-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2019 08 22

Rusų aljanso pirmininkė T.Lochankina apie I.Rozovos susitikimą su Rusijos diplomatu: aš irgi ten buvau

Politinės partijos Rusų aljanso pirmininkė Tamara Lochankina teigia, kad Valstybės saugumo departamento (VSD) informacija apie Irinos Rozovos tarimąsi su Rusijos diplomatais dėl partijos rinkimų agitacijos finansavimo yra fantazija. Ji 15min prisipažino pati dalyvavusi viename I.Rozovos ir Rusijos generalinio konsulo Klaipėdoje Vladimiro Malygino susitikimų ir tikrai neįtarinėjusi jo šnipinėjimu. „Net kai kalbuosi su savo kaimynu, aš žinau, ką jam galima pasakyti, o ko negalima“, – patikino ji.
Tamara Lochankina
Tamara Lochankina / Aurelijos Kripaitės nuotr.

Ketvirtadienį paaiškėjo, kokią informaciją VSD apie parlamentarę I.Rozovą pateikė parlamento pirmininkui Viktorui Pranckiečiui.

„VSD yra žinoma, kad su Rusijos Federacijos diplomatais buvo tartasi dėl finansinės paramos Rusų aljanso rinkiminei agitacijai, taip pat dėl užsakomųjų straipsnių finansavimo“, – rašoma BNS turimame dokumente, apie kurį plačiau skaitykite čia.

I.Rozova situacijos nekomentuoja, tačiau Rusų aljanso pirmininkė T.Lochankina 15min ketvirtadienį teigė, kad informacija apie tai, jog partija kada nors galėjo gaut kokių nors nelegalių pinigų – visiška netiesa.

Pradžioje ji komentarų šia tema duoti nenorėjo: „Dėl to, kad komisija dar nepradėjo darbo, neaišku, kaip viskas vyks. Nes įtariamųjų ratas toks didelis pasidarė. Todėl dabar aš tiesiog pasimetusi nuo to, kas vyksta.“

Tai aš jums pasakysiu – per devynerius metus, jeigu jai priekaištaujama dėl dviejų puodelių kavos, išgertos su Rusijos diplomatu, tai aš irgi ten buvau.

Išgirdusi, kad VSD turi informacijos apie tai, kad I.Rozova su Rusijos diplomatais galėjo tartis dėl partijos rinkimų agitacijos finansavimo, partijos lyderė nustebo: „Atleiskite, kas čia per tokios fantazijos? Mes turime visų rinkimų ataskaitas ir kartais mes net juokaujame, kad už tas kuklias, minimalias lėšas, kurias skiriame rinkiminei kampanijai, apskritai neįmanoma patekti į miesto tarybą arba Seimą, bet mums tai pavyksta. Nes mes dirbame. Ir žmonės apie mus įspūdį susidaro ne iš reklamos, o pagal darbus.“

Pašnekovė ragino patikrinti partijos rinkimų finansavimo ataskaitas ir įsitikinti, jog ten nurodomos sumos – juokingos.

„Iš aišku, iš kur ateina kiekvienas centas. Jei būtų buvę nors 10 eurų iš kokio nors asmens ar įmonės, susijusių su Rusija, tai būtų akivaizdu“, – pabrėžė ji.

2011 metų savivaldos rinkimuose partija kėlė kandidatus 4 savivaldybėse. Šiems rinkimams, VRK duomenimis, partija panaudojo 31,9 tūkst. tuometinių litų (9,2 tūkst. eurų). Iš jų 26 tūkst. Lt (7,5 tūkst. eurų) išleido politinei reklamai, kuri daugiausiai transliuota Klaipėdoje.

VRK duomenimis, partijai aukojo įmonės „Konsolė“, „Klaipėdos Smeltė“, „KLASCO ekspedicija“, „Avantika“, Jelizaveta Daugininkienė, Valerijus Lazarukas.

„Jau tokia fantazija, kad protas neišneša“

Į klausimą, ar VSD medžiaga yra neteisinga, ji pakartojo: „Jūs žinote, tai yra tokia fantazija, jau tokia fantazija, kad protas neišneša.“

T.Lochankina sakė, kad I.Rozovos sekimas ir stebėjimas, kur ji eina ir su kuo susitinka bei su kuo geria kavą, vyksta nuo 2011 metų.

Logotipas/Pollitinė partija „Rusų aljansas“
Logotipas/Pollitinė partija „Rusų aljansas“

„Tai aš jums pasakysiu – per devyneris metus, jeigu jai priekaištaujama dėl dviejų puodelių kavos, išgertos su Rusijos diplomatu, tai aš irgi ten buvau, – kalbėjo ji. – Aš irgi buvau tame susitikime miesto centre M.Mažvydo alėjoje (Klaipėdoje – aut.). Tokią vasaros dieną po skėtukais mes sėdėjome ir laikėme tai normaliu reiškiniu – svetingumu.

Mūsų miestas mažas, diplomatai dalyvauja ir kultūriniuose renginiuose, mūsų diasporos gyvenime, vyksta tam tikras bendradarbiavimas. Jei būtų aišku, kad mes susitikinėjame su rusų šnipais – kitas reikalas. Bet jeigu tai konsulas, kuris turi akreditaciją dirbti Lietuvoje, jeigu prezidentas jam įteikia dokumentą, kuris leidžia dirbti Lietuvoje, taip? Reiškia, kad jis – ne šnipas.“

Ji konsulo pavardės neįvardijo, tačiau VSD dokumente apie I.Rozovą, kurį paskelbė BNS, teigiama, kad I.Rozova palaikė ryšius su Rusijos generaliniu konsulu Klaipėdoje Vladimiru Malyginu.

2015 metų kovą VSD pranešė, kad V.Malyginas prieš metus buvo išsiųstas iš Lietuvos kaip Rusijos užsienio žvalgybos tarnybos (SVR) darbuotojas, siekęs gauti neviešą informaciją apie šalies politiką ir energetikos projektus. Plačiau apie tai skaitykite čia.

Klaipėdos r. sav. nuotr./Vladimiras Malyginas
Klaipėdos r. sav. nuotr./Vladimiras Malyginas

Pašnekovė, su 15min kalbėjusi tik rusų kalba, pridūrė, jog susitikime, kuriame buvo išgerti jos minėti puodeliai kavos, diplomatui buvo pasakojama, kuo gyvena rusų diaspora Lietuvoje, kuo užsiima partija.

„Kartais jie net neturi jokio įsivaizdavimo, kaip veikia miesto taryba. Net pačių struktūrų... Jie ten statė naują konsulatą, tai tiesiog paprasčiausiai nežinojo, pas ką kreiptis, kur kreiptis su tokiais klausimais. Taigi – patys paprasčiausi dalykai“, – kalbėjo ji.

Paklausta, ar susitikime buvo užsiminta apie pinigus, T.Lochankina sakė neįsivaizduojanti, kaip konsulatas galėtų tiesiog paimti pinigų ir duoti partijai.

„Kaip tai turėtų vykti? Be to, aš dar kartą sakau – mes visada tenkinamės labai kukliomis sumomis“, – patikino ji.

15min partijos vadovei priminė, kad diplomatas, su kuriais, VSD turimomis žiniomis, susitikinėjo I.Rozova, vėliau buvo išsiųstas iš šalies.

Trumpai tariant, mes vengėme, ne tai kad vengėme to bendravimo.

„Turėkite omenyje – gana trumpą laiką čia pabuvęs ponas Malyginas... Žmogus, nežinau, kokioje šalyje jis iki tol dirbo, taip? Bet pas jį buvo gana įdomi bendravimo forma, – pasakojo partijos vadovė. – Jam atrodė, kad iš jo pusės labai mandagu pakviesti priešpiečių – visada atsisakydavome. Nes tai nuskambėjo kažkaip juokingai, tas pakvietimas priešpiečių kažkur. Trumpai tariant mes vengėme, ne tai, kad vengėme to bendravimo. Bet tai buvo žmogus... Aš su didele pagarba prisimenu Basniną (dvejus metus Rusijos generalinio konsulo pareigas ėjęs Leonidas Basninas, Lietuvoje darbą baigęs 2007 metais – aut.). Tikra figūra.“

Ji pasakojo, kad L.Basniną su žmona buvo svetingumo vardan kvietusi susitikti, parodyti gerą baseiną ar gražią vietą.

„Bet tai nebuvo asmeniniai kažkokie ryšiai ir draugystė. Asmeniniai ryšiai – tai eiti kartu medžioti, į pirtį, krikštyti vaikus, vaikų vestuvės, pakvietimai švęsti Naujuosius“, – pabrėžė pašnekovė.

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Irina Rozova
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Irina Rozova

Asmeninių ryšių neturėjo, bet kontaktavo

Ji čia pat teigė, kad I.Rozova nenuslėpė savo ryšių su diplomatais, tiesiog klausimyne, kurį ji pildė tam, kad gautų leidimą dirbti su slapta informacija, klausimai apie ryšius buvo suformuluoti ne taip.

„Ar palaikote asmeninius ryšius su Rusijos diplomatais? Žinoma, ne“, – teigė ji ir pabrėžė tai žinanti iš pokalbių su I.Rozova.

„Kodėl dabar sako, kad ji nuslėpė? Todėl, kad klausimas skambėjo neteisingai. Jeigu klausimas būtų „ar pas jus buvo kontaktų“ kokių nors... Na atleiskite, mes gyvename tokiame mažame mieste, mes vaikštome į renginius – rusiškų mokyklų jubiliejai, Pergalės diena, Rusijos diena. Žinoma, kad mes kontaktavome. Ir kodėl pas žmogų negali būti to kontakto?“ – klausė ji.

T.Lochankina stebėjosi, kodėl nepasitikima I.Rozova, kuri yra Seimo narė.

„Nejau žmogus susitikęs nesvarbu su kuo – diplomatu, ar dar kuo nors, nepajaus, kad jo klausinėja papildomų dalykų? Kad iš jo kažko nori ir nesugebės atsitraukti nuo to pokalbio? Ir ateityje vengti tų susitikimų? Juk mes visi normalūs žmonės, kodėl taip nepasitikėti, kad žmogus gali dirbti su įstatymais, bet jis kaip pasakius – lyg neveiksnus, negali pats suprasti, apie ką jis kalba su žmogumi, ar nekalba jis kažko daugiau? Net kai kalbuosi su savo kaimynu, aš žinau, ką jam galima pasakyti, o ko negalima“, – tvirtino pašnekovė.

Rusų aljanso pirmininkė sakė taip pat atskirianti, ko jos kaimynas klausia šiaip sau, o ko – su tam tikru tikslu.

„Net ir buityje mes orientuojamės, o čia – tuo labiau. Todėl Irinai buvo užduotas neteisingas logikos prasme klausimas – asmeniniai ryšiai. Ji nuoširdžiai atsakė – asmeninių ryšių nėra“, – patikino partijos vadovė ir pridūrė, jog susitikimo centrinėje gatvėje negalima laikyti slaptu kontaktu.

Čia kažkoks buvo slaptas kontaktas? Kažkoks slaptas butas ten buvo? Patalpa? Kas tai buvo?

„Čia kažkoks buvo slaptas kontaktas? Kažkoks slaptas butas ten buvo? Patalpa? Kas tai buvo?“ – klausė ji.

T.Lochankina tikino, kad jai ši situacija rodo, kad peržengiamos žmogaus teisės.

„Seimo narys turi labiau suvaržytas teises nei kiti žmonės, – konstatavo ji. – Jeigu ji būtų susitikusi su Anglijos diplomatu, kuris taip pat galėjo paaiškėti, kad yra anglų šnipas, tai su anglų šnipu galima gerti kavą? O šnipas – ir Afrikoje šnipas.“

Buvusi tarybos narė neprisimena

Kaip rašo BNS, VSD informacijoje teigiama, kad 2011 metais I.Rozova kartu su bendražygiais iš Rusų aljanso aktyviai bandė įtraukti Rusijos diplomatus, kad būtų daroma įtaka formuojant politines koalicijas Vilniaus miesto savivaldybės taryboje.

2011 metais į Vilniaus miesto tarybą buvo išrinkti du Rusų aljanso atstovai. Jie kandidatavo su Lietuvos lenkų rinkimų akcijos ir Rusų aljanso koalicija „Valdemaro Tomaševskio blokas“. Tai Olga Gorškova ir Viktoras Balakinas.

Paklausta, kaip ji galėtų pakomentuoti tokią informaciją dėl galimai buvusių pokalbių su Rusijos diplomatais apie Vilniaus tarybos koaliciją, O.Gorškova sakė nieko nežinanti: „Aš gal nepastebėjau. Nesuprantu, apie ką čia eina kalba.“

O.Gorškova teigė neprisimenanti tokios situacijos, kad vyktų panašios diskusijos. „Prie ko čia Rozova? Ji nebuvo tarybos narė. Gal Rusų aljansas... Aš tada su Lenkų partija buvau išrinkta, bet paskui iškart palikau Tomaševskio koaliciją po mero rinkimų, buvau savarankiška. Su V.Balakinu mes išėjome iš koalicijos, buvo didžiulis skandalas. Tai atsimenu. Ir paskui mes su V.Tomaševskiu nebendravom“, – 2011 metų pavasarį prisiminė O.Gorškova.

Su „V.Tomaševskio bloku“ į Vilniaus tarybą išrinkti O.Gorškova ir V.Balakinas koaliciją paliko, kai nusprendė paremti Artūro Zuoko kandidatūrą renkant merą. Jie prisidėjo prie valdančiųjų, nors tam prieštaravo ir Rusų aljanso vadovybė, ir „Valdemaro Tomaševskio bloko“ atstovai. Tai O.Gorškovai ir V.Balakinui kainavo narystę partijoje.

2011 metais A.Zuokui ne itin sekėsi suburti tvirtą daugumą: be 12 A.Zuoko ir Vilniaus koalicijos narių, patekusių į miesto tarybą, šį politiką mero rinkimuose rėmė 5 socialdemokratai, 8 „darbiečiai“ ir 2 Rusų aljanso atstovai. „Valdemaro Tomaševskio blokas“ buvo linkęs koaliciją sudaryti su Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionimis demokratais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius