Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 11 10

Rusijos ar Baltarusijos šnipai gali verbuoti ir jus: 7 būdai, kaip tai suprasti

Baltarusijos specialiosioms tarnyboms šnipinėjęs lietuvis – tik vienas sraigtelis sudėtingame žvalgybos tinkle, kuris yra išsirangęs Lietuvoje. Pareigūnai perspėja – į Rusijos ir Baltarusijos šnipų pinkles galite pakliūti ir jūs. Net jeigu nesate svarbus politikas ar aukštas karininkas. Kaip suprasti, kada jus glosto priešiškos valstybės žvalgyba?
Įtariamas Rusijos šnipas
Per pastarąjį dešimtmetį iš Lietuvos buvo išprašyta 11 asmenų, kurie įtariami šnipinėjimu. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Apie tai, kad teismui buvo perduota Baltarusijai šnipinėjusio lietuvio byla, skaitykite čia.

Valstybės saugumo departamentas (VSD) teigia, kad per pastarąjį dešimtmetį iš mūsų šalies buvo išprašyta 11 asmenų, kurie įtariami šnipinėjimu. Galima tik spėti, kad neoficialių išsiuntimų buvo dar daugiau.

Rusijos ir Baltarusijos specialiąsias tarnybas labiausiai domina slapta informacija apie Lietuvos valstybės vadovus, politinį elitą, diplomatų sprendimus, politines partijas ir finansus, ekonominę situaciją, nacionalinį saugumą, išradimus, aukštąsias technologijas, karines paslaptis, mūsų žvalgybos darbą. 

Todėl priešiškų valstybių šnipai stengiasi į savo tinklus įtraukti tuos žmones, kurie turi leidimą dirbti su slapta informacija: politikus, pareigūnus, karininkus, valstybės tarnautojus.

Tačiau Rusijos ar Baltarusijos žvalgybos akiratyje gali atsidurti ir tie žmonės, kurie, atrodo, nėra tokie svarbūs. Tarkime, gabūs moksleiviai ir studentai, jauni žurnalistai, valstybės tarnautojai, jauni karininkai, kurie ateityje gali turėti įtakos valstybes valdymui.

Rusijos ar Baltarusijos žvalgybos akiratyje gali atsidurti gabūs moksleiviai ir studentai, perspektyvūs žurnalistai, valstybės tarnautojai, jauni karininkai, kurie ateityje gali turėti įtakos valstybes valdymui.

Dar daugiau – šnipus gali sudominti ir tie žmonės, kurie pažįsta svarbių žmonių arba perspektyvių jaunuolių.

Tokiu pavyzdžiui galima laikyti ir Baltarusijai šnipinėjusį Lietuvos pilietį, kurio byla pirmadienį buvo perduota teismui – niekuo neišsiskiriantis techninis darbuotojas, kuris turėjo galimybę prieiti prie Minską dominančios informacijos.

Plačiau apie tai skaitykite čia.

Arba garsioji Rusijos šnipė Anna Chapman, kuri 2010 metais buvo demaskuota ir su dar devyniais agentais išspirta iš Amerikos.

Šios rusės agentūra tapo amerikiečių žiniasklaidos pajuokos objektu, nes verbavo paprastus, niekuo neišsiskiriančius žmones, gyvenančius priemiesčiuose ir dirbančius nuobodžius darbus. Tačiau Maskvai tų amerikiečių reikėjo tam, kad esant reikalui, jie galėtų tapti paprastais bičais, kurie žvejyboje ar bare „netyčia“ sutinka svarbų Amerikos pareigūną ir užmezga kontaktą.

Dažniausiai, Rusijos ar Baltarusijos agentai stengiasi pasinaudoti silpnybėmis. Gal turite skolų arba didelių gydymo išlaidų? Jaučiatės neįvertinti darbe? Baiminatės, kad kas nors gali paviešinti jus kompromituojančią informaciją apie šeimą, lytinę orientaciją, priklausomybes?

Dažniausiai Rusijos ar Baltarusijos agentai stengiasi pasinaudoti žmogaus silpnybėmis.

Gal turite skolų arba didelių gydymo išlaidų? Jaučiatės neįvertinti darbe? Baiminatės, kad kas nors gali paviešinti jus kompromituojančią informaciją apie šeimą, lytinę orientaciją, priklausomybes? Gal jums patinka rusų ar baltarusių kultūra, norite pamatyti Maskvą, Sankt Peterburgą arba LDK pilis Baltarusijoje? Jeigu bent į vieną klausimą atsakėte „taip“, tai  ir jūs galite atsidurti šnipų akiratyje. 

Lietuvos žvalgybos pareigūnai pataria, kaip suprasti, kad esate verbuojamas ir neįsipainioti į Rusijos ar Baltarusijos šnipų pinkles.

1. Nepažįstamas užsienietis siekia su jumis susipažinti

Jeigu koks nors užsienietis skiria daug pastangų siekdamas užmegzti draugiškus santykius ir įgyti jūsų palankumą, tai gali būti pirmasis signalas. Ypač, jei tas asmuo yra diplomatinės tarnybos ar kitokios užsienio valstybės tarnybos pareigūnas.

Toks asmuo dažnai kviečia praleisti laiką neoficialioje aplinkoje, ieško bendrų pomėgių, vaišina restoranuose, dovanoja dovanas.

2. Užsienietis prašo „draugiškos“ paslaugos

Dar vienas signalas – užsienio diplomatas ar kitas pareigūnas prašo draugiškos paslaugos. Pradžioje tai gali būti prašymas surasti nereikšmingos informacijos, tarkime, padėti surasti viešus statistinius duomenis apie Lietuvą.

Ilgainiui jis vis labiau ima domėtis įvairaus pobūdžio jautria ar įslaptinta informacija. Tai gali būti ne tik nepažįstamas užsienietis, bet ir žmogus, su kuriuo esate bendravę.

3. Prašo neskambinti ir siūlo iš anksto tartis dėl kito susitikimo

Jeigu pažįstamas užsienietis prašo neskambinti į jo darbo arba mobilųjį telefoną, o dėl kito susitikimo siūlo tartis iš anksto – tai irgi gali būti signalas, kad jis dirba užsienio žvalgybai.

Dar vienas požymis – siūlo bendrauti naudojantis bendra elektroninio pašto dėžute.

4. Nepažįstamasis domisi jūsų darbu ir politinėmis pažiūromis

Įsivaizduokite, kad per neoficialius pokalbius mažai pažįstamas užsienietis provokuoja jus atvirauti apie save. Tarkime, jis papasakoja apie savo gyvenimo detales ir subtiliai domisi jūsų asmeniniu gyvenimu, materialine padėtimi, politinėmis pažiūromis, vertybinėmis nuostatomis, karjeros perspektyvomis, santykiais su kolegomis ir panašiai. Tai gali reikšti, kad bendraujate su užsienio šnipu.

5. Neišmanėlis, užimantis svarbias pareigas

Įtarimų gali sukelti ir užsienietis, kuris per oficialų vizitą Lietuvoje elgiasi įtartinai. Pavyzdžiui, toje delegacijoje jo oficialus statusas yra aukštesnis nei priklausytų pagal užimamas pareigas. Arba jis neišmano savo oficialios veiklos specifikos. Įtartina ir tai, jeigu į delegacijos sudėtį buvo įtrauktas paskutinę akimirką.

6. Išskirtinis dėmesys užsienyje 

Rusijos ir Baltarusijos žvalgybos tarnybos išsiskiria tuo, kad mielai girdo ir vaišina užsieniečius, kuriuos siekia užverbuoti. Įtarimą turėtų sukelti, jei užsieniečiai siūlo apmokėti kelionės išlaidas, organizuoja vaišes ir kitokius audringus pasilinksminimus, siūlo rizikingų pramogų, kurios gali jus sukompromituoti. Arba užsienyje, kokiame nors renginyje, jums demonstruojamas neadekvatus dėmesys, įkyriai domimasi jūsų darbiniais ir asmeniniais klausimais.

7. Jūsų verslą užsienyje labai dažnai tikrina priežiūros institucijos

Atkreipti dėmesį turėtumėte ir tada, kai jūsų įmonė arba verslo partneriai Rusijoje ir Baltarusijoje neįprastai dažnai tikrinami priežiūros institucijų, jiems dirbtinai kuriamos administracinės ir teisinės kliūtys, neišduodami leidimai, vizos.

Šias problemas už tam tikras paslaugas ir informaciją apie konkrečius asmenis ar Lietuvos institucijas siūlo išspręsti įvairiai prisistatantys „tarpininkai“ ar „atstovai“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius