Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 11 21

S.Jakeliūnas: KT sprendimai neprisidėjo prie krizės įveikimo

Konstitucinio teismas savo elgesiu neprisidėjo prie 2009 metų ekonominės krizės įveikimo, sako sunkmečio aplinkybes analizuojančio Seimo Biudžeto ir finansų komiteto vadovas. „Valstiečių“ deleguotas Stasys Jakeliūnas įsitikinęs, kad Konstituciją reikėtų pakeisti.
Stasys Jakeliūnas
Stasys Jakeliūnas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Konstitucijoje apskritai nieko nėra apie viešojo sektoriaus finansus, balansus... Konstitucijoje gal tam tikrų dalykų ir trūksta ir iš to galbūt seka Konstitucinio teismo sprendimai ir vertinimai. Konstitucinio teismo veiksmai galėjo būti neprisidedantys prie efektyvaus krizės įveikimo“, – trečiadienį Seime žurnalistams teigė S.Jakeliūnas.

Pasak jo, tvirtinat komiteto tyrimo dėl krizės aplinkybių išvadas viena iš rekomendacijų galėtų būti siūlymas keisti Konstituciją.

„Koregavimas būtų įkeliant tam tikrus finansinius ekonominius parametrus. Galėtų būti vienas iš tyrimo rezultatų“, – teigė komiteto vadovas.

Siekdamas mažinti biudžeto deficitą, Seimas 2009 metų pabaigoje sumažino pensijas ir kitas socialines išmokas. Konstitucinis teismas 2010 metų vasarą paskelbė, kad negalima vieniems pensininkams pensijas sumažinti labiau nei kitiems, o dirbantiems pensininkams pensijos negalėjo būti mažinamos daugiau nei nedirbantiems.

Tuometinis premjeras Andrius Kubilius 2010-ųjų lapkritį pareiškė, kad Konstituciniam teismui sunkmečiu turėtų būti draudžiama kištis į Vyriausybės fiskalinę politiką. Pasak jo, ekonominės politikos reikalai turėtų būti visada politikos, o ne teisės ar konstitucinės doktrinos reikalai, nes Lietuvoje ribos tarp ekonominės politikos ir konstitucinių principų yra labai neaiškios.

Vengrijos parlamentarai 2010–ųjų rudenį apribojo Konstitucinio Teismo galias, priimant sprendimus dėl biudžeto formavimo ir mokesčių politikos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius