-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2022 04 20

S.Jovaiša apie neįgyvendintas rekomendacijas sveikatos srityje: „Kiekis stebina“

Valstybės kontrolės duomenimis, sveikatos apsaugos srityje neįgyvendintos 35-ios auditų rekomendacijos. Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) duomenimis, šie skaičiai mažesni – neįgyvendintos 23 rekomendacijos. Nors skaičiai nesutampa, Seimo Audito komiteto nario Sergejaus Jovaišos vertinimu, jie stebina.
Sergejus Jovaiša
Sergejus Jovaiša / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Trečiadienį Valstybės kontrolės vyriausioji valstybinė auditorė Rūta Obcarskienė Seimo Audito komiteto posėdyje pristatė neįgyvendintas auditų rekomendacijas sveikatos apsaugos srityje.

Jos pateiktais duomenimis, neįgyvendintos 35 rekomendacijos, 26 rekomendacijas įgyvendinti vėluojama, 9 rekomendacijų įgyvendinimo terminas nėra pasibaigęs.

„Šiuo metu laukiama įgyvendinti 35 valstybinio audito rekomendacijas, yra 9 rekomendacijos, kurių terminas iki šiol nepasibaigęs.

Neskaičiuojant šiais metais paskelbto audito rekomendacijų, planuojamu laiku yra neįgyvendintos 26 rekomendacijos. Tai yra auditai nuo 2016 metų“, – pasakojo R.Obcarskienė.

Priemonės, kad mažėtų pacientų eilės

Ji įvardijo, kokios reikšmingiausios rekomendacijos sveikatos apsaugos srityje iki šiol neįgyvendintos.

Iki 2017 metų gruodžio 31-osios SAM turėjo suplanuoti ir įgyvendinti konkrečias priemones (mobilių komandų suformavimas ir kt.), kad ambulatorinės ankstyvosios reabilitacijos paslaugos būtų prieinamos vaikams visose savivaldybėse.

„Vaikų raidos sutrikimų ankstyvosios reabilitacijos paslaugos yra dar nepasiekiamos 24 savivaldybėse“, – pažymėjo R.Obcarskienė.

Iki 2020 gruodžio 31 dienos SAM turėjo atlikti asmens sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumo, vartojimo ir pacientų srautų bei priemonių eilėms mažinti taikymo poveikio stebėseną ir analizę, ir jų pagrindu vykdyti priemones, pašalinančias eilių susidarymo priežastis.

Taip pat – įstaigų veiklos metinį vertinimą praplėsti brangių medicinos prietaisų efektyvaus naudojimo rodikliais.

Neparengtas pacientų eilių mažinimo priemonių planas.

„Nevykdoma šiuo metu dar vis išankstinės pacientų registracijos informacinės sistemos duomenų analizė ir neparengtas pacientų eilių mažinimo priemonių planas.

Taip pat, kalbant apie brangių medicinos prietaisų efektyvesnį naudojimą gydymo įstaigose, dar nėra parengtas kompleksinių priemonių, skatinančių gydymo įstaigas efektyviau naudoti šiuos prietaisus, planas“, – vardijo R.Obcarskienė.

Rekomenduoja sveikatinimą integruoti į ugdymą

Valstybės kontrolė taip pat rekomendavo ministerijai iki 2020 metų gruodžio 1 dienos peržiūrėti ir pakeisti specialistų kvalifikacijos tobulinimo sistemą, kad ji būtų paremta kompetencijų vertinimu, nustatyti specialistų kvalifikacijos tobulinimo finansavimo mechanizmą, kad teisės aktuose būtų aiškiai numatyti lėšų šaltiniai ir atsakomybės.

O Iki 2020 lapkričio 30 dienos – plėsti paslaugų apmokėjimo iš PSDF biudžeto lėšų susiejimą su teikiamų paslaugų kokybe.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai (ŠMSM) iki 2022 rugsėjo 30 dienos buvo rekomenduota išplėsti vaikų sveikatinimo integravimą į visą bendrąjį ugdymą.

123rf.com nuotr./Mokykla
123rf.com nuotr./Mokykla

„Turėtų būti atnaujintos pradinio, pagrindinio ir vidurinio ugdymo bendrosios programos. Atkreipiamas dėmesys, kad neįgyvendinus šios priemonės, Švietimo, mokslo ir sporto ministerija negali parengti ir kompleksinių tobulinimo programų, kad pedagogai kvalifikaciją keltų būtent šiose srityse“, – teigė R.Obcarskienė.

SAM be kita ko rekomenduota:

  • iki 2019 birželio 30 dienos sujungti šiuo metu veikiančias fondo administravimo šešias įstaigas į vieną juridinį asmenį;

  • iki 2019 gruodžio 31 dienos tobulinti teisinį reglamentavimą nustatant aiškią apmokamų asmens sveikatos paslaugų apimtį ir numatyti, kad sveikatos draudimo įmokomis apmokamos tik tos išlaidos, kurios atitinka draudimo tikslą bei nėra dengtinos valstybės lėšomis;

  • iki 2020 metų kovo 31 dienos pereiti prie objektyviomis sąnaudomis grįstos asmens sveikatos priežiūros paslaugų kainos, kuri būtų perskaičiuojama pagal nustatytus kriterijus;

  • iki 2026 metų gruodžio 31 dienos sukurti sistemą, užtikrinančią, kad gydymo įstaigų teikiami duomenys sveikatos priežiūros paslaugų kainai apskaičiuoti būtų teisingi ir palyginami.

Sako, kad didesnę dalį rekomendacijų įgyvendino

SAM Strateginio planavimo ir valdymo skyriaus vedėja Raimonda Janonienė komiteto posėdyje pateikė kitokius duomenis apie neįgyvendintas auditų rekomendacijas.

Anot jos, Valstybės kontrolė pateikė 65 rekomendacijas. Įgyvendintos – 45, neįgyvendintos – 23.

Didesnė dalis teiktų rekomendacijų įgyvendinta.

„Didesnė dalis teiktų rekomendacijų įgyvendinta“, – pridūrė R.Janonienė.

Atliepdama į ŠMSM teiktas rekomendacijas, ministerijos Pedagogų skyriaus vedėja Nijolė Putrienė tikino, kad artimiausiu metu jos bus įgyvendintos.

„Yra parengta „Gyvenimo įgūdžių ugdymo programa“ 1–10 klasei. Ši programa yra parengta ir pateikta derinimui suinteresuotoms pusėms, jau vysta paskutiniai derinimai.

Bendrosios programos bus patvirtintos šių metų rudenį ir įgyvendinamos nuo 2023 metų rugsėjo 1 dienos. Remiantis šiomis patvirtintomis programomis bus parengta nacionalinė pedagogų kvalifikacijos programa „Gyvenimo įgūdžių ugdymo programos“ įgyvendinimui“, – pasakojo N.Putrienė.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Nijolė Putrienė
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Nijolė Putrienė

Ji pažymėjo, kad pedagogų kvalifikacijos tobulinimo stebėsenos sistema taip pat pradėta kurti ir 2021 metais išbandyta 19-oje savivaldybių.

„Šiais metais mes ją planuojame išplėsti į visą Lietuvą“, – teigė N.Putrienė.

Įvardijo priežastis

Seimo Audito komiteto narys, konservatorius S.Jovaiša nusistebėjo neįgyvendintų rekomendacijų skaičiumi.

„Aišku, stebina tų neįgyvendintų rekomendacijų kiekis“, – sakė jis ir klausė, kokios tos priežastys.

SAM Strateginio planavimo ir valdymo skyriaus vedėja R.Janonienė atsakė, jog jų – ne viena.

Sprendimai reikalauja lėšų.

„Ne visi sprendimai sklandžiai praeina įvairius svarstymus ir panašiai, galbūt viena iš priežasčių ta. Kita priežastis – sprendimai reikalauja lėšų.

Tikrai dabar esame laikotarpyje, kai turime galimybę, rengiam pažangos priemonės aprašymą, dėliojame veiklas ir visi sprendimai gulsis, tikėsimės jų tam tikro proveržio“, – kalbėjo ji.

Kita Audito komiteto narė, „valstietė“ Asta Kubilienė atkreipė dėmesį į Valstybės kontrolės ir SAM pateiktus nesutampančius duomenis.

R.Janonienė tikino, jog ministerija duomenimis nemanipuliuoja.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Sveikatos apsaugos ministerija
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Sveikatos apsaugos ministerija

„Sveikatos apsaugos ministerija nemanipuliuoja. Nurodžiau, kad šaltinis yra tos pačios Valstybės kontrolės puslapyje“, – sakė ji.

Auditorė: tam tikra paklaida galima

Pasak vyriausiosios valstybinės auditorės R.Obcarskienės, duomenys gali nesutapti, jei ministerija į pristatymą įtraukė ir finansinius auditus.

„Atviruose duomenyse yra skelbiamos visų auditų, įtraukiant ir finansinius auditus, rekomendacijos. Todėl tam tikra paklaida, ką skaičiavo ministerija, yra galima.

Mes, pristatydami šiuos duomenis, orientavomės į reikšmingąsias rekomendacijas, kurios atliepia veiklos auditus ir PSDF auditus“, – pažymėjo auditorė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius