Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 03 10

Šviesesnė vaikų ateitis: iki 2018-ųjų Vilniuje neliks nė vienų globos namų

Apie siekį panaikinti valstybines vaikų ir kūdikių globos institucijas garsiai kalbama jau keleri metai, tačiau konkrečių veiksmų valstybiniu mastu dar nesiimta. Vilnius nieko nelaukė ir permainų nusprendė imtis pats. Pirmieji sostinės vaikų globos namai jau išformuoti, o vaikai perkelti gyventi į šeimynas. Šis žingsnis, pasak sostinės mero Remigijaus Šimašiaus, padės siekti pagrindinio tikslo – kad taip likimo nuskriaustų vaikų nebūtų visai.
Vaikas
Mergaitė / 123rf.com nuotr.

Ryžosi permainoms

Vienas iš didžiausių Vilniaus savivaldybės prioritetų – išspręsti jau seniai linksniuojamą opų visos Lietuvos socialinį klausimą – nemenką vaikų, atsiduriančių globos namuose, skaičių. Vilniaus miesto savivaldybės vaikų ir kūdikių globos namuose šiuo metu auga apie 160 vaikų.

Nors kalbos apie valstybinių vaikų ir kūdikių globos institucijų panaikinimą girdimos jau ne vienus metus, ryžtingų veiksmų nacionaliniu mastu nesiimta. Vilniaus meras Remigijus Šimašius tikina, kad sostinė tiesiog nusprendė imtis spręsti šį klausimą pati. Pirmieji Vilniaus globos namai išformuoti jau pernai, o šiemet darbai ir toliau tęsiami.

Vaikai perkeliami gyventi į šeimynas. Šeimyna – ne didesnė kaip 8 likusių be tėvų globos vaikų grupė, gyvenanti pagal šeimai artimos aplinkos modelį bendruomenėje. Pirmosios trys šeimynos suformuotos iš Vilniaus „Žolyno“ gatvės globos namuose gyvenusių 24 vaikučių, o minėtame pastate planuojama įkurti darželį.

Itin svarbus žingsnis

Valstybinių vaikų ar kūdikių globos namų išformavimas – itin reikšmingas žingsnis, atnešiantis tikrai teigiamų pokyčių. „Būtina atkreipti dėmesį į tai, kad dabar vienoje institucijoje gyvena dešimtys vaikų, taigi – augimo sąlygos nėra pačios geriausios. Dabar vaikai bus apgyvendinti šeimynose, kurių patalpos turės būti ne mažesnės nei 120 kv.m. Visų pirma, tai aplinka bus labiau panaši į tikrą šeimą, antra – gyvenimas vaikams bus patogesnis“, – pasakojo Vilniaus mero patarėja Ieva Pakarklytė.

Dabar vaikai bus apgyvendinti šeimynose, kurių patalpos turės būti ne mažesnės nei 120 kv.m. 

Ne paslaptis, kad mažesnius vaikus ar kūdikius įvaikina kur kas dažniau nei paauglius, todėl šiuo metu globos namuose augantys paaugliai palaipsniui bus perkeliami į šeimynas. „Minėti vaikai iki jiems sukaks 18 ir gyvens šeimynose, o mūsų pagrindinis tikslas išformuoti visus vaikų globos namus, kad jų neliktų visai, kad į globos namus nepatektų nauji vaikai, o tam reikia sustiprinti kovą su priežastimis, o ne pasekmėmis“, – aiškino Pašnekovė

Reikia skirti didžiulį dėmesį tam, kad tokių vaikų neatsirastų. „Atlikus šią reformą sumažės globos namų išlaikymo kaštai, o sutaupyti ištekliai ir visos pastangos bus skirtos prevencinėmis priemonėms“, – tikino mero patarėja.

Pagalba šeimoms

Vilniuje nuo kito mėnesio pradeda veikti ir 3 nauji „Šeimos paramos centrai“, kuriuose dirba profesionalūs socialiniai darbuotojai. Pastarieji, pasak I.Pakarklytės, ne tik lanko šeimą, jai padeda kaip tik įmanoma, bet ir stebi šeimos socialinę aplinką.

Pagrindinis tikslas išformuoti visus vaikų globos namus, kad jų neliktų visai.

Su kuo šeima bendrauja, kokių turi artimųjų – tai tam atvejui, jei prireiktų užtikrinti vaikų saugumą, jei jie būtų paimti iš tėvų. „Juk tada visų pirma reikia kreiptis į artimiausią aplinką – brolius, seseris, senelius ar pan.Galbūt yra galimybė vaikui sukelti mažesnį šoką, ne visiškai išplėšti iš įprastos aplinkos, tačiau tuo pat metu užtikrinti jam tinkamą gyvenimą“, – tikino pašnekovė.

Tarp planuojamų įvesti prevencinių programų ketinama taikyti Europoje itin populiarias šeimos konferencijas. Jų metu socialinis darbuotojas susėda su šeima ir artimais šeimai žmonėmis, giminaičiais, kaimynais kalbasi apie pagalbos planus ir siekius bei sudaro jų įgyvendinimo planą.

Be to, stengiasi padėti surasti kelius jiems įgyvendinti. „Šiuo atveju svarbiausias dalykas, kad tai vyksta ne priverstinai. Šeima pati dalyvauja savo plano sudaryme, pati mąsto apie siekiamus teigiamus gyvenimo pokyčius“, – kalbėjo I.Pakarklytė.

Tokio pobūdžio socialinės problemos, savaime aišku, neišsprendžiamos per dieną, tačiau, pasak mero patarėjos, judama tinkama linkme. Tikimasi, kad artimiausiu metu be artimiausių žmonių paliktų vaikų smarkiai sumažės, o dar geriau – visai neliks.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius