-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 11 21 /12:35

Rusijos komunistų partija siūlo nutraukti diplomatinius santykius su Lietuva

Rusijos užsienio reikalų ministerijos (URM) atstovas išreiškė pyktį dėl Lietuvos prezidentės Dalios Grybauskaitės pasisakymų apie Rusijos vykdomą agresiją Ukrainoje: jis sakė, kad prezidentės retorika pranoksta labiausiai ekstremistinius Kijevo pareiškimus. Maža to, penktadienį Rusijos Valstybės dūmos komunistų partijos frakcijos atstovai pasiūlė dėl D.Grybauskaitės pareiškimo nutraukti santykius su Lietuva.
Dalia Grybauskaitė NATO pratybose „Geležinis kardas 2014“
Dalia Grybauskaitė NATO pratybose „Geležinis kardas 2014“ / Alfredo Pliadžio nuotr.

12.35 val. M.Laurinavičius: į Rusijos pareiškimus geriausia nereaguoti

Į Rusijos politikų pareiškimus dėl diplomatinių santykių nutraukimo geriausia nereaguoti, sako politikos apžvalgininkas Marius Laurinavičius.

„Į tai, kas vyksta dabar iš Rusijos pusės, geriausia nereaguoti. Kaip ir pasakė ministras L.Linkevičius, kad neturiu, ko komentuoti. Tai yra geriausia reakcija tiek iš oficialių asmenų, tiek iš visuomenės pusės. Tai yra per daug sureikšminama. Jei kalbame apie pasiūlymą nutraukti diplomatinius santykius ir įvesti kokias nors sankcijas, pirmiausia reikia pažiūrėti, kas tai pasiūlė – tai yra visiškai neįtakingas Komunistų partijos veikėjas“, – komentuodamas Rusijos parlamento Komunistų partijos frakcijos siūlymą nutraukti diplomatinius santykius su Lietuva penktadienį BNS sakė M.Laurinavičius.

Kaip ir pasakė ministras L.Linkevičius, kad neturiu, ko komentuoti. Tai yra geriausia reakcija tiek iš oficialių asmenų, tiek iš visuomenės pusės

Pasak jo, oficialių struktūrų pareiškimus reikia vertinti rimčiau, tačiau atkreipė dėmesį, kad Lietuvos prezidentei D.Grybauskaitei pasiūlęs malšinti „komjaunuolišką įkarštį“ Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovas bandė „įkąsti“, tačiau iš esmės ministerija agresyviais pareiškimais, kaip dėl diplomatinių santykių nutraukimo, nesisvaido.

„Oficialių struktūrų pareiškimus reikia rimčiau vertinti, bet čia esminis skirtumas – Rusijos URM iš esmės jokių agresyvių pareiškimų kaip nutraukti santykius, įvesti sankcijas, kad Rusija „nepaliks to be dėmesio“ – nieko tokio tame pareiškime nėra. Tai informacinio karo prieš Lietuvą dalis. Tai esminis skirtumas nuo to, ką parlamente pareiškė tas veikėjas“, – sakė apžvalgininkas.

„Tai, ką jie pasakė, dėmesio sutelkimas į neva komjaunuolišką D.Grybauskaitės praeitį, yra jų informacinio karo dalis, kuri vykdoma ju seniai. Prisiminkime, kaip praėjusiais metais Rusija bandė išnaudoti neva tikrą ar tariamą istoriją dėl D.Grybauskaitės partinės mokyklos ar tariamų ryšių su KGB. Tai yra senas žaidimas. Kadangi jiems skauda, ką pasakė D.Grybauskaitė, jie bando smogti ten, kur, jų manymu, turėtų skaudėti D.Grybauskaitei. Ar ten labai skauda, ar mums labai svarbu, kad mūsų prezidentei jie priminė kažkokią komjaunuolišką praeitį – aš nemanau, kad į tai reikia kreipti didelį dėmesį“, – kalbėjo M.Laurinavičius.

11:04 val. Rusijos komunistų partija siūlo nutraukti diplomatinius santykius su Lietuva

Rusijos Komunistų partijos atstovai Rusijos Valstybės Dūmoje pasiūlė priimti sprendimą apie sankcijas ir galimą diplomatinių santykių su Lietuva nutraukimą po to kai D.Grybauskaitė pavadino Rusiją teroristine valstybe, rašo naujienų svetainė gazeta.ru.

„Dėl nepriimtino vakarykščio Lietuvos prezidentės pareiškimo siūlau tarptautinių santykių komitetui paruošti pareiškimą, o galbūt, ir nutarimą dėl būtinybės įvesti sankcijas prieš Lietuvą ir galbūt net nutraukti diplomatinius santykius“, – per Dūmos posėdį sakė deputatas iš Rusijos komunistų partijos frakcijos Nikolajus Kolomejcevas.

Rusijos URM liepa D.Grybauskaitei maldyti „komjaunuolišką įkarštį“

„Būtų gerai, jei Lietuvos prezidentė pašvelnintų savo „komjaunuolišką įkarštį“, nekompleksuotų dėl savo „sovietų praeities“, kuri, matyt, priverčia ją būti „šventesne už Romos popiežių“, – ketvirtadienį pareiškė oficialus Rusijos URM atstovas Aleksandras Lukaševičius.

Anot jo, D.Grybauskaitės kalbos pranoksta labiausiai ekstremistinius pareiškimus, skambėjusius iš Kijevo nacionalradikalų lūpų.

„Viskas, ką ji kalba, ne padeda, o atvirkščiai, tik apsunkina sprendimų paiešką sureguliuoti Ukrainos krizę. Daugelio šalių sveikai mąstantys politikai, kurie nesistengia patikti marginalams, o iš tiesų yra sunerimę dėl situacijos Ukrainoje, padėtimi Europoje ir pasaulyje, vadovaujasi kitokiu, atsakingu požiūriu“, – teigiama pareiškime, kuris skelbiamas Rusijos URM interneto svetainėje.

Jame teigiama, kad politikos išmintį rodo ne siekis provokuoti konfliktus ir įžeidinėti kaimynus, o mokėjimas rasti konstruktyvius sprendimus, atsižvelgiant į realią situaciją Ukrainoje.

Taip Rusijos URM reagavo į ketvirtadienio D.Grybauskaitės interviu LRT radijui. Jame Lietuvos vadovė pareiškė, kad nesustabdžius Rusijos Ukrainoje, agresija gali išplisti Europoje, Rusiją ji pavadino teroristine valstybe.

Ukraina šiandien kovoja už visos Europos taiką, už visus mus. Jeigu teroristinė valstybė, kuri vykdo atvirą agresiją prieš savo kaimynę, nebus sustabdyta, ta agresija gali išplisti Europoje ir toliau

„Ukraina šiandien kovoja už visos Europos taiką, už visus mus. Jeigu teroristinė valstybė, kuri vykdo atvirą agresiją prieš savo kaimynę, nebus sustabdyta, ta agresija gali išplisti Europoje ir toliau“, – sakė prezidentė.

Anot jos, Ukrainai būtinas visapusiškas palaikymas. Lietuvos vadovė taip pat pabrėžė, kad Ukrainai tenka kovoti ne tik su kariniu puolimu, bet ir su ekonomine, informacine agresija, korupciniu papirkinėjimu prieš Ukrainą.

„Lietuva, kaip ir kitos Europos valstybės, supranta, kad už taiką reikia kovoti, taiką reikia ginti, nepriklausomybė ir suverenitetas yra neliečiamas, kiekviena tauta turi tokią teisę turėti savo valstybę ir niekas jai negali diktuoti – ar mažai, ar didelei valstybei – niekas negali diktuoti, kaip jinai turi gyventi. Tai šitą turime visi aiškiai pasakyti dabartiniam Kremliui, dabartinės Rusijos vadovybei, kad tokie veiksmai nebus toleruojami niekada“, – kalbėjo prezidentė.

Ukrainos valdžia ir NATO teigia, kad Rusija ir ginklais, ir kariais remia separatistus Donecko ir Luhansko srityse. Tuo metu Rusija tokius kaltinimus oficialiai neigia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius