-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 05 31 /15:35

Šarūnui Gustainiui pareikšti įtarimai kyšininkavimu

Buvusiam Seimo nariui, buvusiam liberalui Šarūnui Gustainiui prokurorai pareiškė įtarimus kyšininkavimu politinės korupcijos byloje. Prokurorai nurodo, kad atliekant šį ikiteisminį tyrimą Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) pareiškė papildomus įtarimus dėl Š.Gustainio papirkimo ir pačiam koncerno „MG Baltic“ viceprezidentui Raimondui Kurlianskiui.
Šarūnas Gustainis
Šarūnas Gustainis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Politinės korupcijos ikiteisminiam tyrimui dėl stambaus masto korupcinių nusikaltimų artėjant į pabaigą, šiandien 2012–1016 metų kadencijos Seimo nariui Š.G. pareikšti įtarimai kyšininkavimu“, – informavo Generalinė prokuratūra.

Anot prokurorų, ikiteisminio tyrimo duomenys leidžia pagrįstai įtarti, kad Š.Gustainis iš „MG Baltic“ viceprezidento R.Kurlianskio už koncernui palankių ir finansiškai naudingų politinių sprendimų priėmimą Seime priėmė 8,7 tūkst. eurų kyšį, užmaskuotą kaip paramą viešajai įstaigai.

Tai buvo mano iniciatyva, ji yra gimusi iš tų dalykų, kai viena valstybės institucija sako, kad tai prieštarauja kažkam, o kita, remdamasi tuo pačiu Vyriausybės nutarimu, sako, kad ne, neprieštarauja.

Prokuratūra nurodo, kad parlamentaras, „vykdydamas R. K. prašymą“, 2015-ųjų spalio–lapkričio mėnesiais Seime registravo Vartojimo kredito įstatymo pataisas ir balsavo už jų priėmimą.

„Tai buvo mano iniciatyva, ji yra gimusi iš tų dalykų, kai viena valstybės institucija sako, kad tai prieštarauja kažkam, o kita, remdamasi tuo pačiu Vyriausybės nutarimu, sako, kad ne, neprieštarauja. Aš tiesiog negaliu užsimerkti, todėl ir du kartus bandžiau teikti, bandydamas įrodyti tą komitetui, Seimui", – motyvus teikiant įstatymo projektą 2016-ųjų gruodį aiškino Š.Gustainis.

Ikiteisminio tyrimo metu Š.Gustainis buvo apklaustas kaip specialusis liudininkas.

Tyrimą dėl buvusio Vilniaus miesto savivaldybės tarybos nario Š.Gustainio elgesio trečiadienį pradėjo Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK). Jo metu bus aiškinamasi ar Š.Gustainis tinkamai deklaravo privačius interesus.

R.Kurlianskis, prokurorų įtarimu, per tuometį Seimo narį, buvusį „darbietį“ Vytautą Gapšį už politinėmis reklamos nuolaidomis gautą 25 tūkst. eurų kyšį siekė paveikti Darbo partijos narius, kad šie taip pat veiktų „MG Baltic“ interesų naudai.

Teisėsauga teigia, kad V.Gapšys galėjo veikti koncerno naudai Seime svarstant Pelno mokesčio įstatymo pataisas bei balsuojant dėl kelio Vilnius–Utena projekto. R.Kurlianskio advokatai teigia, kad įtarimai verslininkui ir V.Gapšiui taip pat yra susiję su buvusios kandidatės į generalinio prokuroro postą Editos Dambrauskienės skyrimo procedūra.

Teisėsauga sako turinti duomenų, kad buvęs Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eligijus Masiulis iš R.Kurlianskio yra paėmęs per šimto tūkstančių eurų kyšį už politinės partijos veikimą koncerno naudai. Tyrėjai įtaria, kad E.Masiulis kyšį gavo už įtaką parenkant vietą Jono Basanavičiaus paminklui Vilniuje, Seime svarstant Vartojimo kreditų įstatymo pataisas ir nutarimą dėl kelio Vilnius–Utena.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Raimondas Kurlianskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Raimondas Kurlianskis

Vykstant tyrimui kaip specialieji liudytojai, be Š.Gustainio, buvo apklausti „MG Baltic“ prezidentas Darius Mockus ir valdybos narys Romanas Raulynaitis.

Šioje byloje kaip liudytojus prokurorai apklausė didžiąją dalį praėjusios kadencijos Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos narių. Be kitų asmenų, taip pat buvo apklausti Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų lyderis Gabrielius Landsbergis, konservatorius Mantas Adomėnas, Socialdemokratų partijos pirmininkas Algirdas Butkevičius, Vilniaus meras liberalų vadovas Remigijus Šimašius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius