-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2015 09 15

Rusijos žurnalistė Galina Sapožnikova paskelbta nepageidaujama Lietuvoje

Portalo „Komsomolskaja pravda“ žurnalistė Galina Sapožnikova Lietuvoje paskelbta nepageidaujamu asmeniu. Kaip patvirtino BNS šaltiniai Vidaus reikalų ministerijoje, Rusijos pilietė G.Sapožnikova nepageidaujama Lietuvoje paskelbta rugpjūčio mėnesį.
Pasienio ruože
Pasienio ruože / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Pati G.Sapožnikova BNS pasakojo apie tai sužinojusi rugpjūčio 26-ąją, kai lėktuvu atskrido iš Talino į Vilnių.

Jos teigimu, pareigūnai pačiame Vilniaus oro uoste jos nesulaikė, tačiau pasivijo už „maždaug 60 kilometrų nuo Vilniaus“, vykstant į interviu Ignalinoje.

„Mane pasivijo pasienio tarnybos pareigūnai, kurie atvėžė dokumentą, išduotą pą pačią dieną su oro uosto antspaudu.

Jame buvo parašyta, kad aš esu laikoma pavojingu Lietuvai asmeniu ir kad sprendimą tą patį rytą priėmė Migracijos departamentas“, – BNS antradienį sakė G.Sapožnikova.

Anot jos, dokumente nurodyta, jog draudimas atvykti į šalį jai pritaikytas penkeriems metams.

Moteris tikino su pasieniečiais sutarusi, jog iš Lietuvos išvyks tą pačią dieną ir vakariniu reisu išskrido iš Vilniaus į Taliną.

„Tai yra tik dėl to, kad rašiau apie 1991-ųjų metų įvykius ir uždaviau nepatogius klausimus, kurie nepatiko jūsų valdžiai“, – Lietuovos sprendimą įvertino G.Sapožnikova.

Moteris yra įsteigusi tarpautinį žiniasklaidos klubą „Format A-3“, kuris Baltijos šalyse skleidžia „Rusijos politines ir ideologines nuostatas“.

2014-ųjų Lietuvos Valstybės saugumo departamento ataskaitoje nurodoma, kad Taline ir Maskvoje gyvenanti moteris yra įsteigusi tarpautinį žiniasklaidos klubą „Format A-3“, kuris Baltijos šalyse skleidžia „Rusijos politines ir ideologines nuostatas“. Vien 2013-aisiais Lietuvoje buvo surengta 11 renginių, kuriuose pasisakė Rusijos informacinę politiką palaikantys politologai, ekonomistai, rašytojai ir kultūros atstovai.

Estijos žvalgyba G.Sapožnikovą taip pat yra paminėjusi 2009-ųjų ataskaitoje, kaip vieną spaudos klubo „Impresum“ įkūrėjų.

Estijos saugumo policijos duomenimis, klubas užsiėmė antiestiška propaganda, kvietė pašnekovus, kurie palaiko Kremliaus politiką ir nostalgines nuotaikas žlugusiai Sovietų sąjungai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius