Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 12 14

S.Gentvilas: latvių nerimas dėl branduolinių atliekų laidojimo pasienyje – per ankstyvas

Latvijai nerimaujant, kad Lietuva planuoja pasienyje laidoti branduolines atliekas, aplinkos ministras Simonas Gentvilas sako, kad latvių nerimas per ankstyvas, nes dar vyksta vietos parinkimo procesas.
Lukas Balandis/BNS nuotr. Ignalinos atominė elektrinė
Atliekos

„Dabar vyksta vietos parinkimo procesas, 77 aplink Lietuvą analizuojamos ir latvių nerimas yra šiek tiek per ankstyvas, nes pagrinde tos teritorijos būtų greičiausiai ne prie Latvijos, bet, aš manau, iš esmės pasaulinis mokslas išras per 50 metų būdų, kaip panaudoti tas radioaktyvias atliekas, ir mums nereikės išleisti 2,5 mlrd. eurų tos požeminės saugyklos įrengimui“, – Žinių radijui ketvirtadienį sakė S.Gentvilas.

LRT remdamasi Latvijos radiju trečiadienį paskelbė, kad Dabartinis atliekų laidojimo planas sukėlė Latvijos Augšdaugavos savivaldybės gyventojų susirūpinimą. Kaimynams pasipiktinimą kelia paskutiniai planai bitumuotų radioaktyviųjų atliekų saugyklą įrengti vos už 8 kilometrų nuo Latvijos ir Lietuvos sienos.

Anot ministro, vietos saugyklai dairomasi pietinėje Lietuvos dalyje. Šios medžiagos būtų užkastos maždaug 400 metrų po žeme.

„Kiek aš esu matęs žemėlapį, tai yra iš esmės pietinė Lietuvos pusė dėl geologinių aplinkybių, kaip toli gruntas. Kadangi Lietuva vienam krašte kyla, kitam leidžiasi, tai sukūrus saugyklą dešimčiai tūkstančių metų reikia turėt minty, kad ji neiškiltų. Bet mes jau žengiam į mokslą, tai čia mokslininkų darbas ir užduotis“, – kalbėjo S.Gentvilas.

S.Gentvilo teigimu, šiuo metu radioaktyvios medžiagos yra konteinerizuotos, tarp jų – kapsulės, kurių yra 119 ir galioja 50 metų, saugomos šalia Visagino atominės elektrinės.

„Turime 50 metų tam, kad surastume vietą, iškastume požeminę saugyklą, patalpintume – tas yra moksliniu pagrindu dabar daroma, geologų aptariamos potencialios vietos Lietuvoje“, – sakė ministras.

Ministro teigimu, uždarius Ignalinos atominę jėgainę, svarbu rasti vietą, kur ilgai, dešimčiai tūkstančių metų padėti radioaktyvias atliekas. Pasauliniu mastu sutarta, kad valstybės negali eksportuoti savo radioaktyvių atliekų ir pačios turi išspręsti jų saugojimo klausimą.

Ignalinos atominė elektrinė Lietuvoje pradėjo veikti 1983 metais. 2009-iais Europos Sąjungos prašymu elektrinės veikla buvo sustabdyta. Tuomet kilo klausimas dėl jos išmontavimo, radioaktyvių medžiagų utilizavimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius