-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2019 11 28

Rygoje BA mokslo premija bus įteikta J.Baniui, medalis – A.Verygai

Ketvirtadienį Rygoje prasideda Baltijos Asamblėjos (BA) sesija, bus įteiktos šios organizacijos premijos ir medaliai. 
Aurelijus Veryga
Aurelijus Veryga / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

BA mokslo premija skirta Lietuvos mokslininkui Jūrui Baniui už išskirtinį indėlį į feroelektros ir fazinio virsmo mokslinius tyrimus ir inovacijas, už nuopelnus mokslui ir lyderystę plėtojant mokslinius tyrimus, pranešė Lietuvos Seimas.

Literatūros premija teko estų rašytojai Leelo Tungal už autobiografinę trilogiją „Draugė mergaitė“ ir ypač už paskutinę šios serijos knygą „Moters prisilietimas“. Joje vaiko lūpomis pasakojama apie Stalino laikus.

Meno premija bus įteikta latviui Normundui Šnė už Baltijos valstybių šimtmečio minėjimo koncertą, jame grojo „Sinfonietta Riga“ ir Talino kamerinis orkestras. Koncertas surengtas pernai rugpjūčio 28 dieną Baltijos jūros festivalio metu Stokholmo „Berwaldhallen“ koncertų salėje.

Baltijos Asamblėjos medaliu, be kitų septynių laureatų, bus apdovanotas Lietuvos sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga – už išskirtinį indėlį ir nuoširdų bendradarbiavimą įgyvendinant bendrus Baltijos valstybių sveikatos priežiūros projektus.

Medalis taip pat skirtas Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriui Dariui Remeikai už aktyvų bendradarbiavimą su Latvijos ir Estijos kolegomis.

BA apdovanojimų ceremonijoje ir sesijos atidaryme dalyvaus, sakys kalbą Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis.

38-ojoje sesijoje Lietuvos, Latvijos ir Estijos parlamentarai daugiausia dėmesio skirs bendros Baltijos valstybių energijos rinkos kūrimui, projekto „Rail Baltica“ plėtrai, Baltijos valstybių bendradarbiavimui aukštojo mokslo ir medicinos srityse, vandenilio panaudojimo Baltijos valstybėse perspektyvoms.

Baltijos Asamblėja yra Lietuvos, Latvijos ir Estijos parlamentų bendradarbiavimo organizacija, įsteigta 1991 metų lapkričio 8 dieną. Apdovanojimai už literatūros, meno ir mokslo laimėjimus įsteigti 1993 metais, siekiant skatinti literatūros, meno ir mokslo plėtojimą Baltijos šalyse, įvertinti ryškiausius laimėjimus šiose srityse ir skleisti juos kitose valstybėse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius