-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 06 17

Rusijos atstovas JT apkaltino Lietuvą sutrukdžius pasmerkti riaušes prie Rusijos ambasados Kijeve, tačiau tai – melas

Rusijos žiniasklaida, cituodama Rusijos nuolatinį atstovą Jungtinėse Tautose (JT) Vitalijų Čurkiną, paskelbė, neva Lietuvos delegacija JT Saugumo Taryboje užblokavo rezoliuciją, kuria Rusija siūlė pasmerkti šeštadienį įvykusias riaušes Kijeve prie Rusijos ambasados. Tačiau Lietuvos pusė teigia, jog tai – netiesa.
Rusijos nuolatinis atstovas Jungtinėse Tautose Vitalijus Čurkinas
Rusijos nuolatinis atstovas Jungtinėse Tautose Vitalijus Čurkinas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Rusija sušaukė konsultacijas dėl padėties Rytų Ukrainoje.

Po konsultacijų Rusijos ambasadorius pasisakyme žiniasklaidai pareiškė, kad Lietuva užblokavo JT Saugumo Tarybos pareiškimo, smerkiančio atakas prieš Rusijos ambasadą Kijeve, priėmimą. Perklaustas, ar Lietuva buvo vienintelė šalis blokavusi pareiškimo priėmimą, patvirtino, kad taip.

Tai netiesa. Lietuva pareiškimui neprieštaravo – siūlė pridėti kalbą dėl lėktuvo numušimo, šį siūlymą parėmė ir Didžioji Britanija, JAV, Liuksemburgas, Prancūzija, Australija.

Tačiau iš tiesų Lietuva pareiškimui neprieštaravo – siūlė pridėti kalbą dėl lėktuvo numušimo, šį siūlymą parėmė ir Didžioji Britanija, JAV, Liuksemburgas, Prancūzija, Australija.

Po kruviniausios pastarųjų mėnesių dienos Ukrainoje, kai Luhanske teroristai numušė lėktuvą su 49 kariškiais, ukrainiečiai rinkosi prie Rusijos Federacijos ambasados Kijeve. Protestuodami prieš rusų agresiją Ukrainoje keli šimtai žmonių ambasados pastatą apmėtė kiaušiniais, jos ženklą aprašinėjo raidėmis, reiškiančiomis „Putinai, eik n*****“, o šalia stovėjusius ambasados darbuotojų automobilius apvertė.

V.Čurkinas nukreipė strėles į Lietuvą

Antradienį Rusijos naujienų agentūra „ITAR-TASS“ paskelbė, kad nuolatinis Rusijos atstovas JT V. Čurkinas yra nustebęs, kad JT generalinis sekretorius Ban Ki-moonas nepasmerkė Rusijos ambasados Kijeve užpuolimo.

Diplomato teigimu, Rusija padarė viską, ką galėjo, kad dokumento projekto tekstas „būtų subalansuotas ir sulauktų Saugumo Tarybos narių paramos“.

„Tikiuosi, kad taip nutiko dėl to, kad jis yra išvykęs. Tačiau kaskart, kai nutinka kažkas panašaus, generalinis sekretorius turi stoti tarptautinės teisės pusėn. Taip buvo praeityje“, – sakė jis.

„Projekto tekstas buvo užblokuotas Lietuvos delegacijos. Akivaizdu, kad Lietuvos delegacija elgėsi ne pagal geriausias Saugumo Tarybos tradicijas“, – pabrėžė V.Čurkinas.

Jo teigimu, Rusija atsižvelgė į kitų JTO Saugumo Tarybos narių prašymus ir į rezoliuciją įrašė nuostatą dėl Ukrainos suvereniteto ir teritorinio neliečiamumo.

Diplomato teigimu, Rusija padarė viską, ką galėjo, kad dokumento projekto tekstas „būtų subalansuotas ir sulauktų Saugumo Tarybos narių paramos“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius