Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 11 08

Rusijos URM supeikė Lietuvą dėl Kaune už trėmimus nuteisto buvusio sovietų saugumo pareigūno

Rusijos Užsienio reikalų ministerija sukritikavo Lietuvą dėl trečiadienį Kaune priimto teismo sprendimu, kuriuo kaltu dėl civilių gyventojų trėmimo pokariu buvo pripažintas ir laisvės apribojimu nuteistas Rusijos pilietis Michailas Tabakajevas.
Rusija
Rusija / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Rusijos diplomatinės žinybos oficialus atstovas Aleksandras Lukaševičius ketvirtadienį atsakydamas į žiniasklaidos klausimą šį sprendimą pavadino gėdingu.

„Akivaizdu, kad paminėtas verdiktas yra išskirtinai politiškai motyvuotas ir remiasi ne istorinėmis-teisinėmis realijomis, o su oficialiojo Vilniaus brukama sovietinės okupacijos koncepcija“, – teigė A.Lukaševičius.

Pasak jo, Rusija M.Tabakajevui ir kitiems „dėl politinių motyvų persekiojamiems buvusios TSRS teisėsaugos organų veteranams“ ir toliau teiks moralinę bei materialinę pagalbą.

„Sąskaitų suvedinėjimas su praeitimi gėdingo teismo prieš seną ir sunkiai sergantį žmogų būdu atrodo ypatingai šventvagiškai tame fone, kad, kaip ne kartą pažymėjo Simono Wiesenthalio centras, nė vienas lietuvių kolaborantas taip negavo pelnytos bausmės už holokausto periodu padarytus nusikaltimus“, – teigė A.Lukaševičius.

Kauno apygardos teismas trečiadienį dėl civilinių asmenų trėmimo kaltu pripažino Vilniuje gyvenantį 86 metų M.Tabakajevą.

Ligotam 86 metų buvusiam sovietų saugumo pareigūnui teismas skyrė laisvės apribojimą dvejiem metams, įpareigojant jį nuo 23 val. iki 5 val. būti namuose Vilniuje, išskyrus atvejus, susijusius su liga, ir be bausmę vykdančios institucijos žinios dvejus metus nekeisti gyvenamosios vietos.

Bylos duomenimis, M.Tabakajevas, pokaryje būdamas sovietų okupacinės valdžios represinės struktūros – Lietuvos SSR Valstybės saugumo ministerijos (MGB) Šakių apskrities skyriaus Gelgaudiškio valsčiaus skyriaus operatyviniu, vėliau vyresniuoju operatyviniu įgaliotiniu, dalyvavo tremiant aštuonias šeimas. Tarp tremiamų į Sibirą buvo dvejų ir penkerių metų amžiaus vaikai. Jiems pavyko išlikti gyviems.

Kauno teismo nuosprendis nėra galutinis – per 20 dienų nuo jo paskelbimo, o nuteistajam M.Tabakajevui nuo išversto į rusų kalbą nuosprendžio nuorašo įteikimo dienos, dar gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius