Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 04 28 /12:59

Rusijos URM: iš šalies išsiunčiami 2 Lietuvos, 3 slovakų, po 1 estų ir latvių diplomatą

Rusijos užsienio reikalų ministerija trečiadienį pranešė, kad, remiantis abipusiškumo principu, iš šalies išsiunčiami du Lietuvos ir po vieną Estijos bei Latvijos diplomatą.
Maskva
Maskva / „Sputnik“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Diplomatai Rusija

Jie turės palikti šalį per septynias dienas.

Lietuvos ambasadorius Eitvydas Bajarūnas, Latvijos ambasadorius Maris Riekstinis ir Estijos laikinasis reikalų patikėtinis Piretas Reintammas Benno anksčiau trečiadienį buvo iškviesti į Rusijos užsienio reikalų ministeriją.

„Remdamiesi abipusiškumo principu, pareikalavome, kad du Lietuvos ambasados ​​darbuotojai, taip pat po vieną Latvijos ir Estijos ambasadų darbuotoją per septynias dienas paliktų Rusijos Federacijos teritoriją“, – sakoma Rusijos užsienio reikalų ministerijos tinklalapyje paskelbtame pranešime.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos užsienio reikalų ministerijos pastatas Maskvoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos užsienio reikalų ministerijos pastatas Maskvoje

„Diplomatinių atstovybių vadovams pareikštas griežtas protestas dėl provokuojančių, nepateisinamų veiksmų išsiųsti Rusijos ambasadų darbuotojus šiose Baltijos valstybėse“, – priduriama jame.

„Nurodyta, kad Vilnius, Ryga ir Talinas toliau laikosi atvirai priešiško kurso mūsų šalies atžvilgiu, šiuo atveju prisidengdami pseudosolidarumu su nenuosekliais Čekijos veiksmais Rusijos atžvilgiu“, – teigiama Rusijos URM pranešime.

Išeidamas iš Rusijos URM pastato Latvijos ambasadorius M.Riekstinis žurnalistams sakė, kad pokalbis ministerijoje buvo „profesionalus“.

„Mes išklausėme savo kolegas rusus, išsakėme savo pastabas ir dabar informuosime savo sostines“, – nurodė diplomatas.

Tą pačią dieną į ministeriją buvo iškviestas ir Slovakijos ambasadorius.

Atskirame pranešime Rusijos URM pareiškė, kad iš šalies išsiunčiami trys Slovakijos ambasados darbuotojai.

URM: Lietuvos ambasadorius Rusijoje oficialiai informuotas apie darbuotojų išsiuntimą

„Ambasadorius buvo informuotas, jog šis Rusijos Federacijos žingsnis yra atsakas į oficialiojo Vilniaus veiksmus, kai praėjusį penktadienį du Rusijos ambasados Vilniuje darbuotojai buvo paskelbti nepageidaujamais asmenimis Lietuvoje dėl jų veiklos nesuderinamos su diplomato statusu, nurodant jiems išvykti iš Lietuvos per 7 dienas“, – rašoma ministerijos pranešime.

URM atkreipia dėmesį, kad iš Rusijos išsiunčiami Lietuvos ambasados darbuotojai niekuomet neužsiėmė su diplomato pareigomis nesuderinama veikla.

„Ministerija taip pat reiškia viltį, kad Rusija pakeis savo agresyvios užsienio politikos kursą, nustos kaltinti kitas valstybes situacijos eskalavimu ir pagaliau išgirs signalus, siunčiamus Vakarų valstybių bendruomenės“, – nurodoma pranešime.

Ministerija taip pat reiškia viltį, kad Rusija pakeis savo agresyvios užsienio politikos kursą.

Anksčiau šį mėnesį Čekijos vyriausybė apkaltino Rusijos karinės žvalgybos agentūrą GRU 2014 metais surengus sprogdinimą ginklų sandėlyje šalies rytuose ir paskelbė išvaranti 18 rusų diplomatų, kuriuos pavadino šnipais.

Šie veiksmai išprovokavo piktą diplomatinį ginčą su Maskva.

Praėjusią savaitę Čekijos vidaus reikalų ministras Janas Hamačekas paprašė šalies partnerių Europos Sąjungoje ir NATO iš solidarumo su Praha išsiųsti Rusijos diplomatų.

Netrukus Čekijos kaimynė Slovakija, taip pat Lietuva, Latvija ir Estija paskelbė, jog drauge išsiųs iš viso septynis rusų diplomatus.

Pirmadienį jų pavyzdžiu pasekė Rumunija, paliepusi išvykti vienam rusų diplomatui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius