Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 06 09

Rusų kultūros dienos Vilniuje: dainos apie laisvą Lietuvą ir Rusijos ambasadoriaus pašaipos Lietuvos futbolui

Sostinės Vingio parke šeštadienį vyksta Rusų kultūros dienos. Prieštaringai vertinamas renginys neišvengia politinio konteksto ir kasmet sulaukia pasipiktinimo dėl jame pastebėtų sovietinės simbolikos apraiškų.
 Rusų kultūros dienų šventė
Rusų kultūros dienų šventė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
Temos: 2 Rusija Rusų kalba

Šių metų šventėje, kurią globoja ir Vilniaus miesto savivaldybė, koncertuoja populiariosios muzikos atlikėjai iš Maskvos, Sankt Peterburgo, Karaliaučiaus srities, vienas jų, Olegas Pogudinas, pernai yra surengęs koncertinį turą Rusijos okupuotame Kryme.

Oficialų koncertą pradėjo lietuviškai ir rusiškais tautiniais rūbais apsirengusių vaikų choras, kuris sudainavo „Kur bėga Šešupė“, kurios priedainyje skamba žodžiai „Lietuva, Lietuva, būk per amžius laisva“.

Vėliau susirinkusiai publikai perskaitytas Vilniaus mero Remigijaus Šimašiaus sveikinimas.

„Vilnius yra miestas, kuriame rusų kultūra ir laisva mintis gali plėtotis neįsprausta į propagandos rėmus, kuriame gerbiamas didžių Rusijos sūnų ir dukrų, tokių kaip Andrejaus Sacharovo, Annos Politkovskajos, Boriso Nemcovo ir kitų kovotojų už demokratiją atminimas. Vilnius yra mūsų bendros kilnios laisvės miestas ant bendrų krikščioniškų ir Lietuvos istorijos pamatų“, – buvo teigiama kukliais plojimais sutiktoje mero kalboje.

Rusijos ambasadorius: „Rusas, gyvenantis bet kurioje pasaulio vietoje, visų pirma yra rusas“

Publiką žymiai labiau išjudino scenoje pasirodęs Rusijos ambasadorius Lietuvoje Aleksandras Udalcovas, kuris savo kalbos laukė šnekučiuodamasis su Darbo partijos lyderiu Viktoru Uspaskichu.

Sarkastiškai šypsodamasis Rusijos diplomatas pabrėžė, kad neketina kandidatuoti į prezidentus ir nėra kokio miesto meras, tad į rusus kreipiasi nuoširdžiai.

A.Udalcovas pareiškė, kad Vilniaus mero kreipimasis į Lietuvos rusus yra neteisingas. „Aš manau, kad jūs patys galite nuspręsti, kokie rusai jūs esate. Rusas, gyvenantis bet kurioje pasaulio vietoje, visų pirma yra rusas“, – aiškino ambasadorius.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aleksandras Udalcovas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aleksandras Udalcovas

„Jis pats turi nuspręsti, kokie jo idealai, koks jo požiūris, ar jam kalbėti rusų kalba“, – kalbėjo jis. „Rusijos ar rusiška kultūra, man rodos, nėra didelio skirtumo. Rusų kultūra yra ir baltarusių, ukrainiečių, totorių, kitų tautų dalis“, – pridūrė jis.

Publikai jis perskaitė Rusijos kultūros ministro Vladimiro Medinskio sveikinimą, kuriame džiaugiamasi, kad Rusų kultūros dienos Vilniuje tapo gražia tradicija ir sutraukia tūkstančius žmonių.

Gyrėsi pasaulio futbolo čempionatu

Valstybė pasiruošė. Parengėme geriausią pasaulyje infrastruktūrą – pastatyti 12 stadionų. Juose galės ir Lietuvos rinktinė žaisti už nedidelį užmokestį, – šaipėsi A.Udalcovas.

A.Udalcovas priminė, kad už kelių dienų bus švenčiama Rusijos diena. „Kaip Rusijos pasiuntinys galiu jums pasakyti, ką jūs ir be manęs puikiai žinote, kad Rusija laikosi puikiai. Gal kam tai ir nepatinka, bet jums tikrai turėtų patikti“, – sulaukdamas pritariamų plojimų teigė diplomatas.

„Mes jūsų nepamirštam, o jūs nepamirškit mūsų“, – dėstė jis.

A.Udalcovas nepraleido progos pasidžiaugti ir birželio 14 dieną Rusijoje prasidedančiu pasaulio futbolo čempionatu.

„Tai pasaulinio lygio renginys. Į Rusiją atvyks milijonai sirgalių. Vien Kaliningrado srityje bus apie 500 tūkstančių sirgalių“, – pasakojo jis. „Valstybė pasiruošė. Parengėme geriausią pasaulyje infrastruktūrą – pastatyti 12 stadionų. Juose galės ir Lietuvos rinktinė žaisti už nedidelį užmokestį“, – šaipėsi A.Udalcovas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aleksandras Udalcovas ir Viktoras Uspaskichas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aleksandras Udalcovas ir Viktoras Uspaskichas

Jis palinkėjo Lietuvos rusams palaikyti savo tėvynės rinktinę pasaulio futbolo čempionate ir dar kartą priminė, kad Rusija rūpinasi jų gerove.

Baltarusijos ambasadorius ragino sutarti su kaimynais

Baltarusijos ambasadorius Lietuvoje Aleksandras Korolis taip pat pasveikino su Rusų kultūros diena. Palinkėjo linksmos šventės ir priminė, kad Baltarusija ir Rusija yra neišskiriamos sąjungininkės.

„Mes esame sąjungininkai, linkime kaimynams sėkmės“, – tikino jis. „Labai smagu, kad Lietuvoje gyvena daug žmonių, kurie atvirai myli rusus, baltarusius, jų kultūrą, nori draugauti ir supranta, kad su kaimynais reikia bendrauti draugiškai“, – pabrėžė jis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./ Rusų kultūros dienų šventė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./ Rusų kultūros dienų šventė

„Kaimynas gali džiaugtis ir tavo sėkme, linkėti tau visa ko geriausio“, – aiškino A.Korolis, pabrėždamas, kad Rusų kultūros šventėje susirinkę tokie žmonės.

Jis palinkėjo, kad visiems rusams, baltarusiams būtų gera gyventi Lietuvoje ir kad jiems būtų suteikta galimybė palaikyti savus, rusišką kultūrą.

Rusų kultūros dienos kasmet sulaukia apie 10 – 15 tūkst. žiūrovų. 16-tą kartą rengiamą šventę remia Rusijos ambasada Lietuvoje, o Vilniaus miesto savivaldybė suteikė globojamo renginio statusą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius