Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 04 26

Rusų branduolinis ginklas Lietuvos pašonėje: NATO primena, kad irgi yra branduolinis Aljansas

Pagal planą, po kelių mėnesių prie vakarinės Baltarusijos sienos turėtų būti dislokuotas Rusijos branduolinis ginklas. Briuselyje dirbantys kai kurių užsienio valstybių diplomatai bei NATO atstovai šio žingsnio itin nedramatizuoja, esą taip Maskva toliau bando kelti nerimą. Pažymima, kad Rusijos branduolinė ginkluotė jau kuris laikas yra Kaliningrado srityje. Be to, ir NATO nepėsčias – trys narės yra branduolinės valstybės. Nors tarp mūsų politikų rūpesčio daugiau, ekspertas Arturas Plokšto sakė, kad bendras saugumo lygis nepadidėja, bet pavojus – taip pat ne.
Iskander-M
Iskander-M / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Baigti statyti specialią taktinių branduolinių ginklų saugyklą Baltarusijoje Rusija, kaip skelbta anksčiau, planuoja iki liepos 1 dienos.

O po 11 dienų Vilniuje, arčiausiai Baltarusijos sienos esančioje NATO valstybės sostinėje, prasidės Aljanso viršūnių susitikimas, į kurį laukiama atvykstant svarbiausių Vakarų pasaulio lyderių.

Atskirų šalių atstovybėse prie NATO dirbantys diplomatai, taip pat Aljanso pareigūnai neoficialiai įvardija, kad Rusijos planai į Baltarusiją perkelti taktinį branduolinį ginklą yra vienas iš Kremliaus strategijos bauginti ir įnešti sumaišties tikslų, be kita ko, ji pasitelkta ir vietinei propagandai.

„Reuters“/„Scanpix“/Rusijos lyderis Vladimiras Putinas
„Reuters“/„Scanpix“/Rusijos lyderis Vladimiras Putinas

Pirmiausia pažymima, kad Rusija jau senokai Kaliningrade yra dislokavusi mažo nuotolio balistinių raketų sistemas „Iskander“, galinčias nešti branduolinį užtaisą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius