ir Vilniaus apygardos teisėjus Ainorą Korneliją Macevičienę, Virginiją Pakalnytę-Tamošiūnaitę, Artūrą Šumską, buvusį prokurorą, dabar advokatą Simoną Slapšinską.

G.Landsbergis: „Tai tam tikras apdovanojimas“

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis teigė informaciją, jog Lietuvos politikai gali būti paskelbti ieškomais Rusijos, sužinojo būdamas Užsienio reikalų komitete, ir ją dar reikia patikrinti.

„Tai visiškai nauja informacija. Jeigu turime tokių galimybių, reikia patikrinti jos tikrumą, kaip suprantu tai yra iš nutekintos duomenų bazės, tai nėra oficiali informacija“, – žurnalistams antradienį Seime sakė G.Landsbergis.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Gabrielius Landsbergis
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Gabrielius Landsbergis

„Politinis vertinimas – tai, aišku, yra tam tikras apdovanojimas žmonėms, kurie remia Ukrainą ir palaiko gėrio kovą prieš blogį“, – pridūrė jis.

Anot ministro, jei ši informacija pasitvirtins, tai rodo Rusijos veikimo būdus.

„Asmuo, net ir turintis imunitetą, kaip Estijos premjerė, gali turėti iššūkių su teisėsauga trečiojoje valstybėje, kuri nuspręstų vykdyti Rusijos arešto orderį, net tam žmogui apie tai nežinant. Kiek aš suprantu, niekas iš tų žmonių, esančių sąraše, tikrame ar menamame, nebuvo apie tai informuoti“, – kalbėjo G.Landsbergis.

„Tai reikia priimti rimtai ir įvertinti keliones taip pat“, – pridūrė jis.

Paskelbta ir Estijos, Latvijos, Lenkijos, Ukrainos politikų paieška

Estijos premjerė K.Kallas taip pat paskelbta ieškoma Rusijoje, skelbiama Rusijos vidaus reikalų ministerijos ieškomų asmenų duomenų bazėje, praneša kita Rusijos valstybinė naujienų agentūra „Interfax“.

Remiantis pateiktais kortelės duomenimis, K.Kallas yra ieškoma pagal vieną iš Rusijos baudžiamojo kodekso straipsnių. Ministerija nepateikė jokios kitos informacijos.

Pagal šį baudžiamosios teisės straipsnį taip pat ieškomas Estijos valstybės sekretorius Taimaras Peterkopas.

Nenurodoma, pagal kokį straipsnį. Preliminari priežastis – sovietinių paminklų griovimas.

Pasak „Mediazona“, Rusija taip pat paskelbė Latvijos žemės ūkio ministro Armando Krauzės, finansų ministro Arvilo Aseradeno ir teisingumo ministrės Inesės Libinos-Egnerės, 59 Latvijos parlamentarų, 15 Rygos tarybos narių ir kitų pareigūnų paiešką.

Rusija taip pat į sąrašą įtraukė – tikėtina, kad dėl paminklų griovimo, – Lenkijos pareigūnų, įskaitant valstybės turto ministro pavaduotoją Karolį Rabendą. Kalbant apie Ukrainą, paskelbta Lucko ir Rivnės merų bei miestų tarybų narių paieška.

Kremlius: šie žmonės imasi priešiškų veiksmų

Kremlius antradienį paskelbė, kad Estijos ministrę pirmininkę Kają Kallas (Kają Kalas) ir kai kuriuos kitus Baltijos šalių pareigūnus į ieškomų asmenų sąrašą įtraukė dėl Maskvai priešiškų veiksmų.

„Tai žmonės, kurie imasi priešiškų veiksmų prieš istorinę atmintį ir mūsų šalį“, – reporteriams sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius