-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 08 31

S.Džiautas: susižalojus ugniagesiui medikų aplink nebuvo, tai – didžiausia klaida

Komentuodamas ugniagesio žūtį Baltarusijos pasienyje ugniagesių gelbėtojų profesinės sąjungos pirmininkas Saulius Džiautas teigia, jog ugniagesiai gelbėtojai yra apmokyti dirbti su benzininiais pjūklais. Tačiau jis atkreipia dėmesį, kad pasienyje nebuvo medikų, galinčių padėti ten dirbantiems pareigūnams. Jo teigimu, profsąjungos valdyba svarstys, ar nepareikalauti atsakomybės už įvykį, kurio metu žuvo ugniagesys.
Saulius Džiautas
Saulius Džiautas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Antradienį buvo pranešta, kad ruošiant teritoriją koncertinos tiesimui, ugniagesys susižalojo kirsdamas krūmą grandininiu pjūklu.

47 metų Egidijus Karla žuvo Varėnos rajone, Aleksandro Barausko pasienio užkardos pasienio ruože.

Ugniagesių profsąjungos pirmininkas S.Džiautas teigė negalintis pakomentuoti, kaip konkrečiai įvyko nelaimė, nes kol kas tik girdėjo įvairių kalbų.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas (PAGD) 15min taip pat atsisakė patikslinti, kas konkrečiai įvyko: „Komentarų dėl žūties aplinkybių neteikiame. Pradėtas ikiteisminis tyrimas.“

Apmokyti dirbti su pjūklais

S.Džiauto teigimu, ugniagesiai yra apmokyti dirbti su grandininiais pjūklais.

„Kiekvienas ugniagesys šitą darbą žino ir moka. Mes gi medžius šaliname nuo kelių, kiekvienas ugniagesys gali dirbti su grandininiu pjūklu ir yra pasirašęs darbų saugos instrukcijas bei yra apmokytas“, – pabrėžė jis.

Profsąjungos vadovo teigimu, jei ugniagesys būtų tiesęs koncertiną, būtų kitas reikalas – to ugniagesiai nemoka.

Tačiau jis mato problemą dėl to, kad atliekant krūmų šalinimo darbus aplink nebuvo medikų.

Juk iš pasienio nuvežti į bet kurią ligoninę jūs įsivaizduojate, kiek reikia laiko.

„Kai vyksta futbolo varžybos, budi medikų brigada. Didžiausia klaida. Tas nebuvo padaryta – niekas nebudėjo. Tik dabar ministrė susiprotėjo (...) Jeigu ten įvyktų nelaimė, kas nors persipjautų venas su koncertina, būtų lygiai tas pats. Kad nebuvo ten medikų brigados, matau didžiausią padarytą klaidą, nežinojau aš asmeniškai, kad jie nebudi ten. Juk iš pasienio nuvežti į bet kurią ligoninę jūs įsivaizduojate, kiek reikia laiko“, – sakė jis.

Profsąjungos vadovo teigimu, reikalauti, kad pasienyje budėtų medikai, nebereiks – vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė antradienį paskelbė, kad nuo šiol medikai budės.

Svarstys, ar pareikalauti atsakomybės

Tačiau antradienio vakarą profsąjungos valdyba rinksis pasitarti, kaip reaguoti į šį skaudų įvykį.

„Galbūt ir atsakomybės reikia pareikalauti iš tų, kas vadovavo, kas prižiūrėjo, ko nebuvo padaryta. Mes spręsime tai“, – sakė jis.

S.Džiautas vylėsi, kad žuvusiojo ugniagesio šeimai bus pagal statutą išmokėtos visos išmokos, jis taip pat buvo apdraustas kaip profesinės sąjungos narys.

„Netikėta ir labai netikėta mirtis. Sakyčiau, koncertina – taip, o dabar... Pats esu ištiktas šoko. 25 metus ir aš, ir jis tiek pat tarnavo“, – kalbėjo S.Džiautas.

Vidaus reikalų ministerijos (VRM) teigimu, Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje fizinį barjerą stato Lietuvos kariuomenės ir PAGD suformuotos brigados.

„Įvertinus spygliuotos tvoros rizikas, nuo šiol pasienio ruože budės paramedikai“, – teigiama išplatintame pranešime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius