Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2015 05 02

Rusijos ambasada susirūpino sovietinių karių kapinėmis Biržuose

Rusijos ambasada susirūpino sovietinių karių kapinėmis Biržuose ir domisi, ar savivaldybė bendradarbiauja su Karo paveldo institutu, kuris siekia ten atlikti tvarkymo darbus. Tuo metu Biržų rajono savivaldybė skelbia, kad nori, jog atliekant tvarkymo darbus būtų nuimti sovietų karius šlovinantys užrašai nuo kapinių paminklų.
Tarybinių karių kapinės Biržuose
Tarybinių karių kapinės Biržuose / birzumuziejus.lt nuotr.

Savivaldybė skelbia, kad Karo paveldo institutas siekia atlikti tvarkymo darbus kapinėse, tačiau savivaldybė prašo, jog atliekant rekonstrukcijos darbus, būtų pakeisti istorinės tiesos neatitinkantys užrašai.

Dėl Karo paveldo instituto planuojamų darbų į savivaldybę kreipėsi ir Rusijos ambasada Lietuvoje. Šios konsulinio skyriaus vadovas Aleksandras Mamajevas susitiko su Biržų meru Valdemaru Valkiūnu ir teiravosi, ar institutui pavyko užmegzti ryšius su savivaldybe.

Karo paveldo institutas siekia atlikti tvarkymo darbus kapinėse, tačiau savivaldybė prašo, jog atliekant rekonstrukcijos darbus, būtų pakeisti istorinės tiesos neatitinkantys užrašai.

V.Valkiūnas ambasados atstovui teigė, kad raštą dėl norimų atlikti darbų gavo, tačiau kapines planuojama pradėti tvarkyti tik gavus Kultūros paveldo departamento vertinimo išvadas.

Karo paveldo institutas kovo 18 dieną savivaldybei atsiuntė raštą, kuriame nurodoma, jog numato nuvalyti ir nuplauti pagrindinį paminklą bei užtaisyti siūles, nuvalyti granitines plokštes ir jų pamatus, užtaisyti ir gruntuoti įtrūkimus, paryškinti korozijos paveiktus užrašus, išlyginti įkritusią takų dangą bei atlikti kitus darbus.

Raudona penkiakampe žvaigžde papuoštas paminklas žuvusiems sovietų kariams Biržų centre esančiose kapinėse pastatytas tuoj pat po Antrojo pasaulinio karo. Jis atsirado toje vietoje, kur sovietai susprogdino lietuvišką paminklą 1918-1920 metų savanoriams.

Sovietinis paminklas su užrašais lietuvių ir rusų kalbomis skelbia: „Žuvusiems tarybiniams kariams – amžinas atminimas“, „Kritusiems kariams – Biržų išvaduotojams“. Paminklas 1973 metais buvo įtrauktas į Kultūros vertybių registrą.

Tai ne pirmas kartas, kai Biržų savivaldybė siekia panaikinti sovietų karius šlovinančius užrašus. Pernai savivaldybė skelbė konkursą restauruoti paminklus ir panaikinti užrašus, tačiau tai daryti norinčiųjų neatsirado, tad konkursas neįvyko. Paveldosaugininkai pernai taip pat neleido pakeisti užrašų, nes teigė, kad savivaldybė nesiėmė reikiamų procedūrų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius