-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 11 15

S.Gentvilas skundžia teismui galimai neteisėtas 30 mln. eurų baudas verslui dėl „Metrail“ veiklos

Fiktyviai metalo pakuotes tvarkiusi UAB „Metrail“ byla pasiekė teismą. Tačiau dėl vienos įmonės netinkamos veiklos, apie 1800 Lietuvos įmonių atsidūrė situacijoje, kai privalo sumokėti papildomus aplinkos taršos mokesčius valstybei, kurių vertė siekia apie 30 milijonų eurų.
Simonas Gentvilas
Simonas Gentvilas / Algirdo Kubaičio nuotr.

Pranešime žiniasklaidai rašoma, kad Seimo Aplinkos apsaugos komiteto vicepirmininkas Simonas Gentvilas trečiadienio vakarą kreipėsi į Lietuvos Vyriausiąjį administracinį teismą (LVAT), prašydamas skubos tvarka išnagrinėti, ar Aplinkos ministerijos (AM) įsakymas, pagal kurį skirtos kolektyvinės baudos gamintojams ir importuotojams neprieštarauja Konstitucijai ir nepažeidžia įstatymų.

„Artėja sisteminė pakuočių atliekų tvarkymo krizė. Tai prasidėjo su UAB „Metrail“ byla, kai tūkstančiai Lietuvos įmonių buvo kolektyviai nubaustos baudomis iki 30 milijonų eurų už vieno AM prižiūrimo ir licencijuojamo perdirbėjo fiktyvų metalo ir elektronikos atliekų sutvarkymą. 11 mėnesių trunkančios taikos sutarties derybos tarp AM ir 1800 įmonių atstovaujančių asociacijų – rezultato neatnešė.

Mato Miežonio / 15min nuotr./Aplinkos ministerija
Mato Miežonio / 15min nuotr./Aplinkos ministerija

Visiškai tikėtina, kad nesiimant skubių priemonių, kas šešta Lietuvos įmonė gaus įspūdingas baudas už nesutvarkytas pakuočių atliekas. Dalis nekaltų įmonių gali ir bankrutuoti. Todėl kreipiausi į LVAT norėdamas išaiškinti, ar AM yra teisi kolektyviai bausdama tvarkingas Lietuvos įmones, už kitų įmonių galimai neteisėtą veiklą“, – situaciją dėstė S.Gentvilas.

Praeitą savaitę S.Gentvilas inicijavo neeilinį Seimo aplinkos apsaugos komiteto posėdį, kuriame FNTT ir STT vadovai patvirtino, jog pradėti papildomi ikiteisminiai tyrimai dėl AM licencijuotų atliekų tvarkytojų fiktyvios veiklos, prilygtų jau kartą įvykusiam UAB „Metrail“ skandalui. Tai reikštų papildomą dokumentų naikinimą už sutvarkytas pakuočių atliekas ir papildomus aplinkos taršos mokesčius Lietuvos gamintojams ir importuotojams.

„Nuo UAB „Metrail“ skandalo pradžios AM neauditavo licencijas išduodančios Aplinkos apsaugos agentūros veiklos, nepasiūlė nė vieno įstatymo pakeitimo ir kol kas nesiima jokių sisteminių sprendimų, kad užkirstų kelią naujiems fiktyvaus pakuočių tvarkymo skandalams. Todėl šiandien bet kuri Lietuvos įmonė rizikuoja mokėti milžiniškus aplinkos taršos mokesčius“, – kritikavo AM parlamentaras.

Jo teigimu, AM patvirtinti pakuočių atliekų tvarkymo aprašai nėra teisingi. Ir nors dalis baudų – apie 11 milijonų eurų jau sumokėtos, būtina išaiškinti ar 13 000 Lietuvos gaminančių ir importuojančių įmonių turi atsakyti už Aplinkos apsaugos agentūros darbo broką prižiūrint licencijuojamus atliekų tvarkytojus. Parlamentarui kelią abejonių skiriamų baudų teisinė argumentacija.

Seimo narys pabrėžė, kad didžioji dalis Lietuvos gamintojų ir importuotojų įmonių įvykdo ministerijos nustatytas užduotis sutvarkyti 60-70 proc. savo pakuočių atliekų ir dalis įmonių jau vykdo aukštesnius uždavinius nei iškėlusi AM ir Europos Sąjunga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius