-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 09 28

Rusijai paskelbus mobilizaciją, VRM atsako į DUK: kada prieglobstis gali būti suteiktas?

Rusijai paskelbus mobilizaciją, Vidaus reikalų ministerija (VRM) atsako į dažniausiai užduodamus klausimus dėl šios šalies piliečių neįleidimo.
Mobilizacija Rusijoje
Mobilizacija Rusijoje / „Scanpix“/AP nuotr.

1. Ar Rusijos piliečiai gali gauti prieglobstį Lietuvoje, jei nenori vykti į karą Ukrainoje?

Remiantis vien tuo, kad asmuo nenori vykti į karą, prieglobsčio gauti negalima. Šiuo atveju sprendimas dėl prieglobsčio turėtų būti grindžiamas, pavyzdžiui, persekiojimo grėsme, susijusia su atsisakymu atlikti karinę tarnybą, arba baime įvykdyti karo nusikaltimus. Grėsmei įrodyti nepakaks tik parodyti gautą šaukimą į karo tarnybą.

2. Kokiu pagrindu Rusijos piliečiui gali būti suteiktas prieglobstis Lietuvoje?

Vien tik verbavimas ar šaukimas į karą ir prieštaravimas sąžinei nėra tiesioginė priežastis gauti prieglobstį. Prieglobstis gali būti suteiktas remiantis teisės aktais.

Prieglobsčio Lietuvos Respublikoje suteikimo tvarkos apraše nustatyta, kad asmuo gali gauti prieglobstį, jeigu bus nustatyta, jog jis pagrįstai bijo būti persekiojamas dėl atsisakymo atlikti konflikto metu karo tarnybą, kurią atliekant reikėtų daryti nusikaltimus taikai, žmoniškumui ar karo nusikaltimus. Priimant sprendimą, tikrinamos visos aplinkybės, kiekvienas atvejis nagrinėjamas individualiai, bendradarbiaujant atsakingoms institucijoms pagal patvirtintas metodines rekomendacijas.

Be to, prieglobstis Lietuvoje būtų suteikiamas tik tuo atveju, jeigu asmuo nekelia rimtos grėsmės Lietuvos valstybės saugumui.

3. Kaip nuspręsti, ar Rusijos piliečiai gali gauti prieglobstį Lietuvoje?

Kai asmuo kreipiasi dėl prieglobsčio, Migracijos departamentas kiekvieną prašymą nagrinėja ir sprendimą priima individualiai. Vien dėl fakto, kad asmuo buvo pašauktas į karinę tarnybą, prieglobstis nesuteikiamas, tačiau, žinoma, šie asmenys gali turėti ir pagrįstų priežasčių.

4. Kokį poveikį prieglobsčio prašymams turės Lietuvos sprendimas apriboti Rusijos turistinių vizų išdavimą?

Gali būti, kad Rusijos piliečiai negalės pateikti prieglobsčio prašymo Lietuvoje dėl šiuo metu Rusijos numatomų įvesti ribojimų išvykti karinės tarnybos amžiaus vyrams.

Lietuva vizas Rusijos piliečiams nuo šių metų kovo 10 d. išduoda tik ypatingais humanitariniais atvejais.

5. Ar pateikta daug prašymų suteikti prieglobstį?

Nuo mobilizacijos Rusijoje paskelbimo, Migracijos departamentas sulaukė 3 Rusijos piliečių prašymų suteikti prieglobstį, tačiau šie prašymai nesusiję su mobilizacija ir buvo pateikti asmenų, turinčių teisę būti Lietuvoje.

Nuo šių metų pradžios prieglobsčio prašymą Lietuvoje pateikė 125 Rusijos piliečiai. 2021 m. Lietuvoje sulaukta 132 Rusijos piliečių prieglobsčio prašymų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius