Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 05 03

S.Gentvilas tikisi, kad Lietuvai neteks mokėti baudos už netinkamą nuotekų tvarkymą

Lietuvoje vis dar yra apie 50 gyvenviečių, kur geriamojo vandens ir nuotekų tinklai neprijungti prie centralizuotų sistemų. Iki 2023 metų neįgyvendinus Europos Sąjungos direktyvos dėl nuotekų tvarkymo Lietuvai gresia bauda, tačiau tikimasi, kad valstybė susitvarkys – jau rengiamas įstatymo projektas, sako aplinkos ministras.
Simonas Gentvilas
Simonas Gentvilas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Mes turime penkiasdešimt kelias problemines teritorijas, gyvenvietes, Kėdainių ir Nemenčinės nuotekų tinklus, kuriuos reikia sutvarkyti. Kėdainiai jau susitvarkė, dabar žiūrime tas apie 50 gyvenviečių, ne visos jos tvarkosi, ypač Vilniaus rajone daug problemų“, – Klaipėdoje po Baltijos aplinkos ministrų tarybos posėdžio antradienį žurnalistams sakė Simonas Gentvilas.

„Jeigu savivaldybės nesusitvarkys, baudą gaus centrinė valdžia, bet atidėkime tą pesimistinį scenarijų ateičiai, tikiuosi, išsispręsime“, – pridūrė jis.

S.Gentvilas su Estijos aplinkos ministru Erkiu Savisaaru Klaipėdoje aptarė Estijos įgyvendintą tinklų prijungimą.

„Estai sugebėjo pajungti jau beveik 100 proc. tinklų. Jie apjungė įmones, kurios tapo stambesnės, galėjo daugiau investuoti. Reikia su estais pasitikrinti, ar gerame kelyje esame“, – sakė ministras.

S.Gentvilo teigimu, ministerija rengia įstatymo projektą, kuriame numatyta sudaryti tinkamas sąlygas nuotekų tvarkymo įmonėms jungtis ir bent iš dalies kompensuoti su tuo susijusias išlaidas.

„Gegužę Seimui pateiksime įstatymo projektą, jame kalbama apie savanorišką įmonių susijungimą, tos, kurios regionuose jungsis, gaus pinigų susijungimui“, – sakė ministras.

Europos Komisija pažeidimo procedūrą dėl neįgyvendinamos Miesto nuotekų direktyvos prieš Lietuvą pradėjo dar 2017-aisiais. Tuomet buvo teigiama, kad Lietuva neįvykdė visų direktyvos reikalavimų. pavyzdžiui, neužtikrino, jog 58 aglomeracijose ne mažiau kaip 98 proc. nuotekų būtų tvarkoma centralizuotai ir 2 proc. – individualiose nuotekų tvarkymo sistemose.

Praėjusių metų pradžioje S.Gentvilas teigė, kad Lietuvai dėl to gresia „kelių šimtų milijonų eurų“ sankcijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius